DeSUS o Orbanovih objavah: "To razumemo kot ogrožanje ozemeljske celovitosti Republike Slovenije"

A.L.
08.05.2020 14:19

Pravijo, da so izredno zaskrbljeni ob ponavljajočem objavljanju zemljevida velike Madžarske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Madžarski premier Viktor Orban je v sredo na Facebooku objavil fotografijo globusa iz časov Avstro-Ogrske, ob tem pa maturantom zaželel vso srečo pri pisanju zgodovine. Na novo provokacijo so se odzvali tudi v Sloveniji. Predsednik republike Borut Pahor je dejal, da je "ponavljajoča objava zemljevidov, ki bi jih bilo mogoče razumeti kot izraz ozemeljskih zahtev, deležna zavračanja in zaskrbljenosti demokratične javnosti in politike, tudi mene kot predsednika republike". Napovedal je tudi, da bo na to opozoril svojega madžarskega kolega Janosa Aderja ob načrtovanem uradnem obisku julija letos.
V kabinetu predsednika vlade Janeza Janše so na prošnjo STA za odziv odgovorili, da tudi v prostorih slovenske vlade visijo zgodovinski zemljevidi, med drugim Kozlerjev zemljevid Slovenskih dežel, ki prikazuje "Veliko Slovenijo".
Danes se je odzvala tudi stranka DeSUS. Kot pravijo, so izredno zaskrbljeni ob ponavljajočem objavljanju zemljevida velike Madžarske. "Zato v celoti podpiramo odziv predsednika republike Boruta Pahorja. To razumemo kot ogrožanje ozemeljske celovitosti Republike Slovenije. V Evropi ni mesta za namigovanje na ozemeljske težnje. Zgodovina je jasna, zgodovinski spomin pa še kako živ. Prekmurje je slovensko in nesprejemljivo je, da se v 21. stoletju, v združeni Evropi ponavljajo tovrstne provokacije."
{facebookpost}https://www.facebook.com/aleksandra.pivec/posts/10223305308878644{/facebookpost}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta