Da bi starejši delavci čim dlje delali: Generacija 55+ naj bo zaželena

Jelka Zupanič
27.03.2019 19:28

Pa ne le zato, ker mora še delati, saj pokata po šivih pokojninska in zdravstvena blagajna, ampak ker bi lahko podjetja izkoristila izkušnje, znanje, pripadnost starejših delavcev, dlje bi ostali tudi zdravi. Prednosti in pasti novih ukrepov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delavce je treba spodbujati, da čim dlje delajo.
Robert Balen

Danes, ko je Slovenija po zatrdilu gospodarskega ministra Zdravka Počivalška "v odlični formi" in naše gospodarstvo kljub ohlajanju tujega gospodarstva raste, bi prišle delodajalcem, pa tudi državi ter pokojninski in zdravstveni blagajni prav vse roke, ki znajo in še lahko delajo. Ker si, kot je spomnil minister, "star šele takrat, ko nehaš misliti", so v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) na prvi nacionalni konferenci 55+ spregovorili o tem, kako bi tudi pri nas starejši delavci od 55 let čim dlje delali. Odgovorov, zakaj pri nas tako malo delavcev po 55. letu še dela in zakaj gremo vsi takoj, ko je to možno, v pokoj, so se lotili tudi s primeri dobrih praks v podjetjih.

Tudi starejši je lahko najboljši kandidat

Na konferenco je prišlo 90 predstavnikov iz podjetij. V operaterju A1 so pred dvema mesecema zaposlili 58-letnega svetovalca, ker je bil najboljši kandidat. Tudi Sonja Špoljarič iz BSH Nazarje pravi, da se podjetja odločajo za zaposlitev starejših. Predvsem zato, ker imajo več izkušenj kot mladi in ker izkazujejo tudi večjo pripadnost podjetju. Ponekod se za to, da bi ostali njihovi zaposleni tudi po dolgih letih dela v proizvodnji še kar radovedno raziskovalni, potrudijo na drugačne načine. Pri zaposlenih šteje, če jim organizirajo športne dejavnosti, ponudijo počitnikovanje v firminih počitnikovališčih, zdravo prehrano, delovno opremo, prilagojeno letom. Od ergonomskega stola do drugih pripomočkov, ki jih za zaposlene svetujejo strokovnjaki, če jih podjetja povabijo medse.

Stavili bi na starejše še zaposlene

Pri nas se zaposlenost med starejšimi sicer v zadnjih letih povečuje, a ostaja med najnižjimi v Evropi. Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS, je povedala, da med 55. in 64. letom pri nas še dela 47 odstotkov ljudi, v EU pa 59 odstotkov. Pri nas je med starejšimi od 55 let, ki ne delajo več, večina upokojencev in vodji analitske službe GZS Bojanu Ivancu se je zdelo kaj malo verjetno, da se bodo ti znova zaposlili. Zato bi stavil na spodbujanje tistih, ki so starejši in še zaposleni. Nekaj bi dosegli s bonusi in malusi pri upokojevanju, država bi lahko bila davčno bolj prijazna do upokojencev z dvojnim statusom, lahko bi jim ponudili krajši delovni čas in poskrbeli tudi za dolgotrajno oskrbo, da ne bi delavke odhajale v pokoj, ker morajo skrbeti za starejše svojce. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je spomnila na predlagane zakonodajne spremembe, ki naj bi premaknile sedanje odhajanje z dela med 58. in 60. letom na poznejša. Problem pomanjkanja delavcev v Sloveniji bi reševali z manj ugodnim čakanjem na pokoj na zavodu za zaposlovanje in nagrado za neupokojevanje, takoj ko je mogoče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta