Mégane conquest je novi model v Renaultovi ponudbi, ki hibridizacijo udejanja na več ravneh

Vinko Kernc Vinko Kernc
16.06.2021 05:00
V Sloveniji je naprodaj za od 23.190 evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Renault mégane conquest: kupejevski zadek, športno-terenska oddaljenost od tal in prostornost mégana Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

Najprej kaže razčistiti umestitev; mégane conquest nosi takšno ime le v deželah naše bivše države, drugod se imenuje arkana. Pomembno je tudi, da ''našo'' arkano ločimo od ruske, saj slednja sloni na drugi, starejši platformi.

Platforma torej. Mégane conquest (oziroma neruska arkana) sloni na isti platformi kot clio, captur in juke, torej na platformi za majhne avtomobile. Je pa vseeno večji od njih, saj je denimo enako širok in ima enako medosje kot limuzinski mégane, pa tudi z videzom (prednjega dela) se predstavlja kot mégane.

Kokpit in visoko sedenje spominjata na manjši captur. Prijetno okolje, dobra ergonomija Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

Videz ne pove zgolj tega, da sodi v družino mégane; oddaljenost od tal (20 cm) in motno črne plastične zaščite spodnjega dela karoserije dajejo vedeti, da gre za športni terenec, srednji del je tipična kombilimuzina, zgornji del pa ima izrazito kupejevsko padajočo zadnjo šipo. Učinkovit recept, ki ga je uvedel X6, pri manjših in bolj dostopnih avtomobilih pa C-HR.

Znotraj kaže drugačno sliko – ne takšno kot mégane, pač pa na las podobno tisti iz capturja: digitalni merilniki (4,2, 7 ali 10,2 palca zaslona), osrednji zaslon (7 ali 9,3 palca), komande klimatske naprave in ročica menjalnika so prav takšni kot tam. Prostora je toliko kot v méganu, sedi pa se visoko kot v capturju. Lahko bi rekli, da je conquest neke vrste hibrid med méganom in capturjem.

Vinko Kernc

V conquestu je ustrezno poskrbljeno za varnost, tako pasivno kot aktivno, vse skupaj pa je kronano s petimi zvezdicami Euro NCAP. Poskrbljeno je tudi za udobje: predalov je skupaj za dobrih 26 litrov, navigacijski iskalnik uporablja google, vtičnice USB so štiri, materiali za sedeže pa so lahko tkanina, kombinacija tkanine in umetnega usnja ali usnje v kombinaciji z umetnim semišem. Tudi prtljažnik je s 513 litri (480 v hibridni različici), z dvojnim dnom in z nesimetrično deljivo zadnjo klopjo velikodušen.

Vinko Kernc

Druga hibridizacija prihaja s pogoni, saj so vsi motorji hibridizirani. Prvi je 1,3-litrski TCe, ki ima mikrohibridno tehniko in nastopa v dveh variantah (103 ali 116 kW, 256 ali 270 Nm), pri čemer mali hibridni del doda 20 njutonmetrov navora. Drugi je pravi hibrid, ki ga poganja sklop E-tech z 1,6-litrskim bencinskim motorjem (69 kW, 148 Nm) in z elektromotorjem (36 kW, 205 Nm); skupaj ponudita 107 kilovatov moči, pogonska baterija pa zmore 1,2 kilovatne ure. Pri Renaultu pravijo, da je pri mestni vožnji kar 80 odstotkov poti prevožene zgolj z elektriko.

Trije motorji in trije osnovni paketi opreme nanesejo sedem kombinacij. Najcenejši je TCe 140 EDC zen, ki stane 23.190 evrov, s paketom intens stane 25.290 evrov, kot R.S. line pa 27.890 evrov. Hibridni E-tech je za 1500 evrov dražji, TCe 160 EDC, ki bo naprodaj v zadnji četrtini leta in bo na voljo le s paketom R.S. line, pa stane enako kot E-tech.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta