Zaščita v avtomobilih: Eksplozija, ki rešuje življenja

Vinko Kernc
29.03.2021 04:00
Ideja o zaščiti z napihljivimi baloni je sicer stara dobrih sto let, a je moralo preteči pol stoletja, da so se resno lotili tovrstne zaščite v avtomobilih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Varnostna blazina je rešila ogromno življenj. Njena naloga je preprosta - zadržati potnika na sedežu, ne da bi ga pri tem poškodovala. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz

Začetki

Varnostna blazina (ali airbag po angleško, kar pa ni tehnično korektno, saj se ne napolni z zrakom) je ideja, ki sta jo v ZDA leta 1919 patentirala zobozdravnika, in sicer za zelo splošno uporabo zaščite za "letala in druga vozila", šele leta 1953 sta neki Američan in neki Nemec skoraj istočasno pridobila patent za varnostno blazino, namenjeno avtomobilom. Njuna rešitev je predvidevala napihljivo blazino, ki bi jo ob trčenju napolnil stisnjen zrak.

Že lep čas poteka velik del razvoja, vključno z analizo, na računalnikih. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-benz

Izkazalo se je, da stisnjen zrak ne more zadosti hitro napihniti blazine, zato je prišla leta 1964 v kar 14 državah patentirana japonska ideja, kako napihniti blazino z "eksplozivom", nekako v pravem času. Zadnje je dodal ameriški patent kombinacije tipala in prožila, s pomočjo katerega se je blazina napolnila v zgolj 30 milisekundah. Prav tam, torej v ZDA, je pričel GM v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja previdno vgrajevati varnostne blazine v svoje avtomobile, a je že po nekaj letih prenehal ponujati ta sistem, ker zanj preprosto ni bilo zanimanja. Šele konec osemdesetih je pričel Chrysler serijsko vgrajevati varnostno blazino v nekatere svoje modele, preostali pa šele v začetku devetdesetih let. V Evropi gre seveda primat Mercedes-Benzu, ki je leta 1981 ponudil kupcem razreda S varnostno blazino za doplačilo, leta 1987 pa je prišel na trg prvi avtomobil, ki jo je imel serijsko - to je bil porsche 944 turbo. Ravno v tistem času so varnostne blazine pričeli vgrajevati v svoja vozila tudi Japonci.

​Učinek varnostnih blazin

Sprva so bili vpleteni v razvoj varnostnih blazin prepričani, da bo blazina nadomestila varnostni pas, a se je izkazalo, da lahko le skupaj zadostita povečani pasivni varnosti potnikov v avtomobilu: varnostni pas zadrži potnika na sedežu, varnostna blazina pa onemogoči sunkovit in (pre)velik pomik glave naprej.

Prve varnostne blazine so varovale le ob čelnem trčenju, danes pa varujejo tudi telo in glavo pri trčenju v bok vozila. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-benz

Po voznikovi varnostni blazini so hitro razvili (seveda veliko večjo) blazino za sopotnika, nekoliko kasneje, od sredine devetdesetih let naprej, pa so se pojavile še druge varnostne blazine: stranske za zaščito boka in glave, kolenske, med sedežema, v prednjem delu sedalnega dela sedeža (proti zdrsu pod varnostnim pasom), v varnostnih pasovih in tako naprej.

Varnostne blazine so se pojavile sočasno s splošno težnjo po povečanju varnosti potnikov v avtomobilih. V Evropi je k temu izjemno pripomogel konzorcij Euro NCAP, saj so se avtomobilski proizvajalci že po prvih preskusnih trčenjih pričeli zavedati, da to v veliki meri zahtevajo tudi kupci. Celovita varnost potnikov je odvisna od kombinacije posameznih varnostnih elementov, in ker so se varnostne blazine pri tem izjemno izkazale, so danes praktično vsi v Evropi prodani avtomobili opremljeni z vsaj štirimi varnostnimi blazinami. Le z njimi je lahko izkupiček na preskusnih trčenjih Euro NCAP zadovoljiv.

Pri Mercedes-Benzu so pričeli razvoj varnostnih blazin leta 1966. Na fotografiji je eno prvih preskusnih trčenj avtomobila z varnostnimi blazinami. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-benz

Koliko življenj so rešile varnostne blazine, je seveda težko oceniti. Ameriška agencija za varnost NHTSA je objavila, da so varnostne blazine med letoma 1987 in 2017 rešile 50.457 življenj v ZDA, pri evropskem Euro NCAP pa menijo, da je med letoma 1997 in 2017 zaradi njih življenje ohranilo več kot 78.000 ljudi. Ker se je tehnologija v tem času zadosti pocenila, je edino smiselno, da so varnostne blazine vgrajene v vse nove avtomobile.

Prvi evropski avtomobil z varnostno blazino: mercedes-benz razred S, letnik 1981 Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-benz
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta