Tožilstvo umaknilo obtožbo v zadevi Delamaris

Gordana Possnig
23.11.2021 06:00

V sodnem procesu zoper odvetnika Mira Senico, Hildo Tovšak, Blanko Muster in Olgo Zaviršek, ki jih je tožilstvo bremenilo oškodovanja velenjskega Vegrada, se je zgodil preobrat

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Miro Senica in preostala trojica so krivdo ves čas odločno zanikali.
 

Gordana Possnig

Na celjskem okrožnem sodišču bi se moralo danes pred sodnico Cvetko Posilovič z zaslišanjem prič nadaljevati sojenje v zadevi Delamaris, kjer so na zatožni klopi sedeli odvetnik Miro Senica, njegova tajnica Olga Zaviršek, direktorica Bužekijana Blanka Muster in nekdanja direktorica propadlega Vegrada Hilda Tovšak.

Olga Zaviršek in HIlda Tovšak na celjskem sodišču 

Gordana Possnig

A zadeva je bila preklicana, ker je specializirano tožilstvo umaknilo obtožnico, povezano z domnevnim oškodovanjem Vegrada. Umik obtožnice so nam uradno potrdili tudi na celjskem sodišču, o razlogih za to odločitev pa so nas napotili na Specializirano državno tožilstvo (SDT). "Na podlagi ugotovitev izvedenke ekonomske stroke, ki je ugotovila, da so bile storitve opravljene in da je bil posel z vidika oškodovane družbe Vegrad ekonomsko upravičen, je SDT umaknilo obtožbo v navedeni zadevi," so o razlogih za odstop od kazenskega pregona za Večer razložili na tožilstvu.

Načrt je predvideval 145 milijonov prihodkov

Glede na dogajanje pred dvema tednoma je bilo takšno odločitev bolj ali manj tudi pričakovati. Tedaj je namreč ekonomska izvedenka Milena Kosi med svojim neposrednim zaslišanjem na sodišču povedala: "Vegrad je leta 2007 plačal direktorici kmetije Bužekijan Blanki Muster 1,3 milijona evrov za svetovanje pri nakupu za 13 milijonov evrov delnic Delamarisa. Upoštevati je treba dejansko vrednost delnice. V podjetju so tedaj naredili investicijski načrt za izvedbo turističnih projektov, ki naj bi bili Vegradu prinesli 145 milijonov evrov prihodkov." Izvedenka je spomnila tudi na ekonomsko dogajanje v tistem letu: "Slovenija je leta 2007 uvedla evro. Gradbeništvo je tedaj raslo. Zato menim, da je bil posel med Vegradom in kmetijo Bužekijan ekonomsko upravičen."

Miro Senica, Blanka Muster in Olga Zaviršek so krivdo za svoje početje vseskozi zanikali. Hilda Tovšak pa je sprva leta 2018 s specializiranim tožilstvom že podpisala sporazum o priznanju krivde, a si je kasneje premislila in sporazum, v katerem je bilo s tožilstvom dorečeno, da bo zanjo predlagalo pogojno kazen deset mesecev zapora s preizkusno dobo petih let, umaknila.

Preostali trije obdolženci so v fazi predobravnavnega naroka z dokaznimi predlogi dosegli, da so na celjskem sodišču pravnomočno iz spisa izločili odredbe za hišne preiskave na domu in v poslovnih prostorih odvetnika Senice. Po mnenju sodišča jim je bila s tem kršena pravica do nedotakljivosti zasebnih prostorov. Po neuradnih informacijah pa naj bi prav izločitev dokazov iz spisa in mnenje ekonomske izvedenke vplivalo na odločitev specializiranega tožilstva o umiku obtožnice.

Zgodba sega v leto 2007

Zgodba, ki je zdaj končala svojo pot na sodišču, je povezana z domnevnim oškodovanjem propadlega podjetja Vegrad za 1,35 milijona evrov, kar naj bi se bilo zgodilo sredi leta 2007. Tovšakovo je obtožnica sicer bremenila zlorabe položaja, Senica je bil obtožen napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja, Musterjeva pomoči pri zlorabi položaja in pomoči pri pranju denarja, Zavirškova pa pomoči pri pranju denarja.

Vegrad naj bi bil plačal 1,35 milijona evrov Musterjevi kot direktorici podjetja Bužekijan, ki je bilo ustanovljeno nekaj dni pred izstavitvijo spornega računa. Uradno je bilo prikazano, da je Vegrad plačal za svetovalne storitve, tožilstvo pa je zatrjevalo, da je bil ta račun fiktiven, saj svetovanje ni bilo izpeljano, denar pa je po prepričanju tožilstva na koncu pristal pri odvetniku Senici. Vsi vpleteni so sicer vseskozi trdili, da je bil posel z delnicami za Vegrad dobičkonosen. To pa je ne nazadnje na sodišču potrdila tudi izvedenka.

Ker je tožilstvo odstopilo od pregona, bo sodišče zdaj izdalo sklep, da se postopek zoper četverico ustavi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta