Retrospektiva dogajanja na avtomobilski sceni

Janez Kovačič Janez Kovačič
05.04.2022 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Pred mesecem je bila Ukrajina v avtomobilskem smislu nepopisan list papirja. Na njem ni bilo pomembnejšega avtomobilskega imena oziroma tovarne. V tem pogledu je bila v globoki ruski senci. Tudi primerjava tržnih potencialov je tehtnico izrazito nagibala na rusko stran, kar seveda ni presenetljivo. Po drugi strani je bilo še prej, preden se je Rusija spustila v "omejeno vojaško operacijo", znano, da ta največja država na obli nikoli ni izpolnila pričakovanj avtomobilske industrije. Postala je lovišče tistih hiš, ki imajo v svoji ponudbi skoraj nesramno drago avtomobilsko pločevino, medtem ko je večina Rusov pogledovala predvsem po domači ladi vesti, lani najbolje prodajanem avtomobilu (dobrih 113 tisoč vozil) za povprečnih osem do deset tisoč evrov. Ukrajina v tem, torej tržnem pogledu tudi ni bila avtomobilski vzhodnoevropski paradiž: skromna kupna moč se je kazala v dokaj visoki povprečni starosti avtomobilov in posledično skromni prodaji novih, medtem ko je na drugi strani cvetel posel z rabljenimi. Toda vojna je razgalila tudi drugo plat.

Pokazalo se je, da ima kar razprostranjeno mrežo izdelovalcev avtomobilskih sestavnih/rezervnih delov. V tem pogledu je precej podobna Sloveniji, kjer tovrstna industrija obilo prispeva k BDP in zaposluje veliko ljudi. Dober teden zatem, ko so v Ukrajino zapeljali prvi ruski tanki, so začele šepati dobave predvsem nemški avtomobilski industriji. Najprej so se začeli ustavljati tekoči trakovi v koncernu Volkswagen in tovarnah, ki ga sestavljajo - Seatu, Audiju, Škodi, matičnem Volkswagnu ipd. Sledili so drugi, tudi slovita avtomobilska imena od Mercedes-Benza do Porscheja in še nekaterih. Postalo je jasno, da Ukrajina ni nepomembna v perjanici evropske in predvsem nemške avtomobilske dobaviteljske industrije. V tem pogledu je vendarle bistveno pomembnejša od Rusije. Res je, da so tam predvsem manjše avtomobilske tovarne, ki so pravzaprav sestavljalnice avtomobilov v tuji lasti. Toda zapleti - napoved ruskih oblasti o njihovi nacionalizaciji, če bodo lastniki podpirali sankcije - so občutno manj boleči in produkcijsko moteči kot propad ukrajinske dobaviteljske verige.

Ko bo, če bo, vojne na tem evropskem vzhodu enkrat konec, bo avtomobilska retrospektiva razkrila še marsikaj. In tista, ki ni vezana zgolj na pločevino, še veliko veliko več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta