(FOTO) BMW iX: Navorski električni cestnoterenski hrust

Vinko Kernc Vinko Kernc
09.12.2021 05:00

Le malo manj kot pet metrov dolgi, električno gnani cestni terenec BMW iX s črko X v imenu sporoča, da gre za nekaj posebnega. Ta posebnež je pri nas že naprodaj, in sicer za od 81.800 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

BMW iX: mišičnjak, ki bo s svojim robatim videzom še nekaj časa vnemal debate ljubiteljev te znamke. Ker pač ni takšen kot preostali Beemvejevi cestni terenci.

Čeprav se je BMW razmeroma zgodaj (2013, i3) lotil elektrifikacije avtomobilov, je to šele drugi BMW, ki je bil namensko zasnovan kot zgolj električno gnan avtomobil. Kljub temu sloni na zelo prilagodljivi platformi Clar, ki nosi že serijo 7, serijo 5, serijo 6 GT, X3, X4 in še veliko drugih beemevejev – praktično vse razen tistih (manjših), katerih osnovni pogon je prednji.

V notranjosti je treba izpostaviti še novo generacijo sistema upravljanja iDrive, sicer pa so na voljo trije paketi za notranjost, ki obsegajo materiale in barve kokpita. Foto: BMW

Bmw

Videz zunanjosti zagotovo daje misliti, sami pa pravijo, da gre za izrazit, minimalističen design z močnim značajem. V to zagotovo sodijo, kot naštevajo sami, širina kot pri X5, višina kot pri X6 in mere koles kot pri X7, zagotovo pa tudi ozke luči in za marsikoga še vedno preveč izrazita motorna maska v obliki zelo stiliziranih ledvičk.

Pri BMW pravijo, da je iX zasnovan od znotraj navzven. Drži, da se zdi filozofija notranje oblike skladna s filozofijo zunanje, drži pa tudi, da takšne arhitekture še (ali že dolgo) nismo videli, pri BMW pa zagotovo ne. Večji del armaturne plošče obvladujeta rahlo ukrivljena zaslona (merilniki velikosti 14,5 palca, osrednji zaslon 12,3 palca), klasičnih stikal skorajda ni (videti), sredinskega tunela zdaj ni več, ne morete pa zgrešiti šestkotnega volanskega obroča.

Bmw

Pravijo, da je iX trajnostno zasnovan, kar zmanjšuje njegov ogljični odtis. Pohvalno je, da njegovi elektromotorji ne potrebujejo redkih zemelj (lantanoidi), prav tako pohvalno je, da je veliko notranjih materialov sekundarnih, se pravi reciklirani aluminij in plastika (izdelana iz odpadnih ribiških mrež), poleg tega je v iX zelo malo kroma, usnje je ekološko strojeno, uporabo lesa pa certificira Svet za nadzor gozdov.

V okolju prijazno zgodbo se karbonski deli okvirja ne vklopijo najbolj posrečeno, so pa lahki – tako kot aluminij za pretežen del nosilnega prostorskega okvirja. Vse skupaj nosi pogonsko tehniko, kjer gre vselej za stalen štirikolesni pogon. Baterija je, jasno, v dnu med osema, na vsaki osi pa en elektromotor. Gre torej za ''električni'' štirikolesni pogon, pri čemer sta za zdaj na voljo dve zmogljivosti, napovedujejo pa še skorajšnjo predstavitev tretje, najbolj zmogljive – to bo seveda iX M60 s 440 kilovati največje moči.

Bmw

Za zdaj sta na izbiro xDrive40, ki zmore 630 njutonmetrov in 240 kilovatov, in xDrive50, ki zmore 765 njutonmetrov in 385 kilovatov. Razlikujeta se tudi po velikosti baterije (neto 71 oziroma 105 kilovatnih ur) ter posledično po dosegu, ki znaša 425 oziroma 630 kilometrov po WLTP. Polnjenje je pri tem predvideno z največ 150 (manjša baterija) oziroma 200 kilovati moči – kar pa ni več nek tehnični presežek.

Bmw

Cenik je v osnovi skromen, saj navaja zgolj omenjeni dve različici. Cenejša stane 81.800 evrov, dražja 108.450, je pa, jasno, toliko bolj pester cenik dodatne opreme. Toda pri BMW pravijo, da je iX že serijsko zelo bogato opremljen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta