Desni pol kot ujetnik antijanša refleksa: "Samorefleksija prva pot do potencialnih premikov"

Luka Mlakar Luka Mlakar
29.11.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Tonin je izpostavil potrebo po samorefleksiji, Janez Janša pa je prst usmeril v NSi. 
Robert Balen

Potem ko so volivci v nedeljo na referendumih potrdili zakone o vladi, o RTV Slovenija in o dolgotrajni oskrbi, se je z izjavo, da je na slovenski desnici potrebna temeljita samorefleksija o tem, kako naprej, oglasil predsednik opozicijske NSi Matej Tonin. Vse tri referendume so predlagali v opozicijski SDS pod vodstvom Janeza Janše, po Toninovih besedah pa gre že za tretji letošnji poraz desne sredine po predsedniških in parlamentarnih volitvah. "Vsebinske dileme so bile potisnjene v ozadje, ljudje so se ponovno odločali zgolj za politiko, ki jo pooseblja Janez Janša, ali proti njej," je poudaril prvak NSi.

Po porazu nov obračun Janše in Tonina

Kakšne bodo poteze drugih strank in predsednikov, ni naša stvar, je pa prav zaradi tega nujno in še pomembnejše, da v stranki opravimo temeljit razmislek o tem, kako naprej, je sporočil Tonin. Janša je prvaku NSi odgovoril prek twitterja: "Ko in če bo NSi dejansko delala in postala to, kar obljublja, bo na volitvah dobila vsaj 15 odstotkov in marsikaj bo lahko drugače. Dokler pa bo zgolj sledila sirenam in kritizirala tiste, ki se v teh razmerah še borijo, ter na mestu načel imela vinjeto, bo životarila pod desetimi odstotki." V medijih so se pojavile ocene, da je imel predsednik SDS pri tem v mislih nekdanjega podpredsednika NSi Valentina Hajdinjaka, ki po junijski zamenjavi vlade zaenkrat ostaja na čelu Darsa. Janša je med drugim sporočil, da je izid glasovanja pri zakonu o vladi, ki ga je zavrnilo več kot 40 odstotkov volivcev, za stranko "čisto okej", iz centrale na Trstenjakovi pa so prihajale ocene, da so bili ljudje zavedeni. Poslanec SDS Branko Grims je dejal, da je bilo pred referendumi veliko medijskih manipulacij, zavajanj in napačnih trditev, o čem ljudje v resnici sploh odločajo.

Da je po tretjem zaporednem porazu desnice potrebna vsebinska, vrednostna in kadrovska katarza, pa je na drugi strani ocenil poslanec NSi Jernej Vrtovec. Po njegovih besedah je treba iskati recepte za to, da se desna sredina okrepi. "Na način, kot ga poznamo zdaj, se žal ne bo okrepila," je dejal Vrtovec, ki je besedni spopad med Janšo in Toninom označil za brezplodnega. S prošnjo za komentar dogajanja smo se obrnili tudi na poslanca SDS Anžeta Logarja, a ta na naše klice in sporočila ni odgovoril. Prvak zunajparlamentarne SLS Marko Balažic meni, da je naloga politikov, da pripomorejo, da v razpravi prevladajo argumenti nad populizmi, in dodaja, da so se v SLS med kampanjo trudili prav v tej smeri: "Če bi vsi zavzeli to držo, bi marsikatera emocija izpadla. Je pa politika tek na dolge proge, kdaj pridobiš in kdaj izgubiš." Ko gre za Toninove pozive k samorefleksiji, pa Balažic pravi, da je ravno letošnje leto pokazalo, da desna sredina pri nas premore veliko potenciala. "Začeli so se uveljavljati nekateri (novi) obrazi, ki bodo potegnili voz dalje. Nisem pa pristaš natikanja plašnic in kazanja s prstom na druge, temveč menim, da mora vsak najprej opraviti nujne korake pri sebi," dodaja prvak SLS.

Čakš: Desna sredina v krizi že dlje časa

Politični analitik in urednik portala Domovina.je Rok Čakš poreferendumsko dogajanje na desnici komentira z besedami, da je Toninu jasno, da je ves desnosredinski blok "ujetnik iracionalnega emocionalnega protijanša impulza" med večinskim delom volilnih upravičencev, kar je poglavitni razlog za več volilnih porazov desnosredinske opcije. "Kako iz tega izskočiti, ni samo vprašanje za SDS, temveč tudi za NSi, ki je sama delna ujetnica istega impulza. Da se tega, kolikor je mogoče, osvobodi, se Tonin zaveda, da mora NSi ponuditi prepričljivo politično alternativo tako Golobovi koaliciji kot Janševi SDS," pojasnjuje Čakš. Desnosredinski pol je po njegovi oceni v krizi že dlje časa oziroma odkar celoten blok izgublja volitve zaradi antijanša refleksa: "In ker velja, da je neumno početi iste stvari in pričakovati drugačne rezultate, je samorefleksija kot prva pot do potencialnih premikov in sprememb politične strategije še kako na mestu."

Janševa politika po njegovem mnenju ni problem za samo stranko SDS, temveč je zanjo mogoče celo rešitev: "Pod njegovim vodstvom bo svoj del volilne baze vedno nagovorila, kar občasno, glede na razmere na levici, zadošča tudi za kakšno relativno volilno zmago. Je pa to glavni problem desnosredinskega bloka kot celote, predvsem zato, ker s protijanša refleksom vedno znova množično mobilizira volivce h glasovanju proti." Ko gre za morebitne spremembe v Janševi stranki, pa Čakš pravi, da je bistvenega pomena to, kaj sploh so dejanski cilji sedanjega vodstva SDS. Če je njihov cilj obdržati svoj približno četrtinski volilni doseg ter ostati glavna politična sila na desnici, potem iz porazov, kot je bil nedeljski, ne bodo potegnili ničesar in sprememb ne bo, pojasnjuje Čakš: "Če pa imajo v vodstvu stranke realno ambicijo, da še kdaj dosežejo potrebno širino za sestavo in vodenje desnosredinske vlade, potem pa lahko iz letošnjega volilnega maratona potegnejo marsikaj uporabnega za prihodnost."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?