Za varno in prijetno vožnjo vaše male kepice

Katarina Zore
23.04.2024 00:00

Po dolgih pogovorih ste se z družino odločili za novega ljubkega kosmatega družinskega člana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
shutterstock

Ne glede na to, ali gre za psa iz zavetišča, od rejca ali greste ponj k prijatelju, ki je predolgo odlašal s sterilizacijo, je prva vožnja z avtomobilom za kužka velik in pomemben dogodek, ki lahko vpliva na vsa poznejša kratka in daljša potovanja v jeklenem konjičku.

Priprava na varno vožnjo

Včasih vidimo, da lastniki svoje pse vozijo na zadnjih sedežih brez varnostnega pasu, na zadnji polici, med sopotnikovimi nogami, včasih celo z glavo slonijo skozi okno. To je za vašega ljubljenčka zelo nevarno, saj se lahko v primeru naglega zaviranja ali nesreče poškoduje, zaradi bolečin pa se začne nepredvidljivo vesti in lahko postane napadalen. Tudi če bi sopotnik psa držal v naročju, lahko ob nenadnem zaviranju že pri manjši hitrosti pes poleti po avtu ali skozi vetrobransko steklo. Zato so pravila o ustreznem zavarovanju domačih živali med prevažanjem natančno opredeljena v 9. členu Pravilnika o zaščiti hišnih živali in vsaka kršitev se kaznuje z globo.

Pes je lahko v avtu zavarovan na tri načine:

  • na zadnjih sedežih, pripet s posebnim varnostnim pasom
  • v prtljažniku z zaščitno mrežo, ki psa loči od preostalih potnikov, ali
  • v transportnem boksu.

Varnostni pas za pse na zadnjih sedežih

Če pes sedi na zadnjih sedežih, mora imeti posebno oprtnico in biti privezan z varnostnim pasom. Previdno izberite najprimernejšo oprsnico in pri izbiri naj ima kakovost prednost. Sedeže lahko pred mokrimi in umazanimi tačkami zaščitite z dodatno pralno podlago. Takšen prevoz je morda res vedno pri roki, vendar lahko pripenjanje vzame več časa, poleg tega v primeru močnejšega trka ne ponuja najboljše zaščite.

Prtljažnik s pregradno mrežo

Če psa prevažamo v prtljažniku, mora biti ločen od preostalih potnikov s posebno zaščitno mrežo, narejeno iz trpežnega materiala. Mreža mora biti gosto tkana in dobro pritrjena v avtu, da ob trku ne popusti. Pri tovrstnem prevozu morate psa najprej naučiti samokontrole ob izstopu iz avtomobila, da bo mirno počakal na vaša navodila in šele takrat izstopil iz vozila.

Transportni boks

Z vidika varnosti je najprimernejši prevoz psa v transportnem boksu ustrezne velikosti. V prevelikem boksu bo psa premetavalo, v premajhnem pa mu bo neudobno. Prava velikost je takrat, ko se pes lahko normalno obrne in uleže z iztegnjenimi tačkami ter ko sedi in se z glavo rahlo dotika stropa.

Plastični so lahki in nezahtevni za nego, spodnji del je snemljiv, zato se pes lahko resnično počasi navaja na boks. Aluminijasti so navadno nameščeni v prtljažniku avtomobila in zagotavljajo največjo varnost psa v primeru trka. Za mladička manjše pasme lahko izberete manjši boks, ki ga namestite za noge za sprednjim sedežem, da boste imeli nadzor. Mladička pa bo pomirjalo, da vas bo bolje slišal in zaznal vaš vonj.

Kako psa navaditi na vožnjo?

Čeprav nekateri psi z vožnjo v avtomobilu nimajo težav in se radi vozijo, pa to ne velja za vse. Potovalna slabost je pogosta težava pri mladičih oziroma mlajših psih, zato je dobro navajanje na vožnjo vključiti v učni proces pri mladičku, še preden se pojavijo večje težave.

Ko ste psu določili mesto in kupili dodatno opremo, lahko vaš kosmatinček začne spoznavati avto. Najprej naj ga ovoha in če se ga ne boji, lahko prižgete še motor. Pri mladičih brez slabe izkušnje navajanje na avto steče zelo hitro in v enem dnevu lahko opravite tri korake učenja; pes spozna avto, sedi v njem, ko je prižgan, morda se boste celo odpeljali na krajšo vožnjo. Cilj vožnje naj bo nekaj prijetnega in zanimivega za vašega štirinožca, da se bo vožnje veselil. Nato čas vožnje postopoma podaljšujete. Da bodo prve vožnje za vse v vozilu udobne, vozite umirjeno, izogibajte se sunkovitim vožnjam v ovinkih ter hitrim pospeškom in zaviranju.

Kako omiliti slabost v avtu?

  • Uporabite primeren transportni boks, da psa med vožnjo ne premetava.
  • Poskrbite za primerno temperaturo in zračnost v vozilu.
  • Dve uri pred vožnjo psa ne hranite.
  • Psa pred vožnjo dobro utrudite.
  • Prve vožnje naj bodo zelo kratke, cilj pa naj bo nekaj prijetnega.
  • Če je vožnja daljša, načrtujte postanke na vsaki dve uri, da se pes lahko sprosti in pretegne.
  • Kadar je slabost huda, se obrnite na veterinarja, ki vam bo predpisal zdravila.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.