V mračnem svetu Billa Cosbyja

Denis Živčec Denis Živčec
12.04.2018 13:52

Se spomnite, ko ste v osemdesetih in devetdesetih gledali serijo The Cosby Show in si želeli, da bi tudi vaš očka bil tako kul?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Strpen, načitan in simpatično prismuknjen. Besede, kot so posiljevalec, nadlegovalec, tisti, ki je omamljal ženske, nekako nikoli niso bile del tega sanjarjenja. Danes je nemogoče omeniti ime Bill Cosby in ne pomisliti na spolno zlorabo.

Kje ste, gospa Cosby?

Pred sodiščem v Norristownu, predmestju Philadelphie, v katerem živi tudi Cosby, se je ob začetku procesa zbralo več njegovih nasprotnikov in podpornikov. Vsi so zahtevali pravico - eni za Cosbyja, drugi za Constandovo. Začetek procesa je zmotila goloprsa aktivistka, ki je ob prihodu Cosbyja na sodišče skočila predenj in ga oklicala za posiljevalca. Proces so potem prekinili zaradi dvoma o enem od porotnikov, a so ga kasneje po odločitvi sodnika nadaljevali s porotnikom, čigar nepristranskost je Cosbyjeva obramba postavila pod vprašaj. Sodnik Steven O'Neill je privolil, da tokrat v procesu priča še pet žensk, ki Cosbyja obtožujejo spolnega napada. Najstarejše zlorabe naj bi se bile zgodile pred 40 leti.

Sina ubili, hči ni dočakala nove ledvice

Leta 2016, ko se je javljalo vse več žensk, ki so bile pripravljene obtožbe ponoviti tudi pod prisego, se je Camille počutila ponižano in je vse skupaj označila kot "bolno". Potem pa preobrat. "Moj mož si ne zasluži pristati v zaporu. A si zasluži vsak košček tega pekla. Četudi še vedno trdi, da ta pekel sploh ne obstaja," naj bi bila dejala družinskemu prijatelju.
Ameriški poznavalci sodnih postopkov v zvezi s spolnimi prestopki menijo, da Cosbyju njena odsotnost škodi, saj naj bi sodniki opazovali tudi, kako se obnašajo žene obtoženih. Namesto žene sta Billa lani nekajkrat na sodišče pospremili dve nekdanji soigralki - Sheila Frazier, ki je z njim leta 1978 zaigrala v komediji "California Suite", in Keshia Knight Pulliam, ki je v Cosby Showu igrala njegovo hčer Rudy.
Pa preostala televizijska družina Huxtable? Tempestt Bledsoe, ki je igrala hčer Vanesso, trdi, da se je je igralec neprimerno dotikal, a ovadbe ni podala. Preostali soigralci zadeve ne komentirajo, le Phylicia Rashad, televizijska žena Clair, je veliko jeze sprožila z izjavo, da pravzaprav sploh ne gre za ženske, temveč za uničevanje dediščine. Kasneje, ko so jo Američanke skoraj raztrgale, je svoje besede nekoliko omilila.
Februarja letos je Bill Cosby doživel še en udarec. Pri 44 letih je umrla njegova hči Ensa Cosby. Zanjo je bila usodna bolezen ledvic, pred smrtjo je namreč čakala na presaditev. Ensa je za razliko od svojega očeta živela življenje brez žarometov, mu pa je v zadnjih letih bila v veliko podporo med obtožbami. Verjela je v njegovo nedolžnost. Leta 1997 je njenega brata Ennisa med menjavo pnevmatike napadel ropar in ga ustrelil v glavo. Napada ni preživel, še danes pa ni povsem jasno, kaj se je zgodilo, saj je imel Ennis pri sebi še vedno gotovino in uro znamke Rolex. Aprila lani je Bill Cosby, ki je najprej oslepel na eno oko, sporočil, da je popolnoma oslepel. Bolj malo veselja torej v družini igralca, ki je skozi desetletja nasmejal svet in čez lužo premikal meje rasne enakopravnosti in strpnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta