(FOTO) Škoda enyaq: Električna alternativa kodiaqu

Vinko Kernc Vinko Kernc
26.05.2021 05:00
Pri tej češki avtomobilski znamki, ki se je z električnim avtomobilom (kot Laurin & Klement) ponašala že leta 1908, zdaj stopajo v novodobno elektrifikacijsko obdobje z enyaqom, ki pri nas stane od 39.793 evrov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Škoda enyaq: športni terenec ali križanec v kombijevski podobi s spoštljivim količnikom upora zraka 0,257. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Ne bi moglo biti drugače - kot del koncerna VAG (Volkswagen AG) so uporabili koncernsko platformo za električno gnana vozila MEB. Njihov prvi električno gnani avtomobil je - za marsikoga k sreči - bolj konservativno oblikovan kot sestrska ID.3 in ID.4. To je enyaq, neke vrste križanec med octavio combi in karoqom. Videz sledi filozofiji, ki jo poznamo tudi od prej omenjenih modelov, tako v veliki sliki kot v podrobnostih.

V notranjosti je prepoznaven le volanski obroč. Pri Škodi k sreči ohranjajo več mehanskih gumbov, ročica oziroma gumb menjalnika pa je tu na običajnem mestu, torej med sedežema. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Nekaj več oblikovalskega poguma je v notranjosti, ki se zdi bolj umirjena, morda malce futuristična. Majhen, le 5,3 palca velik zaslon služi merilnikom (kar je enako kot pri seriji ID), je pa osrednji zaslon najmanj 10- in največ 13-palčen, hkrati pa bo na voljo tudi napreden projicirni zaslon (HUD) z obogateno resničnostjo.

Notranjost, pravijo, naj bi bila nadgradnja octavijine, le da gre s prihodom prve električne škode tudi za spremembo strukture ponudbe: na voljo bo šest paketov notranjosti, ki se med seboj razlikujejo po materialih, barvah in opremljenosti. V splošnem bo potekala izbira enyaqa v petih korakih: kapaciteta baterije, notranjost, barve (osem različnih) in platišča (18 do 21 palcev), paketi opreme (ki jih je enajst!) in kot zadnja še izbira posameznih elementov dodatne opreme, ki jih prej izbrani paketi niso vsebovali.

Vinko Kernc

Enyaq ne skriva, da želi biti električna alternativa kodiaqu, od katerega je za pet centimetrov krajši ter za sedem širši. Prtljažnik je v osnovi velik 585 litrov (pri kodiaqu od 560 do 650) in je na račun zadnje klopi, ki je deljiva v razmerju 40:60, podaljšljiv, v njem pa je seveda tudi nekaj preprosto bistrih (simply clever) pripomočkov, med drugim priprava za čiščenje polnilnega kabla.

Vinko Kernc

Med sodobnimi pripomočki velja omeniti povezljivost s pametnimi telefoni na daljavo (aplikacija My Škoda), pet voznih profilov ter nove in posodobljene asistenčne sisteme, med katerimi si morda posebno pozornost zaslužita sistem za priučeno parkiranje (sistem si zapomni parkiranje, ki ga voznik pogosto uporablja, in ga zna samodejno izvesti) ter parkiranje s pomočjo aplikacije, kjer voznik zunaj vozila tega parkira s pomočjo mobilnega telefona. Ta pride v ponudbo konec letošnjega leta.

Vinko Kernc

Pogonske ponudbe so tri in izhajajo iz kapacitete baterije. Različica 50 ima baterijo z neto kapaciteto 52 kilovatnih ur, 109-kilovatni motor in doseg 340 kilometrov (WLTP), pri različici 60 so številke 58, 132 in 390, najzmogljivejša 80 pa ponuja 77 kilovatnih ur, 150 kilovatov in 510 kilometrov dosega. Jasno, v pripravi je tudi štirikolesno gnana različica 80x ter celo 80 RS. Še o polnjenju: enyaq se lahko polni na polnilnikih moči 7,2 ali 11 kilovatov (oboje izmenični tok) ter na 50-kilovatnem enosmernem polnilniku. Za doplačilo ponujajo tudi možnost polnjenja na 100- oziroma 125-kilovatni polnilnici.

Za zdaj sta v ceniku le različici 60 in 80, ki staneta od 39.793 oziroma 46.252 evrov. Ko bo na voljo tudi različica 50, bo ta z okoli 36 tisoč evri najcenejša. So pa načrti prodaje pri nas dokaj pogumni: 200 naj bi jih prodali letos, 400 prihodnje leto, menijo pa, da bodo v naslednjih letih od vseh škod pri nas prodali okoli deset odstotkov električno gnanih.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta