6-urni delovnik – katere parlamentarne stranke bi ga podprle?

Kristina Božič
20.03.2019 17:24

Koristi gospodarske rasti in tehnološkega napredka se vse bolj kopičijo v rokah peščice. Tudi zato marsikje razmišljajo o uvedbi krajšega polnega delovnika. Opozorila o ustvarjanju dveh razredov delavcev - tistih z ugodjem in s polnimi pravicami ter tistih, ki so vse bolj izkoriščani - utrjujejo pomen enakopravnosti vseh in potrebo po učinkovitemu nadzoru trga dela. Stališča parlamentarnih strank do krajšega polnega delovnika segajo čez celotni horizont, od splošnih trditev do konkretnih predlogov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Političnim strankam, katerih članice in člani predstavljajo zakonodajno vejo oblasti, smo zastavili vprašanja: 
- Ali in zakaj bi podprli skrajšanje delovnika z 8 na 6 ur oziroma delovnega tedna s 40 na 30 ur ob enakih pravicah in plačilu?
- Ali bi podprli – in če da, s kakšnimi ukrepi – delodajalce, ki se odločijo za krajši polni delovnik zaposlenih?
- Kakšne bi bile po njihovem vedenju posledice krajšega polnega delovnika ter ali je to skladno z vizijo razvoja družbe, ki jo zagovarjajo?
V nadaljevanju sledijo odgovori, ki smo jih nekatere prejeli združene v enotno izjavo - vse smo zaradi jasnosti povzeli in uredili. 

SNS: Nevarnost finančnega zloma

V SNS ocenjujejo predlog krajšega polnega delovnika glede na trenutno nezaposlenost v Sloveniji kot neustrezen. Ne vedo tudi,"kje bi država dobila denar" za spodbude delodajalcem, ki bi uvedli krajši polni delovnik. "Glede na razvitost in diverzifikacijo gospodarstva v Sloveniji, bi to zagotovo pripeljalo do finančnega zloma," so še zapisali.

NSi: Čim manj omejitev - za poklicno in družinsko življenje

Andrej Petelinšek

SDS: Nerealno in nesprejemljivo zaradi premajhne konkurenčnosti

Andrej Petelinšek

LMŠ:Od ukrepov na ravni EU do kakovosti življenja v Sloveniji

V največji vladni stranki odgovornost za "realnost" predloga o krajšem polnem delovniku postavljajo na raven EU, saj pravijo, da "uspeh slovenskega gospodarstva temelji na povezanosti z evropskimi in svetovnimi trgi". Pozdravili bi "poglobljen premislek z vsemi socialnimi partnerji in državljani", saj ocenjujejo, da gre za predlog, ki je "skladen s solidarnostnim konceptom slovenske politične ureditve in predstavlja pozitivne učinke za rast posameznika ter družbe kot celote". Dodajajo, da v stranki "vselej postavljamo človeka pred interese kapitala". Glede konkretnih vzpodbud za uvedbo krajšega polnega delovnika opozarjajo na razlike med gospodarskimi področji: od delovno intenzivnih panog do manjših, razvojno prilagodljivih podjetij.

Andrej Petelinšek

SAB: Postopoma, nadzorovano in samoiniciativno

Andrej Petelinšek

DeSUS: Večja storilnost delavcev, a manjši prihodki delodajalcev

Andrej Petelinšek

SMC: Družba znanja brez raziskav in analiz

Andrej Petelinsek

SD: Ideja, ki izgublja pridih nemogočega

Andrej Petelinšek

Levica: Za poskusno krajšanje delovnega tedan na 35 ur

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta