Prodaja avtomobilov: Številke v letošnjem prvem polletju v rdečem

Janez Kovačič Janez Kovačič
29.07.2022 05:00

Prodaja avtomobilov je bila v prvem letošnjem polletju manjša v večini članic Evropske unije, tudi Slovenija je končala v rdečem. In kateri so najbolje prodajani električni avtomobili pri nas?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dacia je (tudi) na evropskih trgih čedalje uspešnejša, njen sandero pa že nekaj časa najbolje prodajani model.
Janez Kovačič

Okoliščine na avtomobilskih trgih in pri avtomobilskih tovarnah so že precej časa nenavadne in zato nič izjemno presenetljive. To velja tako za Evropsko unijo (EU) kot za Slovenijo. Zato so številke o prodaji osebnih avtomobilov v letošnjem prvem polletju v rdečem, kar velja za EU in tudi za slovenski trg. In vse kaže, da bo še nekaj časa tako, kot je sedaj - avtomobilov ni, kupci so.

Po podatkih evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov Acea se je prodaja v EU junija zmanjšala za 15,4 odstotka. Prodanih je bilo 886 tisoč avtomobilov, kar je po trditvah Acee najskromnejši junij vse od leta 1996. Toda če bi bil v negativnem zgolj junij, to ne bi bilo nekaj izjemno problematičnega. Tudi v pol leta so bile prodajne krivulje v EU obrnjene navzdol (minus 14 odstotkov), pri čemer je opazno, da je bilo tako na vseh največjih evropskih trgih. V Italiji se je v tem času prodaja skrčila za visokih 22,7 odstotka, v Franciji je bil manko kupcev 16,3-odstoten, v Nemčiji, na največjem evropskem trgu, jih je bilo za okroglih 11 odstotkov manj, v Španiji pa za 10,7 odstotka manj.

Med sedemindvajseterico držav EU jih je bilo v tem obdobju le šest, ki so beležile prodajni plus. Toda to so trgi, ki spadajo med majhne (Bolgarija, Ciper, Latvija, Irska, Romunija in Slovaška), in to nima opaznejšega vpliva na skupni posel. Sicer pa drži, da je bilo največ avtomobilov (pričakovano) prodanih v Nemčiji (1,23 milijona), v Franciji si je novo pločevino omislilo 771 tisoč kupcev, v Italiji 684 tisoč in v Španiji 407 tisoč. Kako je šlo v tem obdobju avtomobilskim tovarnam?

Skupina Volkswagen (VW) ostaja s prodajo 1,13 milijona vozil največja, vendar je bilo to za krepkih 18,5 odstotka manj kot lani v tem času. Koncern Stellantis je padel za še višjih 22,5 odstotka (958 tisoč vozil), skupina Renault je zabeležila 8,1 odstotka manjšo prodajo (487 tisoč vozil). Zelo so lahko zadovoljni pri Hyundaiu, ki ima pod seboj tudi Kio, saj je njihova prodaja na evropskih trgih zrasla za točno devet odstotkov (441 tisoč vozil). Med vsemi drugimi imeni, ki se pojavljajo v EU in Evropi, je le še japonska Honda končala s pozitivnim predznakom (18,2 odstotka več, dobrih 19 tisoč vozil). Toda ob tem je vendarle treba omeniti nekaj avtomobilskih imen, ki se morda zdijo na evropskem avtomobilskem obrobju.

Romunska Dacia ter športna in letos reaktivirana Alpine, ki sta sestavni del skupine Renault, sta vendarle prodajali dobro ali celo zelo dobro. Pri Alpine je prodajni plus kar 80,1-odstoten, vendar je količina skromna (1365 vozil). Pri Dacii je obratno - kupcev je bilo za 16 odstotkov več, a so Romuni prodali nekaj več kot 181 tisoč avtomobilov. Tovarna že dolgo nima klientele zgolj na evropskem vzhodu, pač pa tudi na najzahtevnejših trgih, se pravi v Franciji, tudi Nemčiji in podobno. Po drugi strani je njena prodaja v letošnjega pol leta količinsko precej primerljiva z Oplovo in Seatovo, dvema imenoma, ki imata na evropskih trgih precej daljšo tradicijo. Med tistimi, ki v tem času niso zabeležili rdečih prodajnih številk, je bil še Stellantisov in francoski DS (10,7 odstotka več, 22.949 vozil). In Slovenija?

Električni twingo je po šestih mesecih na vrhu lestvice najbolje prodajanih električnih avtomobilov pri nas vendarle zamenjal bistveno dražjo teslo Y.
Tovarna

Podobnost z EU in številnimi članicami je nesporna. Junija se je prodaja po podatkih družbe Ardi, ki pripravlja statistko za članice sekcije za osebna motorna vozila pri TZS, skrčila za 15 odstotkov (4393 vozil). Tudi na polletni ravni je bil minus - za nove avtomobile se je odločilo 25.847 kupcev ali 16,6 odstotka manj kot lani v tem času. Razlogi so enaki kot drugje - avtomobilov je bistveno manj kot kupcev, saj je slovenski trg v evropskem merilu premajhen, da bi se lahko izognil vsem znanim zadregam. Povsem zgoraj po obsegu prodaje je Volkswagen (3895 vozil), vendar je bila njegova prodaja skromnejša za visokih 26,1 odstotka. Tudi Renault se je skrčil za 20,4 odstotka, toda njegova količinska prodaja (2482 vozil) je komaj kaj za Škodino (2328). Če češka tovarna v tem času ne bi padla za visokih 38,7 odstotka, bi se lahko zgodila zamenjava na drugem mestu. Tej trojici sledi četverica avtomobilskih hiš, ki so imele prodajni plus - Hyundai (1822 vozil), Toyota (1759), Kia (1668) in Opel (1275 vozil), pri čemer je slednji svoj letošnji rezultat v primerjavi z lanskim izboljšal za kar 85,8 odstotka! Med premijskimi hišami so lahko zadovoljni pri Mercedes-Benzu (plus 33,2 odstotka), medtem ko je ameriški Jeep obseg prodaje povečal za nič manj kot 70,3 odstotka (552 vozil).

Francoski in Stellantisov DS je lahko zadovoljen s prvim letošnjim evropskim polletjem.
Tovarna

Lestvica petnajstih najbolje prodajanih električnih baterijskih vozil kaže, da gredo ti avtomobili tudi pri nas kar dobro v promet. V tem obdobju se je zanje odločilo 1059 kupcev (lani 709), razmerje med fizičnimi in poslovnimi ni znano. Povečanje je kar 49,8-odstotno, njihov tržni delež v skupni prodaji pa je 4,1 odstotka, kar je najbolje doslej. Renaultov twingo v električni izvedbi - nastaja v novomeškem Revozu - je (končno) prevzel vodstvo pred teslo Y, ki je v povsem drugem cenovnem razredu. Je pa opazen tržni uspeh dacie spring, najcenejšega električnega avtomobila pri nas. Če bi bila ponudba teh avtomobilov pestrejša, bi bilo kupcev morda še nekaj več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta