Vrhunska pedagoga, enajst mladih pevcev

Sum Up je v Maribor pripeljal duh mednarodnih opernih masterklasov, sklepno dejanje posvečeno Ondini Otti Klasinc.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Talentirana enajsterica se je prepričljivo predstavila širši publiki.
Slavko Rajh

Maribor ima bogato tradicijo opernih pevskih tekmovanj, ne pa tudi mednarodnih masterklasov ali mojstrskih tečajev. Od prejšnjega tedna je iz zasebne iniciative mariborskega zavoda JazBi zrasel Sum Up - mednarodni mojstrski tečaj pod vodstvom uveljavljenih umetnikov, pedagogov, ki prihajajo iz Italije, Hrvaške, Nizozemske in Slovenije. Enajsterica tečajnikov se je prijavila aktivno, pretežno iz Slovenije pa tudi iz Hrvaške. Nekaj je bilo pasivnih udeležencev.
Na mojstrskem tečaju sta jih urila mednarodno uveljavljena operna izvajalca in pedagoga, mariborska sopranistka Rebeka Lokar in italijanski, pa že tudi mariborski (po številu odpetih solističnih vlog v mariborski Operi) tenorist Renzo Zulian. Glasbenikom - tečajnikom sta ponudila prvovrstne možnosti učenja in izvajanja glasbenega repertoarja, da se lahko pripravijo na avdicije, tekmovanja ali pa samo izboljšajo svoje dosedanje znanje. Zaradi specifične usmerjenosti mojstrskih tečajev po navadi udeleženci prejmejo znanje le s točno določenega področja operne umetnosti, kot je denimo vokalna tehnika, tukaj pa so ponudili mladim tečajnikom širši spekter informacij. S tem znanjem bo pot na oder lažja. Ob mentorjih klasičnega petja so udeleženci prejeli tudi lekcije igre in odrskega giba. Kot se za treniranje odrskega nastopa spodobi, sta sodelovala tudi igralec Tilen Kožamelj iz Lutkovnega gledališča Maribor in Sytze Jan Luske, baletnik in koreograf iz mariborskega Baleta SNG. Idejna, projektna vodja Sum Upa je glasbenica, zaposlena v zboru Opere SNG Maribor, Mojca Potrč. Izvršna producentka je Mojca Hinteregger.
Zavod JazBi, ki je ustvaril platformo mladih opernih pevcev Sum Up, je nastal v želji po ustvarjanju in poučevanju, kulturnem ozaveščanju, izobraževanju ter medkulturnem umetniškem druženju. Zakaj Sum Up? Izhaja iz angleškega glagola to sum up - povzeti. Povzeti vse, kar potrebuje pevec pri izstopu iz študentskega v profesionalno življenje. Ni dovolj, da samo poje, znati mora igrati, se gibati na odru, obenem pa usvojiti še druge spretnosti: kako se prijaviti na avdicijo, kje najti fotografa za headshot, kje najti copywriterja za biografijo, kam dati delat spletno stran, razna svetovanja. Vse to jim ponuja Sum Up.
Na nedeljskem sklepnem slavnostnem koncertu, posvečenem mariborski sopranistki mednarodnega ugleda Ondini Otti Klasinc, so tečajniki pokazali, kaj vse so se naučili. Talentirana enajsterica se je prepričljivo in obetavno predstavila širši publiki v Stari dvorani SNG Maribor s tehtnim repertoarjem iz oper Mozarta, Dvořaka, Verdija, Puccinija, Bellinija, Gounoda idr. Korepetitor na zaključni slovesnosti in masterklasu je bil hrvaški pianist Darijan Ivezić. Pianistka je bila tudi Mirjam Štrlić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta