Delavci v Luki Koper: "Super bi bilo imeti pravice kot drugi"

Kristina Božič
08.08.2019 18:11

V Luki Koper nezakoniti model najemanja delavcev počasi spreminjajo. Kratko vlečejo dosedanji najeti delavci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Delavec, ki zadnjih pet let dela kot voznik na območju Luke Koper, še ni dobil plače za junij. Eno večjih podjetij za izvajanje pristaniških storitev (IPS), Md-Skip mu je skupaj z nekaj manj kot 30 sodelavci izročilo odpoved iz poslovnih razlogov. Delavci so izvedeli, da jim delodajalec ne more zagotoviti niti rednega poplačila plač, ker naj bi bil odvisen od naročil Luke Koper. Md-Skip je le eden od tako imenovanih IPSov, ki dobri dve desetletji Luki Koper kot neregistrirane agencije nezakonito posredujejo delavce. Pred vhodom v stavbo obalne sindikalne organizacije – KS 90 je delavec pojasnil, da zdaj čaka na zavodu za zaposlovanje, a išče delo. Luka Koper želi 'nove' delavce prek registriranih agencij, v katere se je v vmesnem času preoblikovalo tudi nekaj starih IPSov. "Delali smo iz danes na jutri. Vsak dan so sporočili, koliko in kdaj bomo delali naslednji dan," je opisal delavec. "Sedaj na agenciji pravijo, da bi dobili vsaj tedenske, če ne mesečne razporede, pa bolniško, možnost dopusta. To bi bilo super. Da bi imeli pravice kot drugi." Tako zvenijo posledice dobičkov, ki jih na račun sistemske segregacije delavcev kuje državno podjetje, Luka Koper, ki jo vodi Dimitrij Zadel.
Bi si želel redne zaposlitve v Luki?
Delavec pokima, da bi bilo to sijajno. Najboljše. Plača bi bila tudi višja, enaka redno zaposlenim. A nato spet omeni agencijo. Redna zaposlitev, ki jo kot pravilo predvideva zakonodaja, se zdi, da je nekaj prečk previsoko na lestvi želja - njemu se je pod nogami ravnokar zlomila najnižja. Poleg tega je tik pred tem ponovno slišal štiri sodelavce, ki so opisovali, kako so poslali številne prošnje na razpise Luke Koper, a ostali brez pojasnil, zakaj za delo prek redne zaposlitve v Luki Koper kot da niso več dovolj dobri.

Tri krat pogosteje poškodovani

Prav na to opozarjajo predstavniki sindikatov in v Delavski svetovalnici. "Po naših ocenah ni prišlo do kvalitativnega napredka v kadrovskih praksah Luke Koper, ampak gre za nadaljevanje nezakonitosti," je opozoril Peter Majcen, predsednik KS 90. Luka Koper je lani predstavila tristebrni model, s katerim naj bi rešili nezakonito prakso najemanja delavcev kot izvajalcev storitev, ki se medtem vse bolj širi tudi v druge dele gospodarstva, od trgovine do predelovalne industrije. Luka Koper je tako napovedala, da bo nekaj sto delavcev zaposlila, približno isto število pa najela prek zakonito registriranih agencij, 500 delavcev pa naj bi po novem v Luki izvajalo 'dejavnost celovitih storitev'. Opozorila, da gre pri tem za storitve, ki so osnovna dejavnost Luke Koper in bi to lahko pomenilo drobitev Luke Koper in bilo celo v nasprotju s pogoji koncesijske pogodbe, so do zdaj ostala preslišana. Je pa Luka Koper v sredo razveljavila javni razpis za iskanje podjetij izvajalcev dejavnosti celovitih storitev - ugotovila je, da od sedmih dva prijavitelja nista izpolnjevala pogoja, da nimata davčnih dolgov, zato je morala razpis razveljaviti, saj je bil pogoj, da prejme vsaj šest dopustnih ponudb.

Peter Majcen in Damjan Volf iz KS-90 ter Goran Lukić iz Delavske svetovalnice na tiskovni konferenci 'Luka Koper, kje je vaša odgovornost?' 8. avgusta 2019 v Kopru
krb

Odvzete tudi želje za naprej

Prav na to, da so delavci prek IPSov pogosto opravljali najtežja in najbolj nevarna dela ter največ nadur, kar se mnogim pozna na zdravju, je opozoril generalni sekretar KS 90 Damjan Volf. Mnogim se zdaj brez pojasnil odreka prihodnost v Luki Koper. V Delavski svetovalnici so v ponazoritev tega opozorili na oglase posredniških podjetij za delo v Luki Koper. Z njimi se išče le delavce, mlajše od 52 let s slovaškim delovnim dovoljenjem, kar lahko omogoči socialni dumping z izplačilom slovaške, od slovenske nižje minimalne plače, je opozoril Goran Lukić.
Eden od izigranih delavcev, ki je več kot dvajset let delal v Luki Koper, ima 61 let. "Ne vem, kaj si želim za naprej," zmaje z glavo, da išče le rešitve. Zadnjih petnajst let se je prijavljal tako rekoč na vsak razpis za zaposlitev v Luki Koper. "V odgovoru mi napišejo, želimo vam veliko uspehov... In to je to." Sedaj, če želi, da mu pripade denarno nadomestilo, bo moral vložiti tožbo zoper delodajalca Md-Skip. Sodi namreč med zaščitene delavce, starejše od 58 let. A ker ima mesec več kot 25 mesecev do nastopa starostne pokojnine - kar je maksimalni čas izplačevanja denarnega nadomestila, ga delodajalec ne bi smel odpustiti iz poslovnega razloga. Ta poslovni razlog je Luka Koper.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta