Večer v živo: Živa fizika za boljše življenje

Maja Furman
11.03.2024 12:42

Na Večeru v živo bosta z nami znanstvenik, fizik dr. Zdeslav Hrepić, in znani hrvaški televizijski voditelj kultne oddaje Na robu znanosti Krešimir Mišak.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Zdeslav Hrepić in Krešimir Mišak
Sabina Hladnik

Večer v živo bo predpremiera oddaje Na robu znanosti, ki jo Mišak pripravlja aprila. Skozi praktične in zelo življenjske primere bosta pokazala briljanten način uporabe fizike v vsakdanjem življenju. Govorila bosta tudi o tem, kako si s praktično fiziko pomagamo, ko nas skrbi za zdravje, finance in odnose. Na ta način je fizika predstavljena tudi v knjigi dr. Zdeslava Hrepića Živa fizika.

"Dr. Z"

"Dr. Z ali dr. Zdeslav Hrepić je profesor fizike, raziskovalec izobraževalne metodologije in certificirani life coach. Ima 25 let izkušenj s poučevanjem fizike od osnovne šole do podiplomskega študija v rodni Hrvaški in ZDA. Kot življenjski trener uživa v združevanju analitičnega, intuitivnega in energijskega pristopa. Hkrati z znanstvenim raziskovanjem ga je vseživljenjsko zanimanje za duhovnost večkrat vodilo v Indijo, kjer je spoznal, da je narava lahko življenjski in duhovni učitelj. Ta kombinacija interesov ga je pripeljala do stikanja načel, ki povezujejo fizikalne zakone narave, praktična duhovna načela in praktične strategije življenjskega treninga. Po dobrih 20 letih življenja in dela v Ameriki se je vrnil v rodni Split in na svoj otok Brač, kjer tudi poučuje. Zdeslav rad potuje z ženo in hčerko, preživlja čas v naravi, igra kitaro, poje in razlaga fizikalne principe uspeha kot profesor, govorec in life coach," beremo v Živi fiziki.

Naslovnica knjige dr. Zdeslava Hrepića Živa fizika

Konkreten primer: zakaj in kako živeti svoje talente?

Fizikalni zakoni delujejo v vsakdanjem življenju. Z njihovo pomočjo lahko razrešimo svoje dileme, izzive, dvome, z njihovim upoštevanjem izberemo pravo pot, ko se znajdemo na razcepu. Vzemimo primer fizikalnega zakona potenciala in potencialne energije. Odlično ga lahko uporabimo, ko gre za uresničitev naših talentov, darov in notranjih potencialov. Recimo, da v sebi ves čas čutite željo po pisanju, plesu, petju itd., vendar si svojega talenta ne upate izživeti, ga pokazati ljudem, ki bi jim vaš talent lahko koristil. S tem dušite tudi svojo potencialno energijo in posledično ustvarjate neravnovesje. Zato dr. Hrepić v svoji knjigi Živa fizika svetuje: "Naše sposobnosti in talenti pridejo polno do izraza, ko te blagoslove podelimo z drugimi, da jih lahko izkoristijo. Ko podarimo svoje notranje zaklade svetu, pretvorimo njihovo potencialno energijo v energijo gibanja. Da bi pri tem ohranili potencial na visokem nivoju in da bi ta še naprej koristil, poskrbi za koristno izmenjavo energije tako, da pridobimo vsi. Človeški potencial raste z medsebojnim izmenjavanjem. Ne igraj trivialnih iger. Sezi po najvišjem in podaj navzdol. Tako prizemljuješ najboljše možnosti, ne kopičiš odvečnega potenciala in ne ustvarjaš neravnovesja, ki je lahko uničujoče." Zapisano, prevedeno v "fizikalni aksiom", pravi: "Pozicije visoko nad tlemi imajo velik potencial v primerjavi s tlemi. Žoga se ne bo kotalila po vodoravni plošči, ne glede na to, kako visoko je plošča. Za pretvorbo svoje potencialne energije v kinetično energijo potrebuje žoga pot navzdol. Podobno električni tok teče skozi tokokrog le, če je višji potencialni pol baterije povezan z nižjim."

"Kakor zgoraj, tako spodaj"

"Jasno je, da na nas neizogibno delujejo naravni zakoni. In beseda fizika pomeni naravo. Ko govorimo o vplivu naravnih zakonov v materialnem svetu na nas, se temu doda metafizični princip korespondence, ko rečemo 'kot zgoraj, tako spodaj' ali 'kakor v nebesih, tako na zemlji'. To pomeni, da imajo vidni zakoni materije svoje vzporednice v duhovnih zakonih. Odličen primer tega je fizikalni zakon, ki pravi, da ima vsaka sila delovanja enako in nasprotno reakcijsko silo. Podobno je tudi z rekom 'storite drugemu, kar želite, da drugi stori vam'. Na vzhodu je to t. i. 'načelo karme'. Vse to so torej različni izrazi globljega načela, ki ga lahko imenujemo vzajemnost. Dodal bom, da to načelo ne velja samo za interakcijo z drugimi. Za kakovost našega življenja je treba ta zakon najprej uporabiti zase, za lastne misli, čustva in dejanja," pojasnjuje znanstvenik.

Reševanje težavnih odnosov, zdravstvenih in finančnih izzivov

"V odnosih, še posebno ko so problematični, lahko uporabimo več fizikalnih zakonov. Na primer, ko imate težaven odnos, se ozemljite. Tako kot strelovod prizemlji električne naboje, nevtralizirajte svoje čustvene naboje. Poiščite svojo oporo. Uporabite jo za premagovanje večjega z manjšo silo, kar se lahko doseže z vzvodom. Uskladite čustvene valove. Frekvence, ki jih vaš srčni utrip oddaja v vesolje, postanejo frekvence, na katerih prejmete največ energije od zunaj. To načelo, da telesa, ki utripajo na isti frekvenci, najbolje prenašajo energijo iz enega v drugo, se imenuje resonanca. Vstopite v resonanco z 'visokimi' frekvencami. In če greste predaleč, se vrnite v ravnovesje in se počasi umirite, kot to počne gugalnica na igrišču. Ti principi delujejo za odnose pa tudi takrat, ko smo v skrbeh za zdravje ali finance," ponazori delovanje fizikalnih principov pri vsakdanjih izzivih dr. Hrepić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.