Kolesje se zaganja, avtomobilska industrija počasi oživlja

Janez Kovačič Janez Kovačič
20.04.2020 11:37

Evropska avtomobilska industrija počasi oživlja, videti je, da se bo to najprej zgodilo pri nemškem koncernu Volkswagen

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V novomeškem Revozu tekoči trakovi stojijo skoraj mesec dni, zagon načrtujejo za prihodnji teden. V tovarni ob novem cliu izdelujejo še twinga in smarta forfour v dveh izvedenkah.
Večer

Danes in v tem tednu se dogajanje tako na slovenskem kot evropskem avtomobilskem prizorišču nekoliko spreminja. Pri nas se odpirajo avtomobilski saloni in zaganjajo nekatere druge dejavnosti, posredno ali neposredno povezane z avtomobili, v nekaterih evropskih državah pa se pripravljajo tudi na zagon avtomobilske proizvodnje. Koraki so postopni, večinoma odvisni od dogajanja na fronti boja s koronavirusom.
Zdi se, da so v tem pogledu najbolj zavzeti v Nemčiji. To je povsem razumljivo, saj je nemška avtomobilska industrija gonilna gospodarska panoga. Po drugi strani je želja po ponovnem zagonu proizvodnje neposreden dokaz, da se je največje in najmočnejše evropsko gospodarstvo doslej zelo uspešno spopadlo z epidemijo in da je v novih okoliščinah sposobno zagotoviti ustrezno varstvo zaposlenih. Sicer pa je javna skrivnost, da je avtomobilska industrija močno lobirala pri kanclerki, ki ima – tako je bilo doslej – precej posluha zanjo.

V Volkswagnu pravijo, da so pripravili načrt 100 točk, s katerim bodo zaposlenim zagotovili popolno varnost na delovnem mestu.
Volkswagen

VW: delavci bi radi delali

Najprej se je oglasil koncern Volkswagen, največja nemška in svetovna avtomobilska korporacija, ki združuje 13 avtomobilskih imen. Ta teden bo najprej stekla proizvodnja v tovarni v nemškem Zwickauu in v slovaški Bratislavi. Naslednji teden, od 27. aprila, pa naj bi po sedanjem načrtu pognali tekoče trakove v Volkswagnovih tovarnah na Portugalskem, v Španiji, Rusiji in ZDA. Maja naj bi začeli delati tudi v obratih v Južnoafriški republiki, Argentini, Braziliji in Mehiki. Oblikovali so načrt 100 točk, z njim pa naj bi poskrbeli za maksimalno zaščito zaposlenih. Berdn Osterloh, predsednik zelo pomembnega sveta delavcev, je ob tem zatrdil, da je motiviranost delavcev velika in da "komaj čakajo, da spet začnejo delati". Ob tem je treba omeniti španski Seat, ki naj bi v tej shemi začel znova obratovati po 27. aprilu, pri čemer se bo 11 tisoč zaposlenih v tovarne v barcelonskem Martorellu vrnilo postopoma. Seat je tudi edina tovarna v koncernu VW, ki je že pred tedni začela izdelovati respiratorje. Švedska je v zadnjem času deležna velike pozornosti zaradi svojega pristopa k zajezitvi epidemije, toda Volvo, ki je v lasti kitajske avtomobilske skupine Geely, je tovarne kljub vsemu zaprl pred tremi tedni. A zdaj napovedujejo, da bo proizvodnja znova stekla v teh dneh. Vse kaže, da bodo delali le v eni izmeni ali s skrajšanim delovnim časom, čeprav ima tovarna menda veliko naročil in bi lahko delala na vso moč. Toda dokler se razmere ne stabilizirajo v vsej Evropi, bo verjetno ostalo tako. Vse kaže, da bo ta teden začela obratovati tudi Volvova tovarna v belgijskem Gentu, medtem ko bo proizvodnja v ameriški tovarni v Južni Karolini stala vsaj do 11. maja.

Ob načrtih za zagon proizvodnje v avtomobilskih tovarnah je vse več opozoril, da bi moral biti to evropsko usklajen proces ne glede na državo oziorma avtomobilsko tovarno. Avtomobilska industrija je zapleten organizem, v katerem morajo dobro delovati vsi njegovi udje.
Večer

Na Otoku (še) vse stoji

Britanski Vauxhall, ki je od predlani sestavni del francoske skupine PSA (Citroen, Peugeot), naj bi se tudi pripravljal na začetek proizvodnje v svojih tovarnah v Ellesmer Portu in Lutnu. Toda glede na to, da so na Otoku podaljšali izredne razmere še za tri tedne, je težko verjeti, da se bo kaj zgodilo pred tem datumom. Bentley, častitljiva britanska avtomobilska znamka v lasti VW (lani so naredili okoli 11 tisoč vozil), bo po sedanjem načrtu svoja vrata znova odprla 11. maja, na polno pa naj bi proizvodnja stekla teden dni kasneje, torej 18. maja. Največja britanska avtomobilska skupina Jaguar Land Rover (JLR) je v teh dneh prav tako načrtovala začetek proizvodnje, vendar se to ne bo zgodilo. Japonski Nissan, ki ima tovarno v britanskem Sunderlandu, je ustavitev proizvodnje podaljšal čez ves april.
Japonska Toyota, ki ima svojo tovarno v francoskem Valenciennesu (tam nastaja yaris), naj bi ta teden ponovno pognala stroje. Pri tem bodo upoštevali vse varnostne ukrepe, proizvodnja pa bo, ko bo, tekla zgolj v eni izmeni in ne v treh kot doslej.
Dva premijska nemška izdelovalca, BMW in Daimler AG, sta že pred časom objavila, da bodo njihove tovarne zaprte do konca meseca. Za zdaj načrta še nista spremenila, je pa vprašanje, kako bosta ravnala, če bo Volkswagen uresničil načrt, zapisan v začetku tega članka. Sicer pa je predsednica vplivnega nemškega združenja avtomobilske industrije VDA Hildegard Müller ob tem dejala, da bi moral biti zagon tako nemške kot vse evropske avtomobilske industrije bolj ali manj hkraten.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta