Honda HR-V, nova zgodba oblike in tehnike

Vinko Kernc Vinko Kernc
17.03.2022 06:00

Bolj kot kadarkoli prej igra danes zunanji videz pomembno, morda odločilno vlogo pri nakupu. In pri Hondi so se pri novi generaciji modela HR-V (znova) odločili za radikalen poseg v videz, ki ravno zato piše novo zgodbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Honda HR-V: nekaj novega, svežega, tudi dlje od tal in z elektroniko za nadzor hitrosti pri spustu, a le s prednjim pogonom. 
Vinko Kernc

HR-V ima kar nekaj zgodovine in že prva generacija (1998) je bila naprodaj pri nas. Druga generacija, ki je prvi sledila s kar sedemletnim zamikom, je bila slogovno manj izrazita, česar pa ne moremo reči za novo, tretjo generacijo.

Ta je takšna kot na fotografiji, po novem namenjena tudi evropskim trgom. Z drugo generacijo si deli medosno razdaljo, je pa za centimeter višje nasajena (19 cm), za malenkost daljša (zdaj meri 4,34 metra), za skoraj dva centimetra širša in - kljub dvignjenemu podvozju - za več kot za dva centimetra nižja.

Je že naprodaj tudi pri nas, stane pa najmanj 30.010 evrov.
Vinko Kernc

Vsekakor ne bo neopazna: dokaj dolg motorni pokrov je zdaj skoraj vodoraven, prednji del pa zato višji. Krasi ga neobičajna motorna maska - v barvi karoserije. Na karoseriji je manj okrasnih črt in potez, žarometa sta precej ožja in - tako kot vse druge zunanje luči - v tehniki LED. Za zadek se zdi, da se skladno vklaplja v celoten oblikovalski koncept, prepoznaven pa bo tudi po značilnem svetlobnem podpisu.

Kokpit se zdi ličen in lično urejen. Digitalni merilniki so glede na preostalo malce pusti, a pregledni, osrednji zaslon je prikladno visoko nameščen (obljubljajo izdatno izpopolnjene menije in sistem v celem, vključno s slovenskimi meniji), navdušujejo klasična mehanska stikala, pri Hondi pa izpostavljajo še poseben način zračenja, ki lahko ustvarja občutek naravnega vetrca.

Očem prijetna barvna kombinacija (sivo usnje, črna tkanina, oranžna dekoracija) pride z najdražjim paketom opreme.
Vinko Kernc

Ker je posoda za gorivo pod prednjima sedežema, so lahko za zadnjo klop ohranili tako imenovane čarobne sedeže (''magic seats''), kar pomeni njihovo zložljivost za različne potrebe. Pri Hondi pravijo tudi, da je zdaj na zadnji klopi več prostora, je pa zato (osnovnega) prtljažnika za kar 166 litrov manj kot v drugi generaciji. Zdaj meri 304 litre v osnovni postavitvi in 1274, ko je zadnja klop zložena.

Čeprav obstaja HR-V tudi v električni pogonski različici, bo (za zdaj?) v Evropi na voljo s samo enim, hibridnim pogonom e:HEV. Njegov bencinski del deluje po Atkinsonovem načelu, kar je pri hibridih dokaj pogosto) in zmore 79 kilovatov in 131 njutonmetrov, elektromotor pa kar 96 kilovatov (in 253 Nm) - kar za hibride ni ravno običajno. In ker je to zaporedni hibrid, kjer bencinski motor služi le polnjenju baterije, takšen HR-V žene zgolj elektromotor, pogon pa je (le) na prednji kolesi.

En motor in trije paketi opreme dajo v ceniku tri različice 1,5 i-MMD hybrid, med najcenejšo in najdražjo pa je 4600 evrov razlike. Najcenejša stane 30.010 evrov (ob financiranju je za 1500 evrov cenejša), je pa to eden redkih avtomobilov, ki bo marsikoga zadovoljil že z osnovnim paketom opreme elegance. Kakih sto naj bi jih letos prodali pri nas, avtomobili so na zalogi, posebej naročene pa je treba čakati okoli pol leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta