Kratke novice iz sveta avtomobilizma: Nemci zabeležili najslabši avgust od leta 1992

17.09.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

* Avgusta je bila prodaja avtomobilov v Nemčiji manjša za 23 odstotkov, prodanih je bilo dobrih 193 tisoč vozil. To je najslabši avgust od leta 1992.

* Toyota, ki se pripravlja na predstavitev prvega električnega baterijskega avtomobila bZ4X, bo do leta 2030 v razvoj baterij za električna vozila vložila okoli 13 milijard evrov. Razvili bodo tudi nov tip baterije, ki naj bi po sedanjih zagotovilih tudi po desetih letih uporabe obdržal kar 90 odstotkov zmogljivosti. Ob tem sporočajo, da bo letošnja proizvodnja zaradi znanih težav (polprevodniki) manjša za vsaj 300 tisoč vozil.

Toyota bZ4X Foto: TOVARNA
Tovarna

* Toyotina prodajna mreža v Sloveniji se je povečala za Avtohišo Posedi iz Murske Sobote.

* Koncern Volkswagen (VW) je ameriški bančnoinvesticijski družbi JP Morgan prodal večinski delež v družbi Volkswagen Payment S.A. s sedežem v Luksemburgu. Kupnina ni znana, družba pa se ukvarja tudi s plačevanjem porabljenega goriva in elektrike.

* Kitajski Dongfeng, ki je delni lastnik koncerna PSA (Peugeot, Citroeën, DS, Opel), ta pa sestavni del novega ameriško-italijanskega koncerna Stellantis, bo do konca prihodnjega leta prodal svoj delež v tej korporaciji. Tako je bilo dogovorjeno že pred nastankom Stellantisa. Kitajska družba je lastnica okoli 36,1 milijona Stellantisovih delnic, za vsako naj bi iztržila 16,6 evra.

* Renault naj bi prenehal izdelovati avtomobile, ki jih na Kitajskem izdeluje skupaj s kitajskim partnerjem Brilliance. Je pa francoska tovarna pred časom objavila, da bo skupaj s prav tako kitajskim podjetjem Geely začela na Kitajskem izdelovati hibridno vozilo.

* Tesla je v svoji tovarni na Kitajskem avgusta izdelala dobrih 44 tisoč vozil, od tega jih je izvozila nekaj več kot 31 tisoč. V tej državi izdelujejo tesli 3 in Y.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta