zadnje objavljene

pogledi

več
Aleksandra Berberih Slana, nekdanja direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor

mnenje

več

Prosti čas

Znanstveniki uspešno obudili nalezljive "zombi viruse", ki so bili zamrznjeni več kot 48.500 let

M.R.
06.12.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slonovi okli, ki so jih našli v sibirskem permafrostu.
Reuters

Kar četrtina severne poloble je bila trajno poledenela, zaradi podnebne krize pa ji grozi, da bi se led lahko odtalil. V novi študiji, ki jo je vodil mikrobiolog francoskega nacionalnega centra za znanstvene raziskave Jean-Marie Alempic, so pogledali vzorce, ki so jih zbrali v permafrostu ruske Sibirije. 

Znanstvenikom je iz vzorcev uspelo obuditi 13 novih virusov, ki so jih poimenovali "zombi virusi". Eden med njimi je tudi nalezljiv, čeprav je bil več kot 48.500 let pod globoko zamrznjenimi tlemi.

Študija, ki bo deležna še strokovnega pregleda, je pokazala, da je vedenje o živih virusih, najdenih v zamrznjenih tleh, še omejeno. Prav tako je pokazala, da je zmotno prepričanje, da zombi virusi ne predstavljajo grožnje javnemu zdravju. 

Z virusi, ki so bili predmet raziskave, so znanstveniki uspešno okužili mikroskopsko majhne enocelične žive organizme, imenovane acanthamoeba. Raziskovalci pojasnjujejo, da so bili omenjeni organizmi uporabljeni kot vabe za viruse, saj da so ti organizmi med drugim prisotni v prsti, sladkih in morskih vodah, pa tudi v bazenih, pipah, odtokih, akvarijih, kanalizaciji, pa tudi v terapevtskih kopelih, hladilnih sistemih, ventilatorjih in enotah za intenzivno nego.

Ugotovitve so pokazale, da bi lahko iz permafrosta obujeni virus v prihodnosti predstavljal tveganje za živali in ljudi, še posebno ob nepričakovanih hitrih spremembah, ki jih povzroča podnebna kriza. 

Je pa za zdaj še težko napovedati, kako bi se ti virusi obnašali, ko bi jih izpostavili zunanjim vplivom, kot so ultravijolična svetloba, kisik, vročina. Prav tako ni znano, ali bi lahko našli primernega gostitelja. A v kontekstu globalnega segrevanja se bo tveganje zagotovo povečalo, saj se bo taljenje permafrosta še naprej pospeševalo in bo zato v luči industrijskih izzivov tudi več ljudi poseljevalo Arktiko.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?