(FOTO) Spring, najcenejši "e" iz romunske Dacie

Vinko Kernc Vinko Kernc
15.12.2021 05:00

Električno gnani Dacijin mini avtomobil, ki je nedavno prišel na slovenski trg, je trenutno najcenejši električni avtomobil pri nas. Ob upoštevanju subvencije pri nas stane najmanj 13.512 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dacia spring: mini mestni križanec privlačno robustnega videza in mestnega dosega (WLTP) do 259 kilometrov.
Foto: Vinko Kernc

Vinko Kernc

Zgodovina pravi, da je bil leta 2015 najprej renault kwid za indijski trg, nekoliko spremenjeni kwid je leta 2017 prišel na trge Latinske Amerike in oba poganjajo bencinski motorji. Nato je pričel Renault leta 2019 na Kitajskem za tamkajšnji trg izdelovati električno različico city K-ZE in spomladi leta 2020 bi se morala na ženevskem salonu avtomobilov za evropske trge roditi dacia spring. Salon so zaradi covida odpovedali, zato so spring predstavili oktobra 2020, prodajo pa naj bi pričeli v prvi polovici letošnjega leta.

Tipična za to znamko je tudi notranjost, med drugim pa se ponaša še s 23 litri predalov in odlagalnih mest. Prtljažnik je velik od 270 do 631 litrov. Foto: Vinko Kernc

Vinko Kernc

Tako se je tudi zgodilo; marca letos so pričeli prodajo podjetjem, jeseni pa tudi zasebnim kupcem. Vsi avtomobili seveda slonijo na isti platformi tega koncerna; to je CMF-A, ki je bila predstavljena s kwidom, na njej pa poleg že omenjenih sloni tudi datsun redi-go. Gre za majhne avtomobile (spring ima denimo le štiri sedeže) in spring v dolžino meri 3,73 metra, širok in visok je dober meter in pol, tehta pa le 970 kilogramov. Spring je malenkost daljši od twinga in fiata 500.

Vinko Kernc

Spring je tudi neke vrste križanec, kar dokazuje s 151 milimetrov oddaljenim trebuhom od tal, z motno črnimi plastičnimi obrobami karoserije in do neke mere tudi s strešnima nosilcema - ki pa sta zgolj dekorativna, saj obremenitev strehe ni predvidena.

Vinko Kernc

Majhna masa ne zahteva zmogljivega motorja; spring poganja elektromotor moči 33 kilovatov in navora 125 njutonmetrov, napaja pa ga baterija kapacitete 27,4 kilovatne ure, ki je nameščena pod zadnjo klopjo in tehta 186 kilogramov. Zanjo je predvideno polnjenje od 2,3 kilovata (domača vtičnica, slabih 14 ur polnjenja) do 33 kilovatov (javne polnilnice na enosmerni tok, manj kot ura in pol).

Vinko Kernc

Ker je spring dacia in ker je Dacijino poslanstvo biti cenovno dostopen, je bilo treba skleniti nekaj kompromisov, vključno na račun varnosti. Na nedavnem preskusnem trčenju Euro NCAP je dosegla eno zvezdico, a to vendarle ni tako dramatično, kot se sliši: če bi jo testirali po prejšnjih standardih, bi dobila tri zvezdice. Takšnih avtomobilov je na cestah še ogromno.

Toda opreme le ni tako malo, med drugim ima daljinsko osrednjo ključavnico, ročno klimatsko napravo, električno pomične vse štiri bočne šipe in zunanji ogledali ter samodejno zaviranje v sili, v višjem paketu pa še tipala za parkiranje zadaj in kamero za vzvratno vožnjo, infozabavni sistem z navigacijo, povezljivost s sistemom Android, dekorativne elemente v oranžni barvi zunaj in znotraj ter kovinsko barvo.

Trije paketi so na voljo: comfort, comfort plus in (za podjetja) business, ki cilja na segment za izposojo avtomobilov in ima bolj trpežno notranjost ter več dodatkov. Comfort in business staneta 16.890 evrov, comfort plus, ki naj bi si utrgal kar 90 odstotkov prodaje springov, pa 18.290 evrov. Ob upoštevanju subvencije Eko sklada sta ceni 13.512 oziroma 14.632 evrov. Avtomobili so že na zalogi, v polnem letu pa pričakujejo prodajo 200 ali več primerkov.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta