Vodilni član Kavaškega klana je zavrnil pričanje proti drugi mamilarski združbi

Damijana Žišt Damijana Žišt
01.02.2022 20:05

Močno zastraženega so na nadaljevanje sojenja domnevnim trgovcem z drogo, katerih vodja naj bi bil Aleš Zupančič, pripeljali pričo Klemna Kadivca, sicer domnevnega vodjo slovenske celice Kavaškega klana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ne le priča Klemen Kadivec, tudi obtoženi Aleš Zupančič, Branko Ščulija in Svetlan Stjepić (na fotografiji) so bili deležni izredno varovanega spremstva na sojenje.

Robert Balen

Na nadaljevanju sojenja mamilarski združbi, na čelu katere je bil po prepričanju tožilstva Aleš Zupančič, so danes nameravali kot pričo zaslišati še bolj razvpitega človeka iz kriminalnega podzemlja. Govorimo o Klemnu Kadivcu, znanem iz afere Kavaški klan. Kadivec naj bi bil imel poglavitno vlogo v slovenski celici Kavaškega klana, kriminalisti, ki preiskujejo kazniva dejanja na področju drog, pa so ga na svoj radar očitno ujeli tudi takrat, ko so preiskovali Zupančiča in njegove pajdaše. O tem detajlu je na eni prejšnjih obravnav pričal tajni delavec policije, čigar poglavitna naloga je bila spremljati Kadivca. Preiskovalce je namreč dosegla informacija, da Kadivec pozna Zupančiča in še nekatere iz združbe. Kot je bilo  razbrati na glavni obravnavi, so kriminalisti v času, ko so opravljali hišno preiskavo pri Zupančiču in soobtoženih, prišli tudi h Kadivcu. Tožilstvo ga je kot osumljenca navajalo tudi v zahtevi za sodno preiskavo zoper Zupančiča in številne druge, iz obtožnice pa je kasneje izpuhtel.

Spremljali so ga specialci, zapirali so promet

Zdaj je obramba Zupančiča in soobtoženih sodišču predlagala, naj se v tem primeru Kadivec zasliši kot priča. Ker je v ljubljanskem priporu priprt zaradi ugrabitve, so ga na obravnavo (sojenje zaradi velikega števila obtoženih poteka na gospodarskem razstavišču) privedli pravosodni policisti, a slednji niso bili edini, ki so skrbeli za Kadivca. Deležen je bil tudi posebnega spremstva policijskih specialcev, saj so se lansko jesen, ko je bila proti njemu vložena obtožnica v primeru Kavaški klan, pojavile informacije, da nekdo načrtuje Kadivčevo likvidacijo.

Na poti od ljubljanskih zaporov do Gospodarskega razstavišča so pred konvojem avtomobilov, ki so ga spremljali, zapirali promet, da so pripornika varno pripeljali na pričanje in nazaj v pripor. Močno zastraženega na sojenje iz koprskega pripora ob spremstvu policijskih specialcev vozijo tudi Aleša Zupančiča. Njega sicer zato, ker je pred meseci, ko je bil priprt še v ljubljanskem priporu, načrtoval pobeg.

Zupančiču in soobtoženim v Ljubljani sodi senat pod predsedovanjem Srečka Škerbca. Zaradi pričakovanja, da se utegne Kadivčevo pričanje zavleči, je senat za danes načrtoval zgolj njegovo zaslišanje, ki pa se je presenetljivo hitro končalo. Še preden so začeli zloglasnega Kadivca resno zasliševati, je ta pojasnil, da se iz njega ne bo dalo prav nič izvleči. "Sodišče bi rad seznanil, da so vsi očitki, ki so bili zoper mene uperjeni v tem postopku, v odredbi za hišno preiskavo in zahtevi za sodno preiskavo, zajeti v drugem postopku zoper mene. In sicer v obtožnici, ki še ni pravnomočna. Poslužil se bom pravne dobrote in tukaj ne bom pričal, da se ne bi spravil v morebiten kazenski pregon," je Kadivec razložil, zakaj bo o vsem molčal.

Kdo je Klemen Kadivec

V postopku zoper Zupančiča in soobtožene tožilstvo trdi, da je bila Zupančičeva vloga koordinacija štirih poglavitnih kriminalnih dejavnosti: prodaja ekstazija, konoplje, konopljine smole in hašiša. Organiziral naj bi bil tudi tihotapljenje kokaina z ladijskimi kontejnerji iz Južne Amerike, Ekvadorja, v Luko Koper, dobavo heroina iz Iraka in proizvodnjo amfetamina v Sloveniji. Zupančiča se je med kriminalci prijel vzdevek Kapo, v domači Komendi in okolici pa ga vsi poznajo kot Bazenarja.

Policija naj bi ga bila kot člana združbe prvič identificirala marca in aprila 2020, ko sta bila izvedena navidezna odkupa droge od hrvaškega državljana na območju Grosupljega. Potem se je kriminalni klobčič začel odvijati in so preiskovalci s prikritimi preiskovalnimi ukrepi prišli tudi do drugih osumljenih. V dobrih dveh letih so s prodajo droge zaslužili najmanj 1,3 milijona evrov.

Kakšna vprašanja v zvezi z Zupančičevo združbo je imela za Kadivca pripravljena obramba, ni jasno. Je pa znana njegova vloga v Kavaškem klanu. Tožilec Jože Levašič iz specializiranega tožilstva je zoper Kadivca in preostale obtožene obtožnico vložil že oktobra, a ta še ni postala pravnomočna, saj se zapleta z njeno vročitvijo obtoženim. O Kadivcu tožilec v obtožnem aktu trdi, da je bil eden od ustanoviteljev in šefov slovenske podružnice Kavaškega klana, ki je na slovenskih tleh delovala od najmanj decembra 2018 do maja lani, ko je policija opravila številne aretacije domnevnih članov te zloglasne kriminalne združbe, ki sicer izvira iz vasi Kavači v Črni gori. Kadivec je tudi eden od trojice, ki mu na koprskem sodišču sodijo zaradi poskusa ugrabitve (ena žrtev je bila umorjena) in je v zvezi s temi očitki od sredine novembra 2019 v priporu. Sprva je bil v koprskem priporu, ko pa so mu tam v celici našli kriptiran telefon, s katerim naj bi bil kar iz pripora vodil posel z drogo, je bil premeščen v celjski pripor, zdaj pa je že nekaj mesecev v ljubljanskem priporu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta