(FOTO) Avtomobilske novosti: 7 hitov za lepšo pomlad

Matej Kačič
07.04.2020 04:59

Pomlad je čas za avtomobilske novosti. Brez dvoma si jih velja pogledati pobliže; kdo ve, morda bo med njimi vaš naslednji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hyundai i20
Hyundai

1. Trilogija za spomin Volkswagen golf GTD, GTE, GTI

VW golf je eden najbolj uspešnih avtomobilov v zgodovini, tudi pri nas ima zveste oboževalce, ki jih bo z novo osmo generacijo le še več. V boj za kupce pa Volkswagnova osmica ne bo šla sama, ampak jo bo spremljala mišičasta trojica, ki sliši na imena GTD, GTE in GTI. Dizelski GTD, priključno hibridni GTE in bencinski golf GTI so nabiti z močjo, opremo in digitalno tehnologijo ter vsak po svoje nagovarjajo najbolj zahtevne kupce. Golf GTD tako močan še ni bil, saj dvolitrski turbodizel ponuja moč 147 kilovatov (200 KM) in 400 Nm navora, serijsko pa je opremljen s hitrim dvosklopčnim menjalnikom.
Avtomobil je v prid športni vožnji rahlo spuščen in doseže hitrost 244 km/h. V duhu sodobnih časov je različica GTE, priključno hibridni pogonski sklop pa sestavljajo 1,4-litrski turbobencinec in elektromotor za skupno sistemsko moč 180 kilovatov (245 KM). GTE le na elektriko prevozi do 60 kilometrov, in to celo s 130 km/h. Bencinski GTI je ikona kompaktnih športnikov že desetletja, najnovejši je sicer zadržal 2,0-litrski turbobencinski motor, a je “navit” na 180 kilovatov (245 KM), z mesta do sto kilometrov na uro po pospeši v 6,3 sekunde. Vse tri je zaradi športne ikonografije in LED-trakov med žarometi mogoče prepoznati že na daleč, športnost pa poudarijo še razni optični dodatki.

VW golf GTD, GTE, GTI
Volkswagen

2. Pravi za urbani tempo življenja Toyota yaris

Pri Toyoti recepta za zmago ne menjajo, pri novem yarisu pa so mu dodali še nekaj začimb, s katerimi so mestni avtomobilček še bolj izpopolnili. Yaris je bil že prej sinonim za prostoren, varčen in sodoben mestni avto, z novo generacijo pa Japonci še bolj stavijo na hibridno tehnologijo. Prav učinkovita tehnika je bila tista, ki je yarisu širila krog kupcev, novinca pa bo poganjal sodoben trivaljni bencinski hibrid z več moči in manjšo porabo. Novi hibridni sklop sestavljata 1,5-litrski trivaljni bencinar in elektromotor z litijevo ionsko baterijo, skupna moč je večja kot prej, zato bo hibridni yaris ponudil 85 kilovatov moči (116 KM) in za okoli 20 odstotkov nižjo porabo.

Toyota yaris
Toyota
Toyota yaris
Toyota

3. Zmes luksuza in modernega sloga Kia sorento

Sodobnega avtomobilizma si brez športnih terencev ne gre predstavljati, za bogatenje ponudbe v razredu srednje velikih oziroma luksuznih SUV pa je poskrbela tudi Kia. Novi sorento prinaša ostrejše karoserijske poteze in bolj izrazit videz, še več udobja, prostornosti in prestiža, tehnično napredne sisteme in prvič tudi hibridno različico. Sorento bo v razkošno opremljeni in odmerjeni kabini ponujal tudi 12,3-palčno digitalno armaturno ploščo, 10,25-palčni zaslon na dotik in najsodobnejše varnostno-asistenčne sisteme. Kupcem bo na voljo 2,2-litrski turbodizel s 147 kilovati moči (200 KM) in osemstopenjskim samodejnim menjalnikom z dvema sklopkama.

Kia sorento
Kia
Kia sorento
Kia

4. Čas za digitalno dobo Hyundai i20

Korejci so mojstri za male mestne avtomobile, z novim i20 pa bodo uspeh iskali tudi z drznim zunanjim videzom. Malček se bo kupcem predstavil v novem slogu, ki so ga poimenovali »senzualna športnost«. Oblikovno povsem drugačen kot prej želi i20 nase opozoriti s svežim, sodobnim dizajnom in tudi večjo individualno noto. Široka prednja maska motorja je tako oblikovno povezana s sprednjimi žarometi, s črno streho, kromom, manjšim zadnjim steklom in širokim zadnjim stebričkom pa izstopa iz množice.

Hyundai i20
Hyundai

5. Odgovor za zahtevne kupce Audi A3 sportback

Nemški Audi z novim kompaktnim modelom A3 stavi na svež videz in kopico novosti. Na pogled so spremembe najbolj opazne na prednjem delu s poudarjeno masko, nove so tudi LED-luči z možnostjo prikazovanja posebne svetlobne grafike in agresivni odbijači. Bolj dinamična je tudi stranska podoba novinca, zadek pa je dobil značilne LED-žaromete iz večjih modelov. A3 je po novem malce večji kot prej, kar prinaša prostornejšo kabino, hkrati pa bolj digitaliziran kot doslej. Ugaja digitalna armaturna plošča, na vrhu sredinske konzole pa je nameščen 10,1-palčni zaslon na dotik.

Audi A3
Audi
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta