Črne napovedi Renaulta, kaj pa Revoz?

Srečko Klapš Srečko Klapš
29.05.2020 15:47

Renault bo odpustil 15.000 zaposlenih, na seznamu za prestrukturiranje Revoza ni, zato posledic za modele, ki jih izdelujejo v Novem mestu, naj ne bi bilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaskrbljeni predstavniki sindikata Renaulta in zaposleni pred tovarno Choisy-le-Roi v predmestju Pariza, ki naj bi jo do leta 2022 zaprli. 
Reuters

Francoski proizvajalec avtomobilov, ki po svetu zaposluje okoli 180 tisoč ljudi, od tega v novomeškem Revozu 3100, pripravlja triletni načrt prestrukturiranja, ki predvideva tudi zmanjšanje števila zaposlenih za 15.000. Kot je za Reuters pojasnil predstavnik sindikata CFDT Franck Daout, naj bi v francoskih tovarnah brez dela ostalo okoli 4500 zaposlenih od okoli 48 tisoč, kolikor jih dela v štirinajstih obratih. Glede na to, da ima Francija 15-odstotni delež v Renaultu, Daout pričakuje, da bodo sindikati in predstavniki države vključeni v pogajanja in dogovore o odpuščanjih. Od tega dogovora je odvisna tudi državna pomoč v višini petih milijard evrov, brez katere Renaultu po besedah francoskega finančnega ministra Bruna Le Maira ne bo preživel.

"V Revozu dodatne zmanjševanje zaposlenih ni predvideno"

Glede na to, da so iz Revoza pretekli teden sporočili, da nameravajo odpustiti med 400 in 450 ljudi, saj zaradi negotovosti na svetovnem avtomobilskem trgu in padca naročil ne nameravajo zagnati nočne izmene, smo zdaj vprašali, ali bo načrt odpuščanja v krovni družbi Renault dodatno vplival na število zaposlenih tudi v novomeškem Revozu. In ali ta spreminja načrtovano izdelavo treh modelov avtomobilov (clia, twinga in električnega smart forfoura) ter napovedano proizvodno novega električnega twinga? Nevenka Bašek Zildžović iz službe za odnose z javnostmi je odgovorila: "Na seznamu tovarn, v katerih je predvideno prestrukturiranje, Revoza ni. Posledic za modele, ki jih izdelujemo v Novem mestu, naj ne bi bilo. Glede na to, da v Revozu že zmanjšujemo obseg zaposlenih (posledica ukinitve polovične nočne izmene), dodatne zmanjševanje ni predvideno." V Revozu brez nočne izmene trenutno dnevno izdelajo 630 vozil ali okoli 150 manj."

Umik iz Romunije in Maroka

In kako nameravajo v Renaultu oklestiti stroške za dve milijardi evrov? S krčenjem inženirskih stroškov naj bi privarčevali​ 800 milijonov, 650 milijonov naj bi Renault prihranil z optimizacijo proizvodnje, ki predvideva krčenje svetovne proizvodnje vozil s štirih milijonov v preteklem letu na 3,3 milijona vozil do leta 2024. 700 milijonov evrov naj bi prihranili z optimizacijo evropske in kitajske distribucijske mreže. Načrt predvideva tudi opustitev širitve v Maroku in Romuniji, razmišljajo pa tudi o tem, ali še nadaljevati proizvodnjo v Rusiji. V matičnih tovarnah v Franciji bo večji poudarek na izdelavi električnih in lahkih komercialnih vozil. Delbosova je danes še dejala, da naj bi prestrukturiranje poseglo v šest tovarn v Franciji od štirinajstih. Med njimi naj bi tovarno Choisy-le-Roi v predmestju Pariza do leta 2022 zaprli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta