Uboj Gašperja Tiča: Za poldrugo leto zvišana kazen igralčevemu krvniku

Tina Recek Tina Recek
11.10.2018 18:56

Višji sodniki so zvišali kazen z osem let in pol na deset let Stefanu Cakiću, ki ima na vesti nasilno smrt Gašperja Tiča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odvetnik Stefana Cakića Gorazd Fišer se je na odločitev prvostopenjskega sodišča, da gre njegov klient za osem let in pol v zapor, pritožil, ker je menil, da je kazen previsoka. A s pritožbo ni uspel.
Robert Balen

Višji sodniki so bili strožji od svojih kolegov na prvi stopnji in so Stefanu Cakiću sodbo osem let in pol zapora spremenili tako, da so kazen zvišali na deset let zapora za uboj igralca Gašperja Tiča. Pri tem so delno ugodili pritožbi tožilstva, ki je zahtevalo 12 let zapora, medtem ko so v celoti zavrnili pritožbo zagovornika.

Tožilstvo je terjalo višjo kazen

Na prvi stopnji so 22-letnemu Cakiću izrekli osem let in pol za uboj 44-letnika. Dejanje je storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi kombinacije zaužitega alkohola in kokaina ter osebnostne motnje in njegovega "zmotnega mišljenja glede odvisnosti od vplivnih ljudi" ter infantilnosti (otročjega, nezrelega vedenja). "Ko boste v zaporu, se raje odločite za neko izobraževanje, ki bo vključevalo reševanje življenj. S svojimi travmami se boste morali soočiti, da boste lahko po prestani kazni šli naprej, tudi na pot brez alkohola in drog," je poudaril sodnik Ciril Keršmanc v izreku sodbe.
Cakić je Tiču 18. junija lani vzel življenje v njegovem stanovanju v Ljubljani, na Trubarjevi cesti. S kuhinjskim nožem dolžine 33 centimetrov mu je povzročil 17 vbodnih ran, od tega sta bili dve, v pljuča in vranico, usodni. Igralec je zaradi izkrvavitve umrl na kraju dejanja. Na sojenju je Cakić dejanje močno obžaloval, spominjal se ga je le po določenih slikah v glavi. "Bila je zelo čustvena noč. Spomnim se le še dogajanja v Box baru tisto noč, kjer sva bila z Gašperjem, potem so v glavi samo slike. Ko sem se ozavestil v stanovanju, sem imel občutek spolne zlorabe, kot da mi je nekdo vzel dostojanstvo ... in spet naslednja slika, Gašper z nožem v rokah ... in nova slika - jaz, ves krvav, počutil sem se umazano, vendar ne od krvi, temveč v sebi, slišal sem krike, kot da nekdo umira, dišalo je po smrti ... in nova slika, ko se umivam v kopalnici in grem iz stanovanja in prosim za pomoč."
Nad sodbo sta se pritožila tako tožilstvo kot obramba. Tožilko Tamaro Gregorčič je zmotila prenizka kazen. Predlog o izreku 12 let zapora je argumentirala, češ da je prvostopenjsko sodišče pri odmeri kazenske sankcije premalo upoštevalo dejstvo, da je obtoženi želel vzeti življenje oškodovancu. "Ko ga je zabadal z nožem, bi si namreč vmes lahko premislil, a si ni. Obtoženi je res šel komaj polnoleten v francosko tujsko legijo, vendar potem je bil izurjen, da komu vzame življenje, bil je izurjen stroj za ubijanje," je dejala na pritožbeni seji pretekli mesec.

Precenili olajševalno okoliščino

Cakićev odvetnik Gorazd Fišer pa se je pritožil zaradi bistvenih kršitev določb kazenskega postopka, ki naj bi jih bilo storilo prvostopenjsko sodišče. Izpostavil je, da se je po njegovem mnenju med njegovim klientom in igralcem nekaj dogajalo, zaradi česar se je Cakić počutil ogroženega. Zato je predlagal, da višje sodišče sodbo ali razveljavi in jo vrne v ponovno sojenje na okrožno sodišče pred spremenjen sodni senat ali samo obravnava omenjeni primer in Cakiću izreče nižjo kazen.
Za višje sodnike je bila bolj prepričljiva tožilka. Kot so sporočili z okrožnega državnega tožilstva, so višji sodniki zlasti pritrdili pritožbenim navedbam državne tožilke, da je sodišče prve stopnje precenilo olajševalni pomen okoliščine, da je obtoženi očitano dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, hkrati pa podcenilo oteževalno okoliščino, da je glede na izkušnje iz predhodnih incidentov vedel, kako nanj vplivajo prepovedane droge, a je kljub temu nadaljeval njihovo zlorabo. Iz obrazložitve sodišča še izhaja, da strožjo kazen narekuje tudi način oziroma potek izvršitve kaznivega dejanja, kar dodatno prispeva k strožji oceni zavržnosti obtoženčevega ravnanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta