(TEST) Mégane conquest s klasično hibridno pogonsko tehniko navduši s porabo. Ni pa vse zlato, kar se sveti

Vinko Kernc Vinko Kernc
06.08.2022 05:00

O conquestu že vemo: oblikovno posrečena različica capturja, ki se predstavlja kot kupejevski mégane. Kako pa kaže njegovi hibridni različici?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mégane conquest E-tech: nekaj močnih argumentov za, a tistih proti vseeno ne kaže ignorirati.
Vinko Kernc

Najprej opozorilo: vsaka znamka zažene vik, ko predstavi nekaj novega, tudi če so to pri tekmecih že (davno) pokazali. S tem ni nič narobe, saj vendarle tržijo sami sebe. Le zavedati se moramo, da gre za pravo dramo v le redkih primerih in da je bila v konkretnem prava drama leta 1997 s toyoto prius, torej pred četrt stoletja.

Kokpit s paketom RS line: okusen, privlačen, prijeten predvsem zaradi barv, materialov in haptičnosti
Vinko Kernc

Takšen conquest ima torej hibridni pogon, pri čemer gre po današnjih merilih za nekoliko konservativen pristop z bencinskim motorjem brez puhala. Hibridni E-tech je po moči med preostalima različicama conquesta s klasičnim TCe in bliže šibkejšemu TCe 140, od katerega je dražji za 1700 evrov. Dražji je tudi od najzmogljivejšega conquesta TCe 160, a le za skromnih 200 evrov. Seveda se vsiljuje nadaljnja primerjava med trojico 140, 145 in 160. Hibrid ima več sestavnih delov (pogonski elektromotor, nadzorno elektroniko, pogonsko baterijo), za malo manj kot cent večjo maso in tudi zato večje zavore spredaj, za 33 litrov manjši prtljažnik, manjšo litrsko moč, za najmanj sekundo slabše pospeške, za 30 kilometrov na uro manjšo največjo hitrost, nekaj manjšo nosilnost in za 140 kilogramov manjšo dovoljeno maso prikolice z zavorami.

Vinko Kernc

Pa v plusu? Za skoraj pol centa večjo maso prikolice brez zavor, za 20 gramov na kilometer manj izpustov in za okoli liter manjšo porabo po WLTP. Marsikomu bo ravno slednje ključno – ne glede na druge slabosti, ki jih je, resnici na ljubo, v današnjih časih dosti lažje tolerirati kot še pred kakimi desetimi leti.

Tim Kernc

Kaj pa v živo izza volana? Regulacija hibridnega pogona ni tako sofisticirana kot denimo pri toyotah, a ni vzroka za skrb. Z mesta se naglo odpelje, dobro se čuti pomoč elektromotorja, z višanjem hitrosti pa se poskočnost počasi izgublja. Dolgi vzponi so nasploh sovražniki hibridov (ko se izprazni baterija, v hrib vleče samo še 69 kW) in takšen conquest ni športen, zna pa biti na trenutke prijetno živahen.

Vinko Kernc

Na koncu resnično preseneti poraba, ki pri dinamični vožnji komajda preseže sedem litrov za 100 kilometrov, zmanjšati jo za liter sploh ne predstavlja večjih težav. Pri tem od mehanike navdušuje tudi volanski mehanizem, sicer pa še kup drugih stvari: visoko sedenje, manjša občutljivost za pločnike, lahkotna vožnja, obvladljive mere, prostorna notranjost in videz; z vsem tem se res zdi na kožo pisan današnjemu tipičnemu kupcu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta