Nova rokometna podoba Slovenije: Uroš, Luka, Vid in Gorazd spet pod eno streho

Bojan Bauman Bojan Bauman
04.03.2022 07:00

Novi selektor Uroš Zorman je predstavil najožje sodelavce, s katerimi namerava reprezentanco vrniti na pot slave

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Skale/DNEVNIK

Novi selektor slovenske rokometne reprezentance Uroš Zorman je predstavil sodelavce, s katerimi bo slovenski rokomet poskušal vrniti v zmagovite tirnice. Njegov pomočnik je Luka Žvižej, trener vratarjev je Gorazd Škof, direktor reprezentance Vid Kavtičnik. Gre za same dobre znance iz reprezentance, ki so še pred tremi leti na velikih tekmovanjih branili slovenske barve.

Generaciji nedavno še odličnih rokometašev je priložnost ponudil Franjo Bobinac, predsednik rokometne zveze. Tam selektorje izbirajo zelo selektivno, v dvanajstih letih je Zorman šele četrti. "Vsak je dodal nekaj svojega. Boris Denič je začel konsolidacijo in imel solidne rezultate, Veselin Vujović je na svetovnem prvenstvu v Franciji osvojil medaljo in tudi Ljubomir Vranješ je imel soliden začetek vodenja ekipe, a žal nadaljevanje ni bilo več v tej smeri. Zato smo se po polovici mandata odločili za zamenjavo. Uroš Zorman takrat še ni mogel prevzeti reprezentance, danes pa je nastopil njegov čas," je razmišljal Bobinac.

Ekipa

Zorman je uvodoma pojasnil izbor sodelavcev: "Želel sem si tako ekipo in pri izboru sem imel povsem proste roke. Polno zaupanje odgovornih na rokometni zvezi mi pove veliko. Novi direktor Vid je do včeraj še igral in bil v stiku s svetovnim rokometom. On bo zveza na relaciji tribuna-parket; skrbel bo tudi za delegate, sodnike ... njegova vloga je organizacija. Prvi pomočnik je Luka, s katerim sva skupaj preživela večino reprezentančne kariere. Doslej med nama ni bilo kratkega stika in vmes je postal trener. Imava podoben slog vodenja. Tako se bova dopolnjevala. Četrti član pa je Gorazd Škof - dobrovoljček, ob katerem ni nobenih problemov. Vlogo bo vzel maksimalno resno."

Takoj zatem je selektor že razmišljal o prvem izzivu - kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki jih čez nekaj dni odpirajo s tekmama z Italijo. V nedeljo, 13. marca, se bo reprezentanca zbrala v Izoli, v sredo jo v Padovi čaka prva tekma. Nato se bodo reprezentanti preselili v Zreče, v nedeljo, 20. marca, pa jih ob 14.30 v Golovcu čaka povratna tekma z Italijani. Po dolgem času bodo na tribunah navijači, dovoljene bodo polne tribune. Na prvi zbor je Zorman povabil 22 rokometašev, tudi večino tistih, ki smo jih v zadnjem obdobju pogrešali. Deana Bombača, Mateja Gabra, Klemna Ferlina, Darka Cingesarja.

Predsednik RZS Franjo Bobinac je podelil mandate: Uroš Zorman je postal selektor, Vid Kavtičnik direktor in Luka Žvižej pomočnik selektorja. 
Tomaž Skale/DNEVNIK

Ob njih bodo novinci sami vroči rokometaši - Aleks Kavčič na levem zunanjem, Aleks Vlah v vlogi organizatorja igre. "Kavčič me je na zadnjih dveh tekmah v ligi prvakov v zagrebškem dresu prijetno presenetil. Odlično je igral tudi v obrambi. Iščemo profil modernega levega krila, ki se dobro znajde tudi v vlogi organizatorja. Fintira, šutira, igra hiter rokomet. Aleks Vlah dominira v domačem prvenstvu v dresu Celja. Na tem položaju sta še staroselca Borut Mačkovšek in Nik Henigman," je najbolj perečo zunanjo linijo razkril Zorman.

Izkušnje

Ko govori o organizatorjih igre, Zorman izbira besede. To je bil vse obdobje njegove igralske kariere njegov igralni položaj. "Tukaj se bom naslonil na izkušnje Bombača, Staša Skubeta in Mihe Zarabca. Bombač je bil nedolgo še poškodovan, in če bo vmes zaigral za klub, bo v reprezentanci. Tu je še Domen Makuc, ki je prihodnost naše ekipe. Trenutno v Barceloni nima večje minutaže, kar je težava tudi pri številnih drugih kandidatih," razkriva prednostno listo Zorman. Na desnega zunanjega se po poškodbi kolena vrača Jure Dolenec, ki bo ostal kapetan. Pomagali mu bodo Nejc Cehte, Matic Grošelj in Tadej Kljun, ki je rezerva.

Proti Italiji ne bo v ekipi desnokrilnega rokometaša Blaža Janca, ker je moral na operacijo slepiča, nadomestil ga bo Domen Novak. Negotov je nastop Gašperja Marguča, ker pričakuje novega člana družine. Po zastavljeni časovnici bi lahko Marguč nastopil, sicer ga bo zamenjal Dragan Gajić. Zorman je računal tudi na Maria Šoštariča, a je ta doslej edini rokometaš, ki je poziv v reprezentanco zavrnil. "Mario se je odločil, da se iz osebnih razlogov ne bo več odzival na vpoklice v nacionalno vrsto. Njegovo odločitev bom spoštoval," je povedal Zorman. V obrambi bodo največ pozornosti namenili osnovni postavitvi 6:0. Med vratnici se po pozdravljeni poškodbi kolena vrača Klemen Ferlin. Z dobrimi predstavami na evropskem prvenstvu si je mesto zagotovil Jože Baznik, ki hkrati brani vse tekme za Cesson Rennes v francoski ligi. Tretji vratar bo Miljan Vujović, ki se je iz Celja preselil v Stuttgart.

Spet veselje

Na splošno je zaznati, da je Zorman prepričal vse najboljše, da je spet zabavno in častno nastopati za slovensko reprezentanco. Zorman je pred letom dni zapustil reprezentanco, kjer je bil pomočnik Ljubu Vranješu. Kaj je takratni reprezentanci manjkalo, da ni bilo rezultatov, in kaj bo poskušal spremeniti, da bodo znova uspešni? "Nerad govorim o svojih predhodnikih, o preteklem času. Najbolj pomembno bo, da ekipo vrnemo na primerno visok nivo. Igralcem je treba povrniti samozavest. Morajo si želeti uspehov, na igrišču morajo biti borbeni in hkrati igrati z nasmehom na licih. Izkazati morajo patriotizem. Če bomo tukaj naredili preskok, smo naredili velik korak naprej."

Zorman je na koncu razmišljal tudi o tem, da je bil izbran za selektorja: "Sem pravi za to vlogo? Tega še sam ne vem. Ko sem začenjal rokometno pot, nihče ni vedel, ali bom uspešen rokometaš. Ko sem začel trenerstvo, spet niti sam nisem vedel, ali bo šlo. A izkušenj se je že nabralo toliko, da mi bodo igralci na spisku težko karkoli 'prodali'. Vzpostavili bomo hierarhijo in moštveni duh, vedelo se bo, kaj kdo počne. Nimamo 50 vrhunskih reprezentantov, da bi lahko posameznike menjavali kot 'šraufe'."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta