Boštjančič novi podpredsednik Svobode. Kdo so kandidati Golobove stranke za evropske volitve?

Luka Mlakar Luka Mlakar
27.03.2024 19:03

V največji vladni stranki pod vodstvom premierja Roberta Goloba so že izbrali sedem od devetih kandidatov za junijske evropske volitve. S katerimi imeni se stranka podaja v boj za stolčke v Evropskem parlamentu?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Finančni minister Klemen Boštjančič je postal novi podpredsednik Gibanja Svoboda.
Robert Balen

Izvršni odbor in svet stranke Gibanja Svoboda sta se danes seznanila z evidentiranimi kandidati za junijske evropske volitve. Kot je po zasedanju organov stranke dejala predsednica sveta največje vladne stranke Nataša Avšič Bogovič, so že določili sedem od devetih kandidatov, ki bodo uvrščeni na listo za evropske volitve. "Izvršni odbor stranke je pooblastil predsednika stranke, da v teh dneh opravi še zadnje pogovore z evidentiranimi kandidatkami in kandidati, tako da bomo imeli končno število kandidatov za evropske poslance," je dejala Avšič Bogovič.

Katera imena stranka pošilja v boj za evropske stolčke, ni želela razkriti, dejala je le, da sta med kandidati, ki so že dobili zeleno luč, oba dosedanja evropska poslanca Svobode Klemen Grošelj in Irena Joveva, ki sta bila na zadnjih evropskih volitvah leta 2019 izvoljena na listi LMŠ, pa tudi nekateri poslanci državnega zbora iz vrst največje vladne stranke. Po naših informacijah so poleg Grošlja in Joveve med sedmimi kandidati, ki so že dobili zeleno luč za nastop stranke na evropskih volitvah, tudi državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Maša Kociper, poslanca državnega zbora Tamara Vonta in Uroš Brežan, predsednik podmladka Svobode Matej Grah ter ginekolog iz postojnske porodnišnice in nekdanji poslanec LDS Aleksander Merlo.

Joveva in Grošelj sta bila na zadnjih evropskih volitvah izvoljena na listi LMŠ.
Žiga Živulovič Jr./Bobo

Za podpredsednika stranke imenovali Boštjančiča

Na vprašanje, ali so že določili vrstni red na kandidatni listi, je Avšič Bogovič odgovorila, da so se pogovarjali tudi o tem in da je bila razprava pestra, a da stvari še niso dokončno dorekli. Kljub temu naj bi bili obrisi kandidatne liste že nekoliko bolj jasni. Kot smo izvedeli neuradno, naj še ne bi bili zasedeni prvo in zadnje mesto na listi, kar pomeni, da niti Joveva niti Grošelj nista v igri za nosilca liste. Medtem ko naj bi Joveva dobila mesto v zgornji polovici, naj bi Grošelj pristal v drugi polovici oziroma skoraj pri samem repu liste. Slednjo bodo v celoti potrdili prihodnjo soboto na strankinem dogodku, Festivalu Svobode na Zbiljah, je še dodala Avšič Bogovič.

Kot je mogoče slišati, naj v Svobodi še ne bi obupali nad tem, da bi bila med kandidati tudi predsednica državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, vendar pa slednja kandidaturo zavrača tudi zaradi osebnih razlogov. Svet stranke je danes na predlog predsednika stranke Roberta Goloba imenoval še enega podpredsednika stranke. V skladu z napovedmi je ta položaj zasedel finančni minister Klemen Boštjančič. Največja vladna stranka je tako dobila še tretjega podpredsednika, saj to funkcijo že opravljata poslanka Sara Žibrat in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta