Volkswagnova tovarna bo zrasla v okolici Izmirja

Janez Kovačič Janez Kovačič
26.07.2019 05:36

Nemški koncern bo novo tovarno gradil v okolici Izmirja, delovati pa naj bi začela čez dve ali tri leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V novi Volkswagnovi tovarni v Turčiji naj bi najprej nastajala škoda karoq in seat ateca, potem pa morda tudi drugi avtomobili. 
Volkswagen

Kot piše Automobilwoche, se je nemški koncern Volkswagen (VW) odločil, da bo novo tovarno zgradil v Turčiji. Vse podrobnosti niso znane. Jasno pa je, da sta tako iz "igre" izpadli Bolgarija in menda tudi Srbija, kjer so upali, da bo nova tovarna stala pri njih.
Tako se je odločil nadzorni svet koncerna pred tednom dni. Razlog za gradnjo nove tovarne je bolj ali manj znan – zlasti zmogljivosti Škodinih tovarn na Češkem so polno zasedene, povpraševanje po škodah in tudi nekaterih drugih avtomobilih koncerna VW pa preveliko, da bi zmogli zadostiti potrebam trga brez dodatnih proizvodnih kapacitet. Kot poročajo, naj bi na odločitev nadzornega sveta VW precej vplival tudi zalivski Katar. Ta je lastnik približno 17 odstotkov nemške avtomobilske korporacije. Če to drži, potem je jasno, da ima pri pomembnih gospodarskih odločitvah veliko vlogo tudi politika.
Kot kaže sedaj, naj bi novo tovarno gradili v okolici Izmirja, in sicer naj bi bila odprta leta 2022 ali leto kasneje. Letno naj bi tam naredili okoli 350 tisoč vozil, najprej pa bodo Turki sestavljali škodo karoq in seata ateco. Letos spomladi je namreč predsednik uprave češke Škode Bernhardt Maier dejal, da bi lahko lani prodali prodali vsaj 100 tisoč vozil več – če bi jih imeli oziroma lahko naredili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta