Denar zdaj je, toda: Bo država prek davkov vzela pol vsote, zbrane za bolnega Krisa?

03.10.2019 20:12

Društvo, ki je zbiralo za zdravljenje malega Krisa, še nima statusa humanitarne organizacije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Primožič/fpa

V samo sedmih dneh je Slovenija zbrala denar, potreben za zdravljenje malega Krisa, ki mu lahko pomagajo čimprej le še v ZDA, to pa stane. V sklad dobrodelnega društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki je steklo kar 3,8 milijona evrov, krepko več od potrebnega zneska. Zdaj pa novo vprašanje: ali se bo država prek davkov spravila na s prostovoljnimi prispevki zbrani znesek za bolnega dečka, ker društvo, ki je denar zbiralo, nima statusa humanitarne organizacije? Kakor piše Delo.si, bi si znala država vzeti kar 1,9 milijona! Po poročanju Delo.si mora 950.000 evrov akontacije obračunati društvo, preostanek davka v višini 940.000 evrov pa bi moral plačati zavezanec pri prijavi.
"Absolutno ni res, da naj bi mi plačevali davke za zbrani denar. Kot društvo si takšne situacije ne bi dovolili," se je na to odzvala Larisa Štoka, predsednica društva, potrdila pa, da društvo še nima statusa humanitarne organizacije. Kljub temu zatrjuje, poroča 24ur.com, da bo z zbranim denarjem vse tako, kakor pričakujejo darovalci: "Zaplet smo rešili. Na ta način bomo pokazali, da znamo v tej zgodbi društva tudi sodelovati in rešiti življenje otrok, ki potrebujejo pomoč. Niti en evro, niti en cent, ki ga je od darovalcev prejela družina, ni v nevarnosti, da bi bil obdavčen. Česa takšnega si društvo, ki skrbi za življenje otrok nikoli ne bo dovolilo."
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta