Prodaja avtomobilov v Sloveniji: Samo še navzdol

Janez Kovačič
18.12.2020 05:00
Nič več ni presenetljivo, da sta bili tako novembrska kot vsa letošnja prodaja avtomobilov bistveno skromnejši od lanske.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peugeot 2008 dokazuje, da so majhni športni terenci še vedno priljubljeni. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Težko bi bilo pričakovati, da bo novembrska prodaja osebnih avtomobilov na slovenskem trgu bistveno drugačna kot vse letošnje mesece – z izjemo julija. Novembra je bila manjša za visokih 33 odstotkov, prodanih je bilo 3565 avtomobilov. Minus je seveda tudi na letni ravni, čeprav nekaj skromnejši, saj se je letos prodaja zmanjšala za 25,2 odstotka, prodanih pa je bilo 51.346 avtomobilov. Novembra je bila edina ali vsaj bolj opazna razlika ta, da sta Renault in Volkswagen na vrhu zamenjala mesti. Prvi je prodal 439 avtomobilov, drugi pa 668. Sicer pa sta bili v enajstem letošnjem mesecu le dve tovarni, ki sta beležili plus: Dacia (skoraj 40 odstotkov bolje kot lani) in Nissan, ki je prodajo povečal za nič manj kot 105 odstotkov! Letos pa se lahko z boljšim rezultatom kot lani v tem času pohvali le Kia (13,8 odstotka več), vsi drugi so imeli večji ali manjši minus.

Dacia je dobro prodajala novembra, terenski duster ne izgublja zagona.
Janez Kovačič

Zanimivo je letošnje dogajanje v posameznih razredih. Največ avtomobilov je bilo doslej prodanih v nižjem razredu (clio, polo ipd.), 9976, kar seveda ni presenečenje. Je pa zato bolj presenetljivo, a hkrati tudi pričakovano, da gredo letos kljub vsemu zelo dobro v promet majhni športni terenci (peugeot 2008, renault captur ipd.), saj jih je bilo prodanih 9003. To pomeni, da je bila prodaja v nižjem srednjem razredu, kjer kraljujeta VW golf in škoda octavia, nekaj manjša (7913 vozil) in da ofenziva športnih terencev nikakor ne pojenja. Mimo najbolje prodajanih avtov novembra in v enajstih mesecih pač ni mogoče. Novembra se je vendarle zgodilo nekaj, kar se doslej skoraj ni ali pa že dolgo ne: renault clio, dolgoletni slovenski prvak, je bil šele tretji (181 vozil), pred njim sta bila tako nissan quashqai (243) kot tudi VW golf (204). Toda vse po starem je na letni ravni, kjer clio ostaja daleč spredaj (3752), za njim pa sta na drugem oziroma tretjem mestu škoda octavia (1736) in renault captur (1652).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta