(ANALIZA) Haček: "Če si minister premisli, ima nahrbtnik." Pribac: "Hojs v identitetni krizi, vlada pa vse bolj arogantna"

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
08.07.2020 21:00

V DZ še niso prejeli obvestila premierja Janeza Janše o odstopu notranjega ministra Aleša Hojsa, ki je odhod s položaja najavil ob preiskavi v aferi z maskami pretekli teden. Pri Janši doslej molčali

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žan Mahnič in Aleš Hojs
Andrej Petelinsek

Notranji minister Aleš Hojs je pred tednom dni na vladni novinarski konferenci, na dan, ko je policija opravljala hišne preiskave tudi pri ministru Zdravku Počivalšku, presenetil z odstopom. Dejal je, da je premierju Janezu Janši odstop že ponudil, ta pa ga je sprejel. A po preteku poslovniškega sedemdnevnega roka, v okviru katerega bi moral Janša o Hojsovem odstopu obvestiti državni zbor (DZ), je sledil zasuk. Potem ko so v DZ potrdili, da do torka obvestila še niso prejeli, je bilo jasno, da se je zataknilo. Toda kje? Pri Janši. "Ko bo to potrebno, boste dobili vse informacije," je pred sejo vlade povedal generalni sekretar vlade Božo Predalič.

Hojs ne ve, ali si je Janša premislil

Kmalu zatem je minister Hojs na vprašanje, ali je še minister, odgovoril: "Ja, potem sem še, če še ni poslano." Na poziv, naj pojasni, ali to pomeni, da na funkciji ostaja, pa je odgovoril, da je to v rokah premierja. "Ne vem, o tem z njim nisem govoril," je bil zopet skop z odgovorom na vprašanje, ali si je Janša premislil in odstopa morebiti ni sprejel. Ga je pa takrat, ko mu je izjavo poslal, tako razumel, je dejal Hojs.

Aleš Hojs včeraj. Ni vedel, ali ostane ali gre.
Andrej Petelinsek

Zorčič dopušča, da obvestilo DZ še prejme

V opoziciji menijo, da gre za koalicijski manever, odvračanje pozornosti ali pa, kot so prepričani v Levici, za "nesposobnost vlade in njenega predsednika, ki v sedmih dneh očitno ne zna poslati nekega dokumenta v DZ". Če Hojs ne bo sklenil svoje ministrske kariere, se bo moral zaradi odločitve ministrstva, ki je odpravilo prepoved koncerta Marka Perkovića - Thompsona v Mariboru, zagovarjati na interpelaciji. Na to je s tvitom opomnil Brane Golubović, vodja poslancev LMŠ: "Ker obvestilo predsednika vlade o odstopu Hojsa v poslovniškem roku ni prišlo v DZ, se šteje, da predsednik vlade ni sprejel odstopa ministra in Hojs ostaja minister. A problem je, ker je predsednik državnega zbora umaknil interpelacijo s seje. Je šlo za še eno v nizu koalicijskih prevar, kako preprečiti interpelacijo?"

 Brane Golubović
Robert Balen
Igor Zorčič
STA

Kako lahko prekliče odstop?

Teorijo o odstopih in obveščanju o tem je včeraj na twitterju razložil ustavni pravnik dr. Saša Zagorc: "Odstop začne učinkovati, ko pristojni organ prejme obvestilo o odstopu. Po tem trenutku funkcionar ne more več preklicati svojega odstopa. Odstop je lahko preklican, če pristojni organ dobi obvestilo o preklicu odstopa pred prejemom odstopne izjave ali sočasno z njo. Pri odstopu ministra je dolžnost predsednika vlade, da obvesti DZ o tem dejstvu. Opustitev tega, če ni preklica odstopa, je kršitev poslovnika DZ. Novost: ker morata o odstopu ministra biti seznanjena tako premier in DZ, se poraja vprašanje, ali pravica ministra do preklica odstopne izjave ugasne s seznanitvijo premiera ali šele v DZ? Ne glede, kako komično vse skupaj izpade, minister lahko prekliče odstop vse do seznanitve DZ."

Igor Pribac
Robert Balen
Miro Haček
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta