Za sočutje gre

Darja Lukman Žunec
29.05.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Upanje delavcev podjetij Safilo in Adient, katerih lastniki so napovedali likvidacijski postopek, da bi jim ob pogajanjih za višje odpravnine od zakonsko določenih lahko država šla naproti in dodatno pridobljenih zneskov ne bi obdavčila, je vse manjše. Sindikalisti so najprej poskusili z neposrednim pozivom njihove predsednice gospodarskemu ministru že ob najavi likvidacij in potem še ob začetku pogajanj z lastniki. V obeh podjetjih so s to zahtevo pri lastnikih uspeli, zato bi bilo zanje zdaj nadvse pomembno tudi, da bi jim država davke in prispevke na te višje odpravnine odpisala. Minister Počivalšek je na naše vprašanje odgovoril, da si za to v vladi ne namerava prizadevati. Sindikalisti so se s pobudo za odpis podali še po parlamentarni poti, nato še z dopisi na gospodarsko ministrstvo in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Tam so njihov poziv poslali finančnemu ministrstvu, ki je hladnokrvno odgovorilo, da kaj takega glede na davčno in delovnopravno zakonodajo pač ni mogoče.

Zdaj ostaja še upanje, da bi delavci v likvidacijskih postopkih v času razglašene epidemije covida kaj dobili iz prihodnjega svežnja protikoronskih ukrepov. Sindikalisti so prepričani, da to za državo ne bi smel biti velik zalogaj, niti po višini denarja za tak ukrep in še posebno ne glede na nabor upravičencev, ki so doslej že dobili pomoč iz davkoplačevalskega denarja.

Delavci zdaj lahko samo čakajo, ali bo sindikatom uspelo s predlogom amandmaja ob bodočem svežnju protikoronskih ukrepov. A bi bilo zelo na mestu, če sindikati pri tem ne bi bili osamljeni. Veliko mero razumevanja in predvsem sočutja z odpuščenimi delavci bi namreč morala pokazati prav ministra Počivalšek in Cigler Kralj. Le s tem tako pomembnega dopolnila ne bi prepustila ruleti državnozborskih razmerij moči in glasovalnih igric.

Sindikalisti opozarjajo, da so že v preteklosti ob likvidacijah praviloma dosegali višje odpravnine od zakonsko zajamčenih in hkrati uspevali s pobudami, da ta presežek vlade oprostijo davkov in prispevkov. Te dni so denimo spomnili, da prejšnje vlade s tem niso imele težav, in omenili ministra za delo Ivana Svetlika, ki da je njihovo zahtevo povsem razumel in kar sam predlagal tako rešitev. Od Cigler Kralja in Počivalška najbrž ni mogoče pričakovati podobne empatije. A bosta s tem pokazala predvsem, kaj si mislita o delavski stvarnosti, ki jo soustvarjata s svojimi odločitvami. V njej so namreč oprostitve dajatev na dosežene višje odpravnine za državo zgolj drobiž. Tako z zornega kota, koliko (bodočega) davkoplačevalskega denarja je že bilo porabljenega za protikoronske ukrepe, kakor tudi zaradi žalostnega dejstva, da tukaj nikakor ne gre za "okoriščanje" z visokimi odpravninami odpuščenih, saj te pogosto ne dosegajo niti mesečnih zneskov odlično plačanih veljakov. Da višine odpravnin, ki jih dobivajo menedžerji denimo v bankah in državnih podjetjih, sploh ne omenjamo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta