Davčna reforma: Vzeli bi manj, ker se mora delo splačati

Jelka Zupanič
26.02.2019 18:48

Na plače, regres in nagrade za poslovno uspešnost bi si država vzela manj dohodnine, za podjetja bi bil davek na dobiček višji, tudi posamezniki bi za kapitalske dobičke odšteli več, vendar bi kapital ostal obdavčen cedularno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Andrej Bertoncelj je v ukrepih prepoznal davčno reformo.
Robert Balen

Davčna reforma naj bi 850 tisoč zaposlenim prinesla ob mesecu višji neto dohodek. Finančni minister Andrej Bertoncelj je namreč prepričan, da mora postati delo bolje plačano. Če bodo ljudje zaslužili več, bodo z višjo potrošnjo podprli gospodarsko rast. "Delo se mora splačati," je dejal. In včeraj napovedal, da bi se bila država že letos pripravljena odreči tako dohodnini kot prispevkom na regres za letni dopust, če ne bo presegel zneska povprečne slovenske bruto plače. Ta ta hip znaša 1692 evrov. Ne delavca, ki bi dobil celotni znesek, ne delodajalca tak regres ne bi stal niti evra prispevkov in dohodnine, saj bi se jima država do povprečne plače v celoti odpovedala, so prepričani.

Spremenjena dohodnina bi potrkala prihodnje leto

Če bi se poslanci strinjali in bi zvišali razbremenitev regresa, ki je zdaj oproščen plačila prispevkov do 70 odstotkov povprečne plače, bi vsi zaposleni pridobili. Tisti, ki je prejel zdaj 1184 evrov regresa in zasluži povprečno plačo, bi z dvigom regresa dobil 243 evrov več, so izračunali v ministrstvu. Če ima minimalno plačo, bi mu tak regres prinesel dodatnih 190 evrov. Država bi seveda ostala brez 90 milijonov evrov, toda slovenski trg dela bi bil po ministrovo v tekmi s tujino bolj konkurenčen.
Spremenjeno dohodnino naj bi dobili prihodnje leto. Med devetimi ukrepi za davčno optimizacijo, v kateri je finančni minister Bertoncelj zdaj prepoznaval kar davčno reformo, bi bila popravljena dohodnina hrbtenica razbremenitve plač.

Obdavčitev ostaja cedularna

Z opisanimi spremembami bi skupaj z regresom državna blagajna ostala brez okoli 270 milijonov evrov (133 pri dohodnini, 50 prvo leto pri nagradah), ki bi jih pobrala z višjo obdavčitvijo kapitala. Podjetja naj bi se tako s prihodnjim letom srečala z višjo stopnjo davka na dohodke pravnih oseb. Namesto z letošnjimi 19 odstotki bi jih država obdavčila 20-odstotno. Če bi imeli ugodno gospodarsko rast, bi po ministrovih napovedih pozneje stopnjo vsako leto dvignili še za eno odstotno točko in bi bila 22-odstotna leta 2022. Načrti torej niso dokončni. Ker si želijo podjetja spodbuditi k vlaganjem, tudi v razvoj, bodo olajšave ohranili in bodo, tako kot zdaj, podjetja v resnici plačevala od 11 do 13 odstotkov davka na dobiček. Ne bodo pa se mogla več davku na dobiček v celoti izmakniti. Po novem naj bi začela plačevati davek na dobiček prav vsa podjetja, znašal naj bi najmanj pet odstotkov, drugod ga zaračunavajo do 10 odstotkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta