Vlada v Pomurju ugotavlja, kako regija zmanjšuje razvojni zaostanek za osrednjo Slovenijo

Timotej Milanov
23.11.2021 10:54

V sklopu vladnega obiska pomurske regije bodo ministri v številnih uspešnih podjetjih v regiji. Z večjimi težavami se v zadnjih letih sooča kmetijstvo, ena najpomembnejših panog v regiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vlada je obisk začela z delovnim posvetom v Dvorcu Rakičan

Vanesa Jaušovec

Vlada Janeza Janše je danes na obisku v pomurski regiji. Čeprav so posamezni ministri že včeraj obiskali regijo, se je danes obisk celotne vladne ekipe začel z delovnim posvetom v Dvorcu Rakičan. Po posvetu se bodo predsednik vlade in ministri podali v različne dele Pomurja, kjer se bodo seznanili s potrebami in dosežki v določenih lokalnih okoljih. Obiskali bodo tudi številna uspešna pomurska podjetja. Obisk se bo zaključil z javno tribuno o razvoju regije, ki bo v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi.

Vlada prihaja v regijo v času, ko je gospodarski preboj regije nekoliko upočasnila epidemija koronavirusa. Pri tem so bila nosilec razvoja inovativna zasebna podjetja v različnih branžah, prav tako je bilo v regiji več primerov uspešnih tujih investicij, na podlagi katerih je Pomurje začelo zmanjševati razvojni zaostanek za osrednjo Slovenijo.

Z večjimi težavami se v zadnjih letih sooča kmetijstvo, ena najpomembnejših panog v regiji. Poleg neugodnih vremenskih razmer, kjer predvsem pogosta suša izpostavlja potrebo po gradnji novih namakalnih sistemov, so predvsem majhni kmetje soočeni s posledicami globalnih gibanj, ki se odražajo v pogostih nihanjih odkupnih cen pridelkov in živali.

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek je obiskal Zeleno točko v Murski Soboti. 

Timotej Milanov

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek je v Murski Soboti povedal, da želijo spoznati razmere v kmetijstvu v regiji predvsem v luči priprave strateškega načrta skupne kmetijske politike za obdobje 2023-2027, ki je v zaključni fazi javne razprave. “Ta regija je ena ključnih, kar se tiče pridelave hrane v Sloveniji, še posebej pri sadju, zelenjavi in pri žitih. Kot taka je izjemno pomembna za bodoči razvoj samooskrbe v Sloveniji,” pravi Podgoršek, ki napoveduje, da si bodo zato tudi v naslednjem programskem obdobju prizadevali za nekatere ključne investicije, kot so vlaganje v namakalne sisteme, izvedbo komasacij in razvoj družinskih kmetij. 

Kot smo že poročali, kmetje v okviru priprave strateškega načrta zahtevajo dodatnih 380 milijonov evrov, kar bi po njihovem mnenju omogočilo konkurečnost slovenskega kmetijstva v prihodnosti. “Vsak dodaten evro v kmetijstvu bo dodatno naložen v trajnostno preskrbo s hrano v Sloveniji, zato tudi sam spodbujam razpravo na vladni ravni, da skušamo še pred oddajo strateškega načrta na Evropsko komisijo poiskati dodatna finančna sredstva,” je še povedal Podgoršek, ob tem sicer dodaja, da je o dejanski višini dodatnih sredstev še preuranjeno govoriti. 

Janez Janša in Aleksander Jevšek

Vanesa Jaušovec

Za hitrejši razvoj regije je izjemnega pomena tudi ureditev cestne infrastrukture. Eden od projektov, ki ga regija že dolgo pričakuje, je gradnja vzhodne murskosoboške obvoznice. Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je tako po srečanju z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem sporočil, da bodo po dolgih usklajevanjih danes zvečer z ministrom za okolje Andrejem Vizjakom in županom sosednje občine Moravske Toplice Alojzom Glavačem podpisali sporazum o sofinanciranju gradnje zadrževalnika v Sebeborcih. Gre za projekt, ki bo omogočil tudi začetek gradnje vzhodne obvoznice, ki je pomembna predvsem zaradi boljše povezave industrijske cone z avtocesto in za razbremenitev prometa v središču regijske prestolnice. 

Gradnja obvoznice skupaj z zadrževalnikom bo murskosoboško občino stala 1,5 milijona evrov, preostanek sredstev v 25-milijonskem projektu bo zagotovila država. Kot pravi Jevšek bi bilo lahko gradbeno dovoljenje izdano že v v letu 2022, konec tega leta pa bi se lahko že začela tudi gradnja. Občina pripravlja tudi projekt gradnje zahodne obvoznice, kjer pa so naleteli na težavo-del predvidene trase namreč poteka preko kmetijskega zemljišča, zato so že sprožili postopek spremembe občinskega prostorskega načrta. 

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek z vodstvom družbe Murexin v Puconcih.

Timotej Milanov

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob robu obiska podjetja Murexin v Puconcih izrazil prepričanje, da so s pravočasnimi ukrepi v času epidemije uspeli rešiti večino podjetij in delovnih mest: “Po dveh letih krize imamo rekordno rast izvoza in rekordno gospodarsko rast, ki znaša več kot 6,5 odstotka. Verjamem, da bomo na teh temeljih skupaj z evropskimi sredstvi, ki jih bo več kot deset milijard evrov, vzpostavili pogoje, da se bo podjetniški sektor lahko še bolj razvijal. Danes se mešajo karte za leto 2030, zato je pomembno, v kaj bomo vlagali. V večini podjetij, v katerih gledajo dovolj daleč v prihodnost, to tudi razumejo.” To po njegovih besedah odraža tudi izbor pomurskih podjetij, ki jih je obiskala vlada. Poleg Murexina, je sam obiskal še podjetja Murales, Roto in Codex. Vladni predstavniki so med drugim obiskali še družbe Rosenbauer, Babič, Carthago, Friško, Cana Royal Water, Paradajz, Ocean Orchids, Arcont, Medicop in Virs. Predsednik vlade Janez Janša pa je obiskal skupini Panvita in Mol Slovenija. Po besedah Počivalška bo vlada pri projektih privilegirala obmejna problemska območja, tako da bodo projekti s teh območij dobili dodatno število točk. To pomeni, da bi v primeru prijave dveh enakovrednih projektov, od katerih bi bil eden iz osrednje Slovenije in drugi iz obmejnega problemskega območja, imel prednost zadnji. V zvezi s tem se je Počivalšek v Kobilju udeležil omizja z župani in podjetniki. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.