(FOTO) Zgodovina Citroëna: Dva modela praznujeta pol stoletja

Vinko Kernc Vinko Kernc
20.04.2020 05:53

Citroënova zgodovina res ni med najdaljšimi med avtomobilskimi proizvajalci, je pa zagotovo med najbolj inovativnimi in pestrimi. Dva njihova pomembna modela praznujeta 50-letnico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Citroën SM: avtomobil, ki je bil tehnično v marsičem veliko pred svojim časom in takšen tudi pred ponudbo prestižnejših znamk tistega časa.
Citroën

Citroën GS je bil za to znamko izjemnega pomena: medtem ko so tekmeci že ponujali modele v spodnjem srednjem razredu, so pri tej znamki ponujali manjša in ostarela 2CV (po naše spaček) ter ami in večji ter krepko dražji model DS. Pri tem so iskali pravo obliko, za katero so želeli, da bi bila inovativna, sodobna, še raje predčasna in predvsem nekaj posebnega. Koncept C 10 je bil tako imenovani ''mehurčkasti'' avtomobil, C 60 pa je v veliki meri posnemal prvo generacijo amija - še najbolj z nazaj nagnjeno zadnjo šipo. Kar 14 let je trajalo, da so dokončno prišli do dokončne oblike, pod katere obliko se je podpisal Robert Opron, medtem pa so se celo poigravali s takrat svežo domislico, z Wanklovim motorjem.

Citroën GS: da bi znamka ujela korak v prodaji, je morala ponuditi avtomobil, ki bi bil tekmec fiatu 128, fordu escortu, oplu kadettu in renaultu 6. Golfa takrat še ni bilo.
Citroën
Notranjost modela GS je bila vse prej kot običajna. Nekateri so jo vzljubili, drugi se iz nje posmehovali. Danes takšni oblikovalsko-tehnični eksperimenti niso več mogoči. Ali pač?
Citroën
SM je postal legendaren že v času prodaje. Leta 1995 se je z različico Présidentielle (poseben in še bolj prestižen štirivratni kabriolet), izdelano leta 1972, v njem ob izvolitvi za predsednika Francije po Parizu popeljal Jacques Chirac.
Citroën
Citroën
Citroën
Citroën
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta