20 let Nove Slovenije: Enkrat so plačali ceno, a se uspešno vrnili

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
04.08.2020 06:30

Delovanje parlamentarne stranke NSi je bilo od njene ustanovitve zaznamovano zlasti z redko videnim povratkom v parlament in nazadnje nastopom nove generacije z zdajšnjim predsednikom Matejem Toninom. Ta ob obletnici sporoča: "V tej vladi želimo premikati meje mogočega".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik NSi Matej Tonin pravi, da se je stranka iz njenega zdrsa iz leta 2008, ko je izpadla iz parlamenta, naučila, da mora ohranjati svojo identiteto in imeti močne programske iniciative. 
Robert Balen

Koalicijska partnerica v tretji vladi Janeza Janše Nova Slovenija (NSi) obeležuje dve desetletji od ustanovitve. Po ustanovitelju in prvem šefu Andreju Bajuku je med letoma 2008 in 2018 delovala pod vodstvom Ljudmile Novak, vse do njenega dogovornega odstopa, ko je stranko predala Mateju Toninu. "Stranka je v dobri kondiciji, ekipa treh ministrov iz vrst NSi je uspela v le nekaj mesecih premakniti stvari in projekte, ki so stali tudi več kot desetletje. Programsko je NSi med najmočnejšimi v slovenskem političnem prostoru, veseli nas tudi visoka podpora med mladimi volivci," je za Večer dan pred obletnico povedal šef stranke Tonin, tudi podpredsednik vlade.

Negovati zlate volivce, ne pozabiti na korenine

"NSi je v vseh teh viharnih časih preživela zaradi trdnih korenin in neomajnega zaupanja v vrednote, ki jih pooseblja krščanska demokracija," je Tonin naznanil tudi v facebook zapisu, kjer je dejal, da so ustanovitelji stranke krščanski demokraciji "dali mesto v političnem prostoru in odločilno prispevali k izboljšanju politične kulture, utrjevanju demokracije in zagotavljanju blaginj". "Stranka je nastala na pobudo Andreja Bajuka in mene, potem ko je združena SLS + SKD obšla sklepe na treh kongresih, da podpremo volilni sistem, kakršnega je prinesel referendum," pa se medtem spominja Lojze Peterle, predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade.

Ne bodo se odzivali na namišljene bitke

"Leto 2008 je bilo za NSi pomembna lekcija, iz katere se je stranka naučila, da mora ves čas ohranjati svojo identiteto in imeti močne programske iniciative," se strankinega zdrsa zaveda Tonin. "V sedanji Janševi koaliciji je mnogo več komunikacije med partnerji, kot je je bilo v prejšnjih," še odvrne ob vprašanju, katere vzporednice lahko potegnemo med obema. A tradicionalno je stranka deležna očitkov nenehnega vračanja v neposredno bližino SDS, čeprav sama poudarja sredinskost. Pot v sredino je napovedal na mariborskem kongresu leta 2019.
Peterle meni, da tokratnega sodelovanja ne gre jemati v smislu zatekanja v Janšev objem: "Eno je koalicija, eno pa objem v koaliciji. Asimetrični objem smo doživeli v času, ko je stranko vodil gospod Bajuk." Sogovornik si želi, da NSi "deluje z visoko politično kulturo in pripravljenostjo za dialog z vsemi, s katerimi se da pogovarjati, problem je, da s temi, ki kolesarijo, ni možen pogovor, ker ti vejo vse in pozivajo celo k nasilju".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta