Nastopač na elektriko tudi v Sloveniji: Manj kot dve leti po Volkswagnovem ID.3 je na trge prišla Seatova različica iste tehnike

Vinko Kernc Vinko Kernc
10.02.2022 05:00

Bolj odločnega, športnega, nekoliko agresivnega in vsekakor všečnega videza je born že naprodaj pri nas. Zanj bo ta hip treba odšteti najmanj 38.820 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Cupra born: čeden in dinamičen, vsekakor prepričljiv. Vlečna kljuka in strešni prtljažnik pa nista predvidena.

Vinko Kernc

Zadnja leta je v avtomobilizmu veliko ponavljanja. V tem primeru gre za Seatovo videnje elektromobila, kakršen je ID.3, in ker gre za isti koncern, je jasno, da je marsikaj, kar je skrito pod kožo, enako. Torej platforma, ki vključuje tudi električni del, podvozje in pogon.

V primerjavi z ID.3 je born za dobrih šest centimetrov daljši in za dobre tri nižji, širina in medosje pa sta enaka. Karoserijska razmerja, čeprav le centimetrsko drugačna, dajejo bolj dinamičen videz, ki ga podkrepljuje izviren in pohvalen Seatov dizajn.

Kokpit se zdi, vsaj v takšni konfiguraciji, prijeten, športen in privlačen. Navduši velik osrednji zaslon, klasičnih gumbov pa je tudi tu zelo malo.

Vinko Kernc

Born je dolg dobrih 4,3 metra, širok malce več kot 1,8 in visok dobrih 1,5 metra. Njegov prtljažnik meri 385 litrov, kar je povsem enako kot pri ID.3. V primerjavi z leonom, ki sodi v isti velikostni razred (in je prav tako kombilimuzina), ima born daljše medosje, za kar osem centimetrov višje sedenje in za pet litrov večji prtljažnik. Ima pa born motor in pogon zadaj, leon pa oboje spredaj.

Medtem ko je prednji del povsem samosvoj, je zadek zelo podoben leonovemu. A ne moti.

Vinko Kernc

Videz notranjosti je drugačen kot pri ID.3 in tipičen Seatov. Daje vtis športnosti, oblika je čista brez odvečnih potez, osrednji zaslon pa je večji (12 palcev) in z drugačnim vmesnikom. A ni težko opaziti: povsem enaki kot pri ID.3 so ploščica namesto stikala na levi, le 5,3-palčni zaslon za merilnike in prestavna konzola ob njem, zelo podoben pa je volanski obroč, ko gre za njegov ukazni del na prečkah.

Born je Cupri prinesel novo podobo obraza, ki je odločno drugačna kot pri denimo leonu

Vinko Kernc

Tu je treba pohvaliti okoljsko poglavje, saj ima born številne umetne materiale, izdelane iz reciklirane odpadne plastike iz Sredozemskega morja, videz in počutje na sedežih in projicirni zaslon, ki lahko prikazuje tudi obogateno resničnost.

Ker gre za enako platformo MEB, ima lahko born tudi enake pogone, začenši s pogonskimi baterijami neto kapacitete 45, 58 ali 77 kilovatnih ur. Enaka sta tudi pogonska elektromotorja, ki zmoreta 110 ali 150 kilovatov, oba pa strežeta z največjim navorom 310 njutonmetrov. Pri zmogljivejšem motorju bo mogoče, predvidoma od letošnjega marca, doplačati za paket e-boost, ki bo pogonu kratkotrajno povečal moč na 170 kilovatov. Štirikolesni pogon (zaenkrat?) ni predviden.

Na našem trgu je trenutno na voljo le različica s srednje veliko baterijo (58 kWh) in s 150-kilovatnim motorjem. Drugi dve različici (45 kWh, 110 kW in 77 kWh, 150 kW) prideta na trg še letos, a ne istočasno. Za zdaj so torej aktualni podatki o polnjenju za srednjo baterijo; ta se na domači polnilni postaji (11 kW) napolni v šestih urah in četrt, najhitreje jo napolni 120-kilovatna polnilnica (35 minut), pri tem pa je čas polnjenja za 100 kilometrov dosega osem minut, upoštevaje porabo po ciklu WLTP.

Paketi opreme so tudi pri bornu vezani na izbrano pogonsko baterijo, zato je v tem hipu v ceniku le ena različica. To je born 58 kWh 150 kW (doseg po WLTP znaša 424 kilometrov), ki stane 38.820 evrov, pri čemer lahko kupec pričakuje še odbitek 4500 evrov subvencije Eko sklada. Je pa na seznamu doplačil vseeno precej priboljškov, vključno z dvema akcijskima paketoma, s školjkastima sedežema, s športnim podvozjem in različnimi polnilnimi postajami.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta