Odpeljali so ga na Gorenjsko in umorili. Truplo so polivali z varikino

Od umora Danijela Božića, ki so ga ugrabili v Ankaranu, sta minili že dobri dve leti. Policisti so zdaj vendarle zbrali dovolj dokazov zoper sedem ljudi, ki so vpleteni v to in še dve dejanji. Kdo so, ne razkrivajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Klemna Kadivca so v preteklosti zaradi poslov z drogo obsodili na več kot štiri leta zapora. Kazen je prestal marca 2016.

Tomaû Primoûic/fpa

"Nacionalni preiskovalni urad je konec preteklega leta na specializirano državno tožilstvo (SDT) podal poročilo v dopolnitev kazenske ovadbe zoper sedem osumljencev zaradi storitve kaznivega dejanja ugrabitve, umora in poskusa umora. Več podatkov vam zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka ne moremo posredovati," je ob našem zanimanju, ali se je že končala preiskava umora Danijela Božića, čigar truplo so našli v začetku decembra 2019, odgovorila Maja Ciperle Adlešič, predstavnica za odnose z javnostmi na generalni policijski upravi. Na SDT na vprašanja o preiskavi umora, ki so jo usmerjali, prav tako ne odgovarjajo zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov.

Po lanski odmevni akciji, v kateri so policisti aretirali več članov slovenskega dela Kavaškega klana (eden od vodij naj bi bil po ugotovitvah preiskovalcev in tožilcev tudi Klemen Kadivec), so se v srbskih medijih pojavili podatki iz dokumentacije slovenske policije, med drugim o domnevnih osumljenih za umor in ugrabitev Danijela Božića. Objavili so tudi imena štirih osumljenih, vsi naj bi bili člani omenjene kriminalne združbe.

Zaradi ugrabitve Danijela Božića in Žarka Tešanovića na koprskem okrožnem sodišču sodijo Klemnu Kadivcu iz Domžal, Črnogorcu Bojanu Stanojeviću in Draganu Čikojeviću iz Okroglega pri Naklem. Božić je 15. novembra 2019 s svojim meganom v Ankaran pripeljal Kadivca in Tešanovića, nato pa so se za njim izgubile vse sledi. Sostorilci so ga odpeljali na Gorenjsko, kjer so ga umorili. Tešanovića pa so policisti po prijavi občanov rešili.

Prejšnji teden so na nadaljevanju sojenja med drugim prebrali pretresljiv zapisnik o ogledu kraja v gozdu pri Okroglem, kjer so v začetku decembra 2019 našli umorjenega Danijela Božića.

Iz groba molela roka

V gozd, nedaleč od previsa nad Savo, so se policisti in kriminalist pripeljali po kolovozni poti. Ko so ustavili vozila, so pot nadaljevali peš. Po nekaj metrih hoje so nad prstjo opazili zgornji del desne roke, pod zapestjem je bilo videti rob modre bunde. Nedaleč so opazili kupa zemlje in odlomljenega vejevja. V bližini so našli odlomljen lesen ročaj orodja.

Kriminalistični tehnik je začel odkopavati zemljo. Pod prstjo so našli moško truplo, oblečeno v modro bundo in jeans hlače. V zapisniku so podrobno opisali položaj trupla in nato vsako posamezno opravilo, vsak najden predmet. Našli so lopati brez ročaja, šest praznih plastičnih embalaž varikine, prazno embalažo cevosana, nekaj zamaškov.

Truplo so nato položili na plastično folijo in izmerili grob. Dolg je bil 130 in širok 90 centimetrov, globok pa od 25 do 50 centimetrov. Pregledali so ga z detektorjem kovin in našli nekaj tulcev kalibra 7,65 milimetra. Vidne poškodbe so opazili na glavi pokojnega, oči je imel prelepljene z lepilnim trakom.

Truplo so odpeljali na inštitut za sodno medicino, kjer so ga naslednji dan v obdukcijski sobi pregledali. Podrobno so pregledali tudi oblačila. Modra bunda je bila razbarvana in na več mestih poškodovana.

Pod bundo je imel pokojni oblečeno jakno in majico s kratkimi rokavi, obe sta bili raztrgani, razbarvani in okrvavljeni. Tudi hlače so bile raztrgane, v njih in v nogavicah so odkrili trimilimetrske ličinke. Med slačenjem in pregledom (oziroma obdukcijo) trupla so našli več nabojev. Podrobno so opisali številne poškodbe oziroma rane na glavi, hrbtu, nogi, prsnem košu ... Rentgenska slika nato ni pokazala, da bi bilo v truplu še več nabojev. Obducent je zapisal, da je Božić umrl zaradi poškodb glave oziroma lobanje.

Ko je državna tožilka Tamara Pahor prebrala poročili, se je oglasil Kadivec. "Sodišče ne upošteva moje volje. Čutim, da se mi dogaja krivica," je dejal. Na tokratni obravnavi ga je namesto odvetnika Dejana Markovića, ki je imel sejo na ljubljanskem višjem sodišču, zagovarjala odvetnica Milena Marković. Kadivec je na obravnavi umaknil soglasje, da bi ga zagovarjala odvetnica. Ko ga je sodnica vprašala, ali ima kakšne pripombe na prebrane dokaze, pa je odvrnil, da jih ne more dati in da bo to storil šele po posvetu z odvetnikom Markovićem.

Obravnave do junija?

Sojenje se nadaljuje v sredo, sodnica pa je določila še več datumov nadaljevanja sojenja, vse do junija. Aprila bosta minili dve leti, odkar je koprsko tožilstvo vložilo obtožbo zaradi ugrabitve in poskusa ugrabitve. V začetku aprila se bo tako iztekel tudi rok za pripor, v katerem sta lahko Kadivec in Stanojević, če do takrat ne bo sodbe. Za Kadivca je pripor v drugi zadevi odredilo tudi ljubljansko okrožno sodišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta