Konzorcij treh francoskih podjetij za reciklažo pogonskih baterij

Janez Kovačič Janez Kovačič
04.04.2021 06:00
Renault, Veolia in Solvay bodo oblikovali krožni ekosistem za ekstrakcijo pomembnih kovin iz izrabljenih baterij in akumulatorjev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S povečanjem števila električnih baterijskih avtomobilov se bo povečalo tudi število izrabljenih baterij in to je področje, na katero se je usmeril konzorcij treh francoskih podjetij.
Tovarna

Ofenziva električnih avtomobilov je šele v začetni fazi, a je jasno, da avtomobilske tovarne razmišljajo tudi o različnih trajnostnih in strateških rešitvah, ki naj bi jim pomagale do lažjega, okoljsko ustreznejšega in tudi bolj ekonomičnega prehoda v novo obdobje. Tudi ali predvsem zato je nastal konzorcij, ki ga sestavljajo Renault, Veolia in Solvay. Združeni naj bi omogočili učinkovito recikliranje kovin iz iztrošenih akumulatorjev (baterij).

Evropske avtomobilske tovarne so prav pri baterijah ta hip še precej odvisne predvsem od azijskih (kitajskih) izdelovalcev, zato ubirajo poti in načine, ki naj bi zmanjšali to njihovo odvisnost. Podjetji Veolia, ki se ukvarja z upravljanjem virov, in Solvay, pomembna družba na področju napredne kemije in znanstvenih inovacij, sta lani ustanovili konzorcij, ki se mu je sedaj pridružila skupina Renault (še Dacia, AutoVAZ, Alpine). Po nekaterih napovedih naj bi se do leta 2030 število električnih baterijskih avtomobilov povečalo na več kot sto milijonov (!). Če hočeš v tem procesu sodelovati in biti konkurenčen, si moraš ob vsem drugem zagotoviti tudi stabilno oskrbo s kovinami, ki so ključnega pomena pri akumulatorjih in baterijah.

Novonastali konzorcij se bo v tem pogledu osredotočil predvsem na zbiranje in pridobivanje strateških kovin, in sicer kobalta, niklja in litija. Solvay se je že doslej ukvarjal s kemijsko ekstrakcijo kovin iz akumulatorjev, Veolia pa ima veliko izkušenj z razstavljanjem in reciklažo litij-ionskih baterij s hidrometalurškimi postopki. Pridružitev Renaulta je s tega zornega kota povsem razumljiva, saj bo lahko tako pridobljene kovine znova uporabil pri gradnji novih baterij za električna vozila. Hkrati bo to omogočilo zmanjšanje njegovega okoljskega vpliva oziroma odtisa, kar pa je strategija vsake tovarne in ne le avtomobilske. Po sedanjih načrtih naj bi partnerji zgradili obrat v Franciji, kjer bodo začeli pilotski projekt ekstrakcije kovin iz izrabljenih baterij. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta