The Animals v Mariboru

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
14.12.2017 16:40

The Animals & Friends, glasbena ekipa, v kateri sta John Steel in Mickey Gallagher iz postav iz prve polovice šestdesetih let, bodo v ponedeljek v Narodnem domu izvedli največje hite legendarne angleške skupine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Animals & Friends John Steel (spredaj desno) in Mickey Gallagher (spredaj levo)
Arhiv Narodnega doma

V ponedeljek bo v Narodnem domu v Mariboru nastopila skupina The Animals, glasbena legenda, ki je bila za Beatlesi in Stonesi tretji steber angleškega rockovskega osvajanja ZDA (in sveta). Seveda bi bilo nemogoče pričakovati, da bi prišla originalna postava iz prvih petih let po 1960, ko so pevec Eric Burdon, basist Chas Chandler, klaviaturist Alan Price, bobnar John Steel in kitarist Hilton Valentine ameriško tradicionalno folk blues pesem House of the Rising Sun spremenili v svojo največjo uspešnico, tako da jo je Bob Dylan nehal izvajati, ker da je odtlej bila to pesem Animalsov. Prideta pa John Steel in klaviaturist Mickey Gallagher, ki je leta 1965 zamenjal Alana Pricea, tvorca znamenitega orgelskega zvoka benda. Glasba bo v Mariboru takšna, kot jo je skupina v kratkem času obstoja izvajala.

Pesmim so dali živalski pečat

Skupina iz Newcastla, ki se je kmalu po začetku pod tem imenom preselila v London, se je najdlje od vseh velikih angleških izvajalcev rhythm and bluesa oprijemala avtohtonih črnskih korenin te glasbe. Leta 1963 so tako kot The Beatles igrali po nočnih klubih v Hamburgu in si učvrstili podobo angleškega benda, ki je šel osvajati svet. Za The Animals je bilo zelo pomembno, da je imela karizmatičnega Erica Burdna s prepoznavnim vokalom, vendar je njegova odvisnost od mamil skupino tudi razbila.

Vplivali so na mnoge glasbenike

The Animals so s samosvojo udarno kombinacijo rocka in rhythm and bluesa vplivali na mnoge za njimi. Peli so o temah, ki so se jim Beatlesi in Stonesi izognili, bili so socialno angažirani in so zaznamovali generacije glasbenih in drugih upornikov. Ivo Mojzer, soavtor knjige Srečen je, kdor zares živi, v kateri opisuje tudi glasbene vplive na mariborsko glasbeno obdobje v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, pravi, da so jih v šestdesetih v Mariboru oboževali.

Skupina leta 1964, z leve Eric Burdon, Alan Price, Chas Chandler, Hilton Valentine in John Steel
Neznan
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta