Rivian po poti Tesle?

Janez Kovačič Janez Kovačič
20.11.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rivian

Te dni je ameriško podjetje Rivian predstavilo in hkrati najavilo začetek izdelave električnega dostavnika oziroma poltovornjaka R1T. To je borzno vrednost podjetja, ki je imelo v letošnjem prvem polletju za milijardo dolarjev izgube, potisnilo v nebo. Kapitalizacijska vrednost naj bi znašala 88,2 milijarde dolarjev, kar je več, kot naj bi bil po tej oceni vreden veliki General Motors (85,1 milijarde dolarjev).

Dogaja se torej nekaj podobnega kot s Teslo, ki je nedavno presegla kapitalizacijsko vrednost 1000 milijard dolarjev, čeprav se je vrednost njenih delnic v zadnjem času znižala. Kot pravijo pri Rivianu, naj bi imeli za R1T skoraj 60 tisoč naročil, toda analitiki menijo, da je podjetje zaradi ogromnih stroškov razvoja in začetka serijske izdelave še zelo daleč od dobičkonosnosti. Toda poltovornjaki so v ZDA izjemno popularni, zato nekateri menijo, da je Rivian na poti ta hip zelo uspešne Tesle. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta