Zakaj je turizem v Slavoniji in Podravini v znamenju zelene in zlate

Ko se naužijete naravnih lepot, lahko prespite v katerem od razkošnih dvorcev, preurejenih v hotel, in se za nekaj dni počutite kot pravi plemič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Papuk, Jankovac
Antun Cerovečki

Kakor so se nekdanji splavarji skupaj z naloženim lesom spuščali po valovih Drave proti Hrvaški in še dlje, se lahko danes zapeljete ob Dravi s kolesom in ob tem začutite moč reke in mogočno zgodovino tega prostora. Pred več kot 60 milijoni let je območje današnje Slavonije in Podravine prekrivalo Panonsko morje, ki je za seboj pustilo raznoliko pokrajino, v kateri se sredi ravnine dvigujejo gore, kot sta Bilogora in Papuk. Eno najpomembnejših mestnih središč tega območja je Virovitica, upravno središče Virovitiško-podravske županije. O njenem pomenu nekoliko kasneje, vrnimo se zdaj na obrežje Drave.

Dravska kolesarska pot je v svojem hrvaškem delu dolga približno 265 kilometrov in vodi od mejnega prehoda Središče ob Dravi/Trnovec mimo sotočja Mure in Drave pri Legradu do Osijeka. Pot še ni v celoti končana, vseeno pa lahko s kolesom že zdaj obiščete številne zanimivosti ob njej. Arhitekturo in družbo Slavonije in Podravine so namreč v veliki meri zaznamovali plemiči, ki so tam gradili svoje letne dvorce in jih obdali s čudovitimi parki. Današnji prebivalci znajo ceniti in ohranjati to zapuščino in jo ponosno predstaviti obiskovalcem.

Papuk, Ružica grad
Ivo Biočina

Naravne lepote dopolnjuje čudovito delo človeških rok

Potepanje po Slavoniji in Podravini je zato nujno v znamenju dveh barv: zelene in zlate. Zelene, ki simbolizira neokrnjeno naravo mogočnih gora in sanjavih dolin, prostrane pašnike in skrivnostno reko, ter zlate, znamenja bogastva ne le v imetju, temveč tudi v pridnih, delovnih ljudeh. Na vseh poteh se zelena in zlata prepletata v edinstveno turistično ponudbo, ki temelji na eni strani na naravnih znamenitostih in na drugi strani na elegantnih dvorcih, ostankih starih gradov in cerkvah, zakladnicah duha in umetnosti.

Tauberove stijene, Papuk, Slavonija
Saša Pjanić

Ljubitelji narave in njenih lepot boste v Podravini prišli na svoj račun na naslednjih destinacijah:

Papuk

Večji del gore Papuk zavzema prvi geopark na Hrvaškem, v katerem vas bodo presenetili hladni, deroči potočki, dišeči travniki in gozdne steze. Park pod zaščito Unesca pa skriva še mnogo naravnih znamenitosti, v njem se lahko sprehodite po dnu nekdanjega Panonskega morja in si ogledate ostanke orjaškega morskega psa (Carharodon megalodon), ki je v Panonskem morju živel pred več kot 14 milijoni let.

Interpretacijski center Terra Panonica - Pleternica
CNTB

• Slap Skakavac

Tišino gozda prekinja zgolj šumenje najglasnejše znamenitosti Papuka, slapa Skakavca, ki se čez 35 metrov visoko apnenčasto steno zliva v potok Kovačica. Ustavite se pred največjim in najbolj znanim slapom v Slavoniji in začutite svežino in energijo prostora, zaradi katerih se boste vedno znova vračali na Papuk.

Velika
Alan Čaplar

• Dravska zgodba

Zgodbo Drave boste najbolje spoznali v Centru za obiskovalce v Noskovcih, kjer znajo dravske zanimivosti primerno predstaviti prav vsaki starostni skupini. Urejen je v nekdanjem letnem dvorcu grofa Draškovića s konca 19. stoletja, v njem pa si boste ogledali svet sov, kotiček metuljev, čudežni gozd ... Izvedeli boste, kaj se skriva v kapljici vode, se „spustili“ po Muri, Dravi in Donavi, pokukali v bobrov brlog in še kaj. Dvorec obkroža razkošen park, v katerem so urejena jezerca za želve, ograde za ujede, sprehajališče med krošnjami, izobraževalni sadovnjak, prespite pa lahko v domiselno urejenem hostlu in se nekaj noči počutite kot pravi plemič.

Letni dvorec grofa Draškovića, Noskovci
Igor Šeler

Lepo ohranjeni razkošni dvorci pripovedujejo o bogati zgodovini

Na tej destinaciji, kot lahko vidite, zelena že prehaja v zlato, zgodbo razkošnih dvorcev, obdanih z bogato zasajenimi parki, pri katerih slavonski plemiči niso varčevali ne z materialom ne s sredstvi. Predstavljamo vam le nekaj najlepših med njimi:

• Veduto Virovitice že od začetka 19. stoletja zaznamuje dvorec družine Pejačević, katere pestro zgodovino vam bodo predstavili kustosi Mestnega muzeja Virovitice, ki domuje v impozantni zgradbi v samem središču mesta. Dvorec obkroža obsežen park s sprehajalnimi potmi, na katerih so v zadnjih letih postavili šest tematskih mostov, med katerimi ima vsak svojo zgodbo: Most ljubezni, Most zrcal, Gimnazijski most, Zidani most, Most portal in Glasbeni most, na katerem mimoidoči s hojo ustvarjajo glasbo.

Dvorec Pejačević, Virovitica
Saša Pjanić

• Najsodobnejša tehnologija vas bo presenetila tudi v rojstni hiši hrvaškega vojaka in pesnika Petra Preradovića, ki ga je cesar Franc Jožef za zasluge v boju odlikoval s plemiškim nazivom. V interpretacijskem centru boste zgodovinska dejstva spoznali tako z gosjim peresom kot s pomočjo sodobnih digitalnih medijev.

• Prav tako na podeželju se nahaja posestvo Pustara Višnjica, odlično izhodišče za izlete v Naravni park Papuk ali piknik ob Dravi. Na posestvu redijo krave in konje, slednje lahko tudi jahate ali se pustite zapeljati s kočijo s konjsko vprego.

• Grofje Jankovići so v bližnjem Suhopolju postavili čudovit dvorec, danes preurejen v hotel visoke kategorije. Poleg bara in prodajalne spominkov pa lahko turisti v Centru za obiskovalce v dvorcu dobijo tudi namige o drugih zanimivih turističnih točkah v okolici.

Papuk, park Jankovac
Ivo Biočina

• Ena je gotovo letna rezidenca grofov Jankovićev, imenovana Kurija Janković, prav tako preurejena v hotel za najzahtevnejše goste. V Dvorcu Janković si lahko izposodite gorsko ali električno kolo in se z njim zapeljete do Kurije, nato pa še naprej, do Dravske kolesarske poti, s čimer smo sklenili našo zlato-zeleno zgodbo.

Hotel Kurija Janković, Virovitica
Saša Pjanić
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.