Prodaja avtomobilov v Evropski uniji: Oktobrski minus, celoletni plus. Komu gre najbolje?

Janez Kovačič Janez Kovačič
26.11.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Južnokorejski Hyundai ima na trgih EU za seboj ugodne mesece, kar je gotovo potrditev pravilne strategije in predvsem ustrezne modelske ponudbe.

Vinko Kernc

Kljub temu da je bila oktobra prodaja avtomobilov v EU že četrti mesec zapored v minusu in da je bil padec največji doslej (30,3 odstotka manj), pa skupnost na letni ravni vendarle beleži plus. Ta je skromen, vsega 2,2-odstoten, kar je predvsem posledica ugodnega posla na nekaterih največjih trgih.

Oktober očitno ni mesec, ki bi si ga trgovci z avtomobili zapomnili po dobrem. V EU je bilo prodanih 665 tisoč vozil oziroma dobro tretjino manj kot lanskega oktobra. Je pa zato bolj razveseljiva desetmesečna podoba oziroma statistika, in to kljub številnim težavam pri dobavi nekaterih elektronskih sestavnih delov, kar najbolj tare evropske in ameriške avtomobilske hiše. Na statistiko najbolj vpliva prodaja na največjih evropskih trgih. V desetih letošnjih mesecih v tem pogledu prednjači Italija, kjer je bilo kupcev v tem času za 12,7 odstotka več kot lani (1,2 milijona). Tudi v Franciji ni bilo slabo (plus 3,1 odstotka, 1,3 milijona vozil), še bolje je bilo v Španiji, kjer je bilo povečanje 5,6-odstotno, nove avtomobile pa si je omislilo 706 tisoč kupcev.

Po svoje vendarle preseneča dogajanje v Nemčiji, na najpomembnejšem evropskem avtomobilskem trgu. Desetmesečna prodaja se je končala v rdečem (minus 5,2 odstotka), čeprav je bilo prodanih 2,1 milijona vozil, kar je daleč največ med vsemi državami oziroma članicami EU. Tudi oktobra je bil minus zelo visok, saj je bilo kupcev za 34,9 odstotka manj kot oktobra lani. To je bil tudi eden največjih padcev med velikimi evropskimi trgi.

Zanimiv je podatek o kar 64,9-odstotni rasti prodaje vozil tovarne Smart v letošnjih desetih mesecih. Tudi zato, ker se Smart poslavlja od evropske produkcije.

Revoz

Če bi prodajno podobo v EU v desetih mesecih presojali predvsem skozi odstotke povečanja ali zmanjšanja, se je v dobrem najbolj izkazala Grčija. Tam se je posel povečal za 31,9 odstotka, kar je bilo največ med vsemi članicami. A je prav povedati, da so v Grčiji letos prodali dobrih 88 tisoč avtomobilov, kar pomeni, da spada med manj pomembne tržne prostore. V tem pogledu gre letos dobro tudi Hrvaški. Letošnji posel je večji za krepkih 27,6 odstotka, prodanih pa je bilo 39 tisoč avtomobilov. Zgolj za primerjavo: letos se je pri nas za nove avtomobile odločilo nekaj več kot 47 tisoč ljudi.

Kako je šlo v tem času avtomobilskim tovarnam? Koncern Volkswagen (VW) je po številu prodanih avtomobilov v očitnem vodstvu (dva milijona vozil), kar je dva odstotka več kot lani. Koncern Stellantis je prodajo povečal za 3,1 odstotka, na skupaj 1,8 milijona avtomobilov. Znotraj te skupine v globokem minus ostaja italijanska Alfa Romeo. Ta je letos na trgih EU prodala vsega 18.792 avtomobilov in s tem zabeležila 23,8-odstotni minus. Očitno je, da tovarna kljub vsemu ne najde izhoda iz negativnih številk, in zato je njena prihodnost precej vprašljiva.

Med večjimi avtomobilskimi skupinami je tudi za nas skrb zbujajoč podatek o Renaultu. Ta ima v lasti novomeški Revoz, francoska korporacija pa je letos prodajo zmanjšala za 9,6 odstotka, na 836 tisoč vozil. Ob vsem drugem kaže omeniti še rivalstvo med japonsko Toyoto in južnokorejsko skupino Hyundai, ki ima pod seboj tudi Kio. Ta je letos za svoje avtomobile v EU našla 693 tisoč kupcev, Toyota, največja tovarna na obli, pa 520 tisoč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta