Vojna in mir kot opomin

Ivan Vrbančič
04.12.2017 16:05

Koncertna kritika: APZ Maribor je pod vodstvom Tadeje Vulc v Minoritih izvedel skladbe šestih povabljenih skladateljev na vojno tematiko z besedili slovenskih pesnikov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
APZ Maribor
Arhiv Kud Student Maribor

Akademski pevski zbor Maribor pod vodstvom Tadeje Vulc si je zastavil projekt z naslovom Vojna in mir kot spomin in opomin na konec prve svetovne vojne leta 1918, ki se ga bomo spominjali prihodnje leto. V ta namen je povabil šest mladih slovenskih skladateljev, naj na besedila z vojno tematiko starejših slovenskih pesnikov napišejo skladbe za zbor. Vabilu so se odzvali Tine Bec (1993), Matej Kastelic (1994), Helena Vidic (1987), Andrej Makor (1987), Nana Forte (1981) in Tadeja Vulc (1978) z novitetami, ki jih je zbor naštudiral in krstno izvedel na koncertu 29. novembra v Minoritski cerkvi v Mariboru.
Samo po sebi se razume, da so skladatelji poslali novitete, komponirane v sodobnih kompozicijskih trendih, kakršni prevladujejo danes v svetu in doma. To pomeni, da se izvajalec in poslušalec srečujeta z melodičnimi postopki, ki jim vnaprej ne moremo določiti stalne tonalitete, z zahtevnimi ritmičnimi vzorci, predvsem pa s harmonijami z veliko tonsko gostoto in s pogostimi, tudi ostrimi disonančnimi razmerji. To sicer v 20. stoletju in začetku 21. ni nič nenavadnega, tudi novega ne, le poslušalci se včasih težko sprijaznijo z glasbo, ki je ne morejo sprejeti samo čustveno, doživljajsko, ampak morajo o njej tudi kaj vedeti, jo razumeti.
Dirigentka in pevci so dobili naročene skladbe šele v oktobru – seveda tega leta. Kdor ima samo nekaj vpogleda v delo zborov, ve, kaj pomeni kvalitetno naštudirati eno samo zahtevnejšo skladbo. Mariborski apezejevci so jih v slabem mesecu in pol naštudirali šest! Poslušalci na koncertu smo slišali, kako zahtevne so bile skladbe. Samo slišali. Če bi imeli vpogled v partiture, bi rekli, da je to neizvedljivo. Zato globok poklon zboru in dirigentki.
Koncert so popestrili še Vokalni kvartet Rusalke z dvema pesmima Frana Gerbiča z v vokalno-tehničnem pogledu blestečo izvedbo. Mezzosopranistka Ana Studen iz Glasbene šole Antona Martina Slomška s pesmijo Kaj ti je deklica v priredbi in spremljavi kitarista Damjana Stanišića; vokalni kvartet Štirje študenti z Gerbičevo pesmijo Pogodba na besedilo Rudolfa Maistra Vojanova in dvema ljudskima pesmima Pavla Merkuja ter dekliški zbor Oddelka za glasbo Pedagoške fakultete Maribor s pesmima Ave Maria Frana Gerbiča in Bela vrana Tadeje Vulc na besedilo Ervina Fritza. Oddelek za glasbo je končno dobil zbor, ki bo v ponos fakulteti in v korist bodočim glasbenim pedagoginjam. Škoda, da je na oddelku premalo fantov, sicer bi lahko peli v mešani zasedbi.
Koncert je bil kvalitetno doživetje z veliko lepimi trenutki, udeležili so se ga tudi vsi skladatelji novitet. Med izvedbami naj izpostavim prelep solistični prispevek Katice Zemljak v pesmi Po vojski Tadeje Vulc. Polepšali pa so dogodek in s tem dali priznanje pevkam in pevcem APZ Maribor in Tadeji Vulc poslušalci, ki so do zadnjega kotička napolnili Minoritsko cerkev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta