Vrhunci svetovnega in slovenskega zborovstva

30. finale za veliko zborovsko nagrado Evrope in Naša pesem Maribor 2018

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pekinški filharmonični zbor - Beijing Philharmonic Choir bo nastopil v konkurenci za Veliko nagrado Evrope v Unionski dvorani.
Arhiv Jskd

V soboto, 21., in v nedeljo, 22. aprila, bo Maribor gostil dvojno zborovsko dogajanje na najvišji ravni. Vrhunski pevci se bodo pomerili v 30. finalu za Veliko zborovsko nagrado Evrope in na 25. tekmovanju slovenskih pevskih zborov Naša pesem 2018. Organizator dogodkov je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), obe vrhunski prireditvi pa bosta v Unionski dvorani Maribor. Že drugič bo Maribor gostitelj finala za Veliko zborovsko nagrado Evrope. V finalu, letos bo že 30. po vrsti, bo nastopilo pet zborov z 230 pevci, ki so v letu 2017 zmagali na povezanih petih znamenitih evropskih zborovskih tekmovanjih.
Finale 30. Velike zborovske nagrade Evrope, ki se bo pričel v soboto, 21. aprila, ob 17. uri v Unionski dvorani, bo Maribor gostili po šestih letih, zagotovo pa bo eno najbolj pestrih do sedaj. Z odraslimi zbori se bosta namreč pomerila dva mladinska in evropskimi zbori dva neevropska, kar bo programsko in izvedbeno prispevalo k vrhunskemu zborovskemu dogodku.

Ne le evropski zbori, čeprav evropska nagrada

V Zvezo za veliko nagrado Evrope, ki je bila ustanovljena leta 1988, je vključenih šest mest oziroma držav, poleg Maribora še Tours (Francija), Varna (Bolgarija), Arezzo (Italija), Tolosa (Španija) in Debrecen (Madžarska). Vsako leto potekajo tekmovanja v posameznih članicah, zmagovalci ene sezone vseh tekmovanj pa se udeležijo finala zmagovalcev. Tega zapored gostijo posamezne članice, tako da vsako mesto pride na vrsto vsakih šest let.
Kljub imenu pa tekmovanja niso namenjena samo evropskim zborom, temveč se jih lahko udeležijo zbori z vsega sveta. V vseh letih tekmovanja so dobitniki velike nagrade Evrope postali zbori s skoraj vseh celin.
Z odraslimi zbori se bosta letos v Mariboru pomerila dva mladinska in z evropskimi zbori dva neevropska, kar bo programsko in izvedbeno prispevalo k vrhunskemu zborovskemu dogodku. Nastopili bodo: Allmänna Sången, dirigira Maria Goundorina (Uppsala, Švedska), zmagovalci tekmovanja Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus-Maribor, Slovenija 2017; Coro Musicanova (Rim, Italija), dirigira Fabrizio Barchi; The Stockholms Musikgymnasium Chamber Choir (Stockholm, Švedska), dirigira Helene Stureborg, zmagovalci tekmovanja International May Choir Competition 2017 Varna, Bolgarija; Pekinški filharmonični otroški zbor (Kitajska), dirigira, Yang Li, ki so zmagovalci tekmovanja Concorso Polifonico Guido d'Arezzo 2017; in The Resonanz Children's Choir (Džakarta, Indonezija), zmagovalci tekmovanja Certamen Coral Internacional de Tolosa (Španija).

Naša pesem '18: 20 zasedb

Na 25. Naši pesmi bodo nastopili najboljši odrasli zbori in male pevske skupine, ki jih je izbral umetniški svet tekmovanja. Na letošnji prireditvi bo nastopilo dvajset zasedb, med njimi so dve mali pevski skupini, en moški zbor, trije ženski zbori in štirinajst mešanih zborov. Osem zasedb bo letos nastopilo prvič, tekmovanja se bo udeležilo tudi pet zborovodij debitantov. Organizatorji bodo tekmovanje sklenili s podelitvijo priznanj in nagrad. Žirija bo podelila tudi priznanja za najboljše zbore posameznih sestavov ter priznanja in nagrade za najboljše izvedbe skladb.
Člani žirije Naše pesmi bodo: Helena Fojkar Zupančič, predsednica, Ambrož Čopi, Gary Graden, Karmina Šilec in Simon Phipps. Na letošnji prireditvi bo nastopilo dvajset zasedb, med njimi so dve mali pevski skupini, en moški zbor, trije ženski zbori in štirinajst mešanih zborov. Osem zasedb bo letos nastopilo prvič, tekmovanja se bo udeležilo tudi pet zborovodij debitantov. Organizatorji bodo tekmovanje sklenili s podelitvijo priznanj in nagrad. Žirija bo podelila tudi priznanja za najboljše zbore posameznih sestavov ter priznanja in nagrade za najboljše izvedbe skladb.

Resonanz Children's Choir iz Džakarte
Arhiv Jskd
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta