Porsche taycan cross turismo: Bolj uporaben!

Vinko Kernc
14.07.2021 07:00
Danes že vemo: Porsche je s svojim prvim električnim avtomobilom zadel v polno. Zdaj je tu nova različica, bolj vsestranska, takšna, ki ni samo za asfaltne ceste. Cena cross turisma na našem trgu je od 98.728 evrov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Porsche taycan cross turismo ni le križanec, temveč tudi uporaben kupejevski kombi (shooting brake). 
Vinko Kernc

Ženevski koncept mission E cross turismo izpred treh let je postal resničnost: taycan cross turismo je za dva centimetra dlje od tal kot običajni taycan, s paketom off road design pa celo za tri. Pravijo, da je namenjen vožnji po vseh cestah v vseh vremenskih razmerah. V tem slogu ima cross turismo zgolj štirikolesni pogon, dodaten vozni program gravel (pesek, blato, sneg), črne zaščite spodnjih robov karoserije (in s kromastimi dodatki) ter serijska zračno vzmetenje in elektronsko nadzorovano podvozje.

Cross turismo ima za nameček še kombi-kupejevski zadek, ki se ga drži vzdevek shooting brake. Zaradi daljše strehe je na zadnji klopi za skoraj pol decimetra več prostora za glave potnikov, pri tem pa sta lahko zadaj sedeža le dva ali trije. Zaradi petih vrat na zadku je dosti lažji dostop do prtljažnika, ki je pričakovano večji, in sicer za lepih 134 litrov. V osnovni postavitvi meri kar 500 litrov, v celoti povečan pa 1212 litrov. Saj poznate tisto zgodbo o palicah za golf …

Vsaka od osi ima svoj pogonski motor, na izbiro pa so štiri možnosti, in sicer (skupnih) 280 kilovatov (taycan 4 cross turismo), 360 (4S) in dvakrat po 460 kilovatov (turbo in turbo S). Bolj jasne so razlike v kratkotrajni moči - te znašajo 350, 420, 500 in 560 kilovatov. Oznaka turbo, da ne bo pomote, sledi le tradicionalnemu načinu označevanja oziroma stopnjevanja pogona pri tej znamki. Elektromotorji seveda nimajo turbopuhal.

Cross turismo je slovensko premiero doživel v elektrificiranem okolju. 
Vinko Kernc

Pogonska baterija je pri vseh različicah 93-kilovatna in omogoča doseg do 456 kilometrov. Pri Porscheju pravijo, da se na hitri polnilnici za novih 100 kilometrov dosega napolni v le petih minutah. Zmogljiva baterija in izjemen navor (od 500 do 1050 njutonmetrov, odvisno od različice) omogočata tudi izjemne pospeške - najzmogljivejši doseže 100 kilometrov v le 2,9 sekunde.

V ceniku so štiri različice, ki sledijo pogonski ponudbi. Najcenejši, taycan 4 cross turismo, stane 98.728 evrov, najdražji (turbo S) pa 195.451 evrov. Pri slovenskem zastopniku te znamke menijo, da bodo letos pri nas prodali 50 taycanov, od teh naj bi bilo kar 30 novih različic cross turismo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta