Avtonomna vožnja: Teslin avtopilot pod povečevalom ameriške agencije za varnost avtocestnega prometa

29.08.2021 05:00
Ameriška agencija se je odločila preiskati delovanje Teslinega sistema samodejne (avtonomne) vožnje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
tesla, nesreča (foto: Epa)
Epa

Električni oziroma elektrificirani avtomobili in samodejna (avtonomna) vožnja sta smeri oziroma področji, ki naj bi predstavljali prihodnje in vsaj deloma tudi že sedanje bistvo avtomobilske industrije. Tako kot se razlikujejo mnenja o absolutni ustreznosti prvih (električnih baterijskih vozil), je veliko dvomov tudi o smiselnosti sistemov avtonomne vožnje, predvsem pa o njihovi zanesljivosti. Tako v prvem kot drugem primeru je v ospredju ameriško podjetje Tesla.

Te dni precej odmeva novica, da je ameriška agencija za avtocestno varnost (NHTSA) začela uradno preiskovati delovanje Teslinega sistema avtonomne vožnje, in to tako imenovani avtopilot. Gre za obsežno preiskavo, v katero naj bi bilo po sedanjih podatkih vključenih 765 tisoč tesel, izdelanih od leta 2014 pa do letošnjega leta in so jih prodali v ZDA. Kot je zapisano v sporočilu omenjene agencije, gre ob tem tudi za preiskavo vsaj 30 prometnih nesreč, pri čemer se bodo kasneje odločili, ali bodo ukrepali ali pa morda določili, kdaj in kako sme Teslin sistem avtonomne vožnje delovati. Omejitve bi, tako NHTSA, lahko povzročile tekmovanje med avtomobilskimi tovarnami, kar pa ne bi bilo smiselno.

factory, berlin (foto: Tovarna)
Tovarna

Po zatrjevanju agencije je bil Teslin sistem avtonomne vožnje oziroma avtopilot "vpleten" v prometne nesreče, v katerih se je poškodovalo 17 ljudi, en človek pa je umrl. Nesreča s smrtnim izidom se je zgodila decembra 2019 v Indiani, ko se je tesla 3, ki je imela vključen sistem avtonomne vožnje, zaletela v parkirano gasilsko vozilo. Pri tem je umrl sopotnik v tesli 3. NHTSA bo v preiskavi pregledala ne le tesle 3, pač pa tudi vse druge modele te tovarne.

Zanimivo pri vsem tem je, da se je večina nesreč zgodila v temi oziroma ponoči ali zvečer in da so se tesle zaletele tudi v različna intervencijska vozila, pri čemer so imela ta prižgane varnostne oziroma opozorilne luči, nekatera pa so bila zavarovana/označena tudi s stožci. Po tistem, ko se je agencija odločila uvesti preiskavo delovanja Teslinega sistema avtonomne vožnje, se je vrednost delnic tovarne na newyorški borzi zmanjšala za približno pet odstotkov. Pri Tesli za sedaj še niso komentirali odločitev agencije, je pa znana aprilska izjava Elona Muska, izvršnega direktorja podjetja in tudi največjega posamičnega lastnika. Dejal je, da je pri teslah z avtopilotom možnost prometne nesreče desetkrat manjša kot pri "povprečnem" avtomobilu. Oglasili so se tudi nekateri politiki. Dva demokratska senatorja sta tako od pristojnih oblasti zahtevala preiskavo, saj pravita, da je Tesla s trditvijo, da njihov avtopilot omogoča povsem avtonomno vožnjo, zavajala kupce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta