V soboto bomo spet rekli bobu bob. Tokrat s simpatičnim Drevenškom

Denis Živčec Denis Živčec
17.01.2018 18:21

Presenečenje prinaša devetnajsta razglasitev najodmevnejše izjave minulega leta to soboto ob 20.00 v SNG Maribor, na TVS 1 in TV Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jurij Drevenšek. Pripravljen, da vas popelje skozi nepričakovano
SNG Maribor

Bobu bob bomo rekli. Že devetnajstič. Glasovanje je zaključeno, izjava, ki je po vašem mnenju lani najglasneje odmevala, bo v soboto ob 20. uri skupaj z devetimi sonominiranimi zazvenela v Veliki dvorani SNG Maribor in v neposrednem prenosu na prvem programu nacionalne televizije, na TV Maribor pa v prenosu z znakovnim jezikom. A Bob leta ne bi bil ena najtežje pričakovanih prireditev, če ne bi vsakič postregel s kakšnim presenečenjem. Kar glasno bo počilo. Prvič nas bo skozi večer v vlogi voditelja popeljal simpatični igralec Jurij Drevenšek. Mariborčan, nepredvidljivi 32-letnik, ki je v petih letih kot član ansambla MGL igral v več kot petnajstih uprizoritvah, sodeloval je z Mestnim gledališčem Ptuj, videli smo ga v vrsti predstav njegovega domačega SNG Maribor, med drugim kmalu v vlogi pisatelja v Samomorilcih, Luca v Tistem občutku padanja,  Hamleta, Jörgena v Heddi Gabler in Rodriga v predstavi Lulu. Nastopil je v celovečernem filmu Zmaga ali Kako je Maks Bigec zasukal kolo zgodovine, v glavni vlogi Simona v filmu Kruha in iger Klemna Dvornika in v Idili Tomaža Gorkiča. Televizijsko občinstvo ga je spoznalo kot Branka v humoristični nadaljevanki Televizije Slovenija Brat bratu v režiji Branka Đurića - Đura. Je, med drugim, prejemnik vesne za najboljšo stransko moško vlogo v filmu Idila na 18. Festivalu slovenskega filma in soprejemnik Borštnikove nagrade umetniškemu kolektivu uprizoritve predstave Ljudožerci v produkciji Drame SNG Maribor.

Scenarij napisal Jure Karas

Jurij se podpisuje tudi pod svoj prvi avtorski projekt Pesem za eno drevo, predstavo, ki je nastala po motivih romana Klovnovi pogledi Heinricha Bölla. Rdeča nit so kantavtorske pesmi. Fant in pol skratka, intervju z Jurijem Drevenškom, v katerem med drugim pove, da je iskrenost tista, ki zadene, vas čaka v petkovem Stopu. "Izjava leta je kot sam izbor vsaj zame precej podobna preostalim izborom: pa naj bo za športnika ali misico. Danes živimo v času, ko želimo vsemu dati neko vrednost. Ne pustimo si, da bi zgolj čakali, da se nam kaj zgodi - in v tem smislu vidim te izjave. Etiketiramo, ampak takšen je duh časa. Toda moj okus tu ni preveč pomemben," je dejal v pričakovanju sobotne prireditve.
Scenarij devetnajstega Boba leta je delo Jureta Karasa, ki ga poznamo tudi kot polovico legendarnega dvojca Slon in Sadež. Kaj je podžigalo njegovo ustvarjalnost pri pisanju? "Roki oddaje scenarija in neskončna ljubezen do pisanja," odvrne. Si je kje duška dal manj, kot če bi sam stal za mikrofonom? "Nikjer, ker ne gre za dajanje duška, ampak za ustvarjanje teksta, ki nekako naravno spada k voditelju na odru in hkrati pove to, kar si želel povedati. Z Jurijem sva tako iskala skupne perspektive na posamezne tematike in načine, kako jih povedati, da so hkrati moje in njegove," doda. "Letos bomo veliko bolj sledili izjavam nominirancev, bobom, in se ukvarjali s tematikami posameznih izjav - seveda na zabaven, včasih malo ludističen in občasno razmišljujoč način. Oba z Jurijem sva drzno korakala - do kam, preverite v soboto zvečer," pomežikne Karas.

Nagrado Bob leta 2016 ste bralci lani namenili zdravniku Husamu Franju Najiju.
Andrej Petelinšek

Resne teme na humoren način

Še posebej veliko podelitev pomeni večerovcem, ki vse leto zbiramo in izbiramo izjave. "Živimo v svetu, v katerem je veliko hrupa, zaradi katerega se velikokrat niti ne poslušamo, kaj šele slišimo. Živimo v času, polnem plitkosti, instantnosti, mnoge besede in sporočila izzvenijo ekspresno hitro. Nikakor pa ne vse. Zato Večer vsako leto, vsak dan prebira in izbira tiste izjave, ki zarežejo, ki imajo težo, ki odjeknejo drugače, bolj. Ki so inspiracija. Ki dajo misliti. Bob leta ni le Večerov premium dogodek, je predvsem naš prispevek k odgovornosti javne besede in je naša zaveza, da bomo v Večerove izdaje in medije pripeljali vsak dan čim več ljudi, ki še znajo reči bobu bob," so besede odgovornega urednika Večera Matije Stepišnika. "Bob leta je ena od večjih družabnih prireditev v Mariboru in maksimalno se trudimo, da bi se tako gledalci v dvorani kot tisti pred televizijskimi ekrani sprostili in se nasmejali vsebini, ki bo na humoren način predstavila dokaj resne teme naše realnosti. Večer podeljuje priznanje letos že devetnajsto leto in to je ena redkih časopisnih akcij s tako dolgo tradicijo. Hvaležni smo zvestim bralcem, ki vsako leto z velikim številom glasov podprejo akcijo in si ogledajo oddajo v živo na televiziji. Pa tudi številnim poslovnim partnerjem, ki omogočajo, da lahko dogodek izpeljemo v takem obsegu," ob prireditvi pravi Miha Klančar, Večerov direktor za področje marketinga. Kot glasbeni gostje bodo na podelitvi nastopili člani skupin Big Foot Mama in Lačni Franz, v igri za bob leta pa bodo izjave Bojana Golčarja, Marka Prezlja, Marka Vezoviška, Srečka Cehnarja, dr. Svetlane Slapšak, dr. Vladimirja Prebiliča, Andreja Velkavrha, Ninne Kozorog, ddr. Marjaža Muleja in dr. Darje Kerec. Kdo je rekel bobu bob? V soboto ob 20. uri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta