(VIDEO) Golob v čustvenem govoru v New Yorku: Gospod Netanjahu, takoj ustavite to vojno!

Va
27.09.2024 18:49

Slovenski premier Robert Golob je nagovoril Generalno skupščino Združenih narodov in pozval k reformi Varnostnega sveta, ki mu naša država ta mesec predseduje. Zakaj je omenil tudi lanske katastrofalne poplave v Sloveniji?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob za govornico Generalne skupščine OZN: "Izraelski vladi želim jasno in glasno povedati. Prenehajte s prelivanjem krvi. Ustavite trpljenje. Vrnite talce domov in končajte okupacijo. Gospod Netanjahu, takoj ustavite to vojno!" 
EPA

Premier Golob je opozoril, da se Varnostni svet ne more učinkovito odzvati na velike konflikte, kot so Gaza, Ukrajina ali Sudan. Pri tem je opozoril na odgovornost stalnih članic Varnostnega sveta. "Z zlorabo pravice veta in postavljanjem nacionalnih interesov v ospredje so dejansko onemogočili delovanje VS OZN. Na prvo mesto bi morali postaviti naše skupne interese. In svet bi bil boljši," je povedal premier in opozoril na agresijo v Ukrajini, vojno v Gazi, razmere na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu, Libanonu in na humanitarno katastrofo v Sudanu.

Za prihodnost Sare in Rande in vseh drugih otrok

Poudaril je, da so v času krize otroci vedno najbolj ranljivi. Kot primer izjemnega trpljenja otrok je navedel Gazo in dodal, da Slovenija ponuja konkretno pomoč s fundacijo Pustimo jim sanje, ki se ukvarja z rehabilitacijo otrok iz Gaze. "Gre za izjemno plemenit in human projekt, ki se je začel pred leti in je pomagal že več sto otrokom iz Gaze, ki so prišli na rehabilitacijo v Slovenijo, in bo pomagal še naprej. Žal so bili nekateri od teh otrok že žrtve nedavne agresije na Gazo," je povedal.

Delil je zgodbo dveh mladih deklic Sare in Rande iz Palestine, s katero se je na začetku tega tedna seznanil na dogodku organizacije Save the children. Kljub uničenju, razčlovečenju in strahu v njunih zgodbah ni bilo ne jeze ne sovraštva. Imata le ogromno željo, da bi živeli normalno, dostojno življenje. "Danes izpolnjujem obljubo, ki sem jima jo dal, in prinašam njuno zgodbo v Generalno skupščino. Le z enotnim pozivom k miru in proti vojni lahko zagotovimo, da Sara in Randa ter vsi drugi otroci v Palestini in po svetu ne bodo med tisoči pogrešanih otrok pod okupacijo," je povedal. "Izraelski vladi želim jasno in glasno povedati. Prenehajte s prelivanjem krvi. Ustavite trpljenje. Vrnite talce domov in končajte okupacijo. Gospod Netanjahu, takoj ustavite to vojno!"

Za pravično razdelitev sedežev v Varnostnem svetu 

Dotaknil se je tudi reforme Varnostnega sveta. "Izkušnje v Varnostnem svetu so nam dale potrditev, da ga je treba reformirati. Nujno potrebujemo takšen Varnostni svet, ki bo resnično predstavljal mednarodno skupnost in bo ustrezal današnjemu svetu. Zagotoviti moramo pravično razdelitev sedežev," je povedal. "Svet potrebuje močnejše glasove regij, ki so bile doslej premalo zastopane, kot je afriška celina."

Omenil je podnebne spremembe. "Ekstremni vremenski pojavi povečujejo tveganja, povezana z vodo, po vsem svetu. Ta izziv zahteva globalni in skupni odziv. Rešitve obstajajo, vendar niso enako dostopne vsem," je opozoril. "Ko so lani katastrofalne poplave opustošile mojo domovino, smo začeli razvijati napredno digitalno rešitev, ki povezuje opazovanje Zemlje s pomočjo superračunalnika in z umetno inteligenco. Ko bo sistem vzpostavljen, nam bo pomagal pri predvidevanju poplav in suše ter izboljšanju naše odpornosti. To rešitev smo pripravljeni deliti po vsem svetu."

V zaključku je izpostavil skrb za človečnost. Poudaril je skrb za dostojanstveno staranje po vsem svetu in dodal, da svet ne bi smel odlašati z obravnavo glavnih vprašanj, povezanih z enakostjo spolov, vključno s prihodnjim razvojem in izvajanjem agende o ženskah, miru in varnosti: "Združeni narodi bi morali biti zgled, ko gre za polno, enakopravno in pomembno vlogo in vodenje žensk v naših družbah. Generalno skupščino so v vsej njeni zgodovini vodile le štiri ženske. Nikoli nismo imeli generalne sekretarke OZN. Prišel je čas, da se enakost spolov odrazi na najvišjih vodstvenih položajih organizacije."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta